Hyppää sisältöön

RKP:n Henriksson uskoo perussuomalaisten halunneen näpäyttää Rydmanin valinnalla pääministeriä: ”Ilmapiiri ei ole ollut kovin hyvä”

RKP:n puheenjohtajan mukaan Wille Rydmanin ministerinimitys tuli kaikille hallituspuolueiden puheenjohtajille yllätyksenä.

Uusi hallitusnelikko eli Sari Essayah (kd.), Riikka Purra (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) pitivät tiedotustilaisuuden Säätytalolla.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson Kuva: Silja Viitala / Yle
Päivi Lakka,
Merja Niilola

RKP:n puheenjohtajan, opetusministeri Anna-Maja Henrikssonin mielestä Wille Rydmanin (ps.) ministerinimityksen yhteydessä ei voinut välttyä käsitykseltä, että perussuomalaiset halusi näpäyttää pääministeri Petteri Orpoa (kok.).

– Tietenkin ensimmäinen ajatus, mikä minulle tuli, oli se, että se oli tällainen veto perussuomalaisilta, jolla haluttiin jotain viestiä kohti pääministeriä, Henriksson sanoo.

Rydman nimettiin tänään torstaina uudeksi elinkeinoministeriksi eronneen Vilhelm Junnilan (ps.) tilalle.

Henriksson muistuttaa kaikille olevan selvää, että Rydman sai lähteä viime vuonna kokoomuksen riveistä, eikä häntä haluttu edes asettaa ehdolle eduskuntavaaleissa kokoomuksen listoilta.

Rydman erosi viime talvena kokoomuksesta sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli uutisoinut hänen käyttäytyneen ahdistavasti nuoria naisia ja tyttöjä kohtaan. Hän kiisti väitteet jyrkästi. Viime joulukuussa syyttäjälaitos kertoi, ettei Rydmania vastaan nosteta syytettä. Hän liittyi perussuomalaisiin alkuvuodesta. Rydman teki HS:n artikkelista tutkintapyynnön, ja tuo esitutkinta on vielä kesken.

Henriksson kuitenkin toistaa saman kuin pääministeri Orpo aikaisemmin tänään. Mikäli jokin hallituspuolue olisi ollut tuoreesta ministerivalinnasta eri mieltä kuin perussuomalaiset, olisi hallitus kaatunut.

”Ilmapiiri ei ole ollut kovin hyvä”

Viimeksi tiistaina hallitus kävi yhdessä pelisääntökeskustelun, jota Henriksson kuvailee tärkeäksi. Kokouksessa käytiin avointa keskustelua siitä, mitä viime viikolla tapahtui sekä miten tästä jatketaan eteenpäin.

Henriksson kuvailee tunnelmia kokouksen päätteeksi hyviksi.

Keskiviikon nimitysuutiset tulivat kuitenkin yllätyksenä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei tiedottanut asiasta edes pääministeri Orpolle.

– Ainakin minulle, ja luulen, että myös muille puolueiden puheenjohtajille, tuli yllätyksenä Rydmanin esitys ministeriksi. Siinähän kävi niin, että ketään ei informoitu ilmeisesti etukäteen siitä, Henriksson sanoo.

Tapaus on hänen mukaansa käyty tänään hallituksen kesken läpi.

– Ilmapiiri ei ole nyt ollut kovin hyvä. Mutta nyt on syytä ryhdistäytyä ja mennä eteenpäin. Meillä on tärkeä tehtävä saada talous kuntoon, enemmän ihmisiä töihin ja pitää huolta koulutuksesta.

Henriksson kuitenkin lisää RKP:lle olevan nyt tärkeää, että jokainen ministeri muistaa tästä eteenpäin sen, että hallitus on yhdessä sitoutunut ohjelmassaan noudattamaan oikeusvaltioperiaatetta, suojelemaan demokratiaa ja pitämään ihmisoikeuksista kiinni.

– Minkäänlaisille salaliittoteorioille tai ääriajattelulle ei ole sijaa.

Suosittelemme