Hyppää sisältöön

Tamperelaismies sai vankeustuomion 3D-aseiden tulostamisesta ja myymisestä – oikeus ei pitänyt huonolaatuisia aseita erityisen vaarallisina

Aseita tai niiden osia myytiin Tampereen lisäksi ainakin Helsinkiin, Espooseen ja Hyvinkäälle. Ostajat hakivat aseet lukitsemattomista autoista huoltoaseman pihalla.

Tampereen oikeustalo
Laittomien aseiden valmistamista ja myymistä puitiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Kuvituskuva. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Marjo Alste

Aseita 3D-tulostimella valmistanut ja myynyt tamperelaismies on tuomittu törkeästä ampuma-aserikoksesta yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Lisäksi Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi vuonna 1988 syntyneen miehen menettämään valtiolle rikoksen tuottamaa taloudellista hyötyä yhteensä 10 000 euroa.

Oikeuden mukaan rikoksen päätekijä valmisti ainakin kahdeksan 3D-tulostettua, itselataavaa kertatuliasetta sekä lukuisia aseenosia.

Aseet valmistettiin Tampereella tiloissa, jotka oli vuokrattu erityisesti niiden tulostamista varten. Vuokratilaan oli myös erikseen rakennettu tila aseiden testaamista varten.

Aseita myytiin ympäri maata

Oikeuden mukaan ainakin kuusi päätekijän valmistamasta aseesta myytiin eteenpäin. Aseita tai niiden osia myytiin Tampereen lisäksi ainakin Helsinkiin, Espooseen ja Hyvinkäälle.

Oikeudessa mies väitti valmistaneensa vain lupavapaita osapaketteja. Oikeus kuitenkin katsoi, että miehen DNA-jälkiä löydettiin sellaisista aseiden osista, jotka eivät ole lupavapaita.

Valmistetut aseet olivat huonolaatuisia ja siksi oikeus ei pitänyt niitä erityisen vaarallisina. Aseiden lukumäärän vuoksi päätekijäksi katsotun rikosta on kuitenkin pidettävä törkeänä.

Aseiden myyminen on myös ollut suunnitelmallista ja myynnillä on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä.

Myynti oli suunnitelmallista

Tapauksessa syytettiin myös kolmea muuta miestä, joiden katsottiin osallistuneen aseiden valmistukseen ja myymiseen. Yhden syytteet hylättiin, kaksi muuta saivat maksettavakseen 70 päiväsakkoa.

Poliisi löysi tutkinnassaan satoja viestejä, jotka osoittivat päätekijän ja kolmen muun miehen myyneen toimintakuntoisia aseita eteenpäin. Vastaajien mukaan viestit eivät olleet heidän välisiään. He väittivät, että viestit olivat heidän puhelintensa edellisten omistajien lähettämiä. Käräjäoikeus piti väitettä epäuskottavana.

Yksi miehistä osallistui 3D-tulostimen kasaamiseen sekä myymiseen. Mies kuljetti aseita tai niiden osia Espooseen ja Helsinkiin. Hän ei koskaan tavannut ostajia, vaan ostajat hakivat aseet lukitsemattomasta autosta huoltoaseman pihalta avustajan ollessa kahvilla. Mies tuomittiin ampuma-aserikoksesta.

Toinen tuomittiin avunannosta ampuma-aserikokseen, sillä mies työskenteli päätekijän asetehtaalla sekä osallistui aseiden myyntiin.

Tuomittujen hallusta löytyneet aseet, niiden osat sekä valmistusvälineet määrättiin luovutettavaksi valtiolle.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Suosittelemme