Hyppää sisältöön
Nathalie sitter på löpbanorna i Korsholm

Valmentaja likasankona

Nathalie Blomqvist raahasi itsensä valmentajan vankkumattomalla tuella vammojen läpi MM-kisoihin. Nyt hän kuuluu Suomen menestystoivoihin Espoon nuorten EM-kilpailuissa.

Magnus Eklöv

Alle 23-vuotiaiden EM-kisat käydään Espoossa 13.–16. heinäkuuta. Yle näyttää kisat suorana. Katso lähetystiedot täältä.

– Jos joku olisi edelliskeväänä sanonut, että saan juosta sekä EM- että MM-kisoissa, olisin nauranut.

Kun Nathalie Blomqvist seisoi 1500 metrin lähtöviivalla viime kesän Oregonin MM-kilpailuissa, hän oli yllättänyt kaikki, ehkä eniten itsensä.

Sitkeät jalkavaivat, jotka olivat käytännössä pilanneet edelliset kesät, myöhästyttivät myös kesän 2022 kilpailukauden alkua. Elokuun EM-kisat, heinäkuun MM-kisoista puhumattakaan, tuntuivat hyvin epävarmoilta. Lähes utopistisilta.

Mutta kiitos valmentaja Tom Andtbackan ehtymättömän reservin korvaavia harjoitteita, Blomqvist löysi itsensä Oregonista. Jatkopaikkaa ei tällä kerralla alkueristä vielä herunut, mutta kisoilla oli siitä huolimatta suuri vaikutus urheilijalle itselleen.

– Tuntui, että se oli lähtölaukaus jollekin suurelle.

Katso Sportliv-minidokumentti Nathalie Blomqvistin ja valmentaja Tom Andtbackan yhteistyöstä:

Sportliv: Nathalie Blomqvist

Ehdoton luottamus

Päätös panostaa täysillä yleisurheiluun kypsyi Vöyrin urheilulukiossa. Samalla myös valmentajanvaihdos tuli ajankohtaiseksi, jotta unelma täysipäiväisen juoksijan elämästä voisi toteutua.

Blomqvist oli edennyt kotimaan huipulle Caroline Smedbergin alaisuudessa pedersöreläisseura IK Falkenin junioriryhmissä. Hän voitti ensimmäisen mitalinsa Kalevan kisoissa 17-vuotiaana vuonna 2018, ja jäi kaksi sadasosaa palkintopallista nuorten EM-kisoissa vuotta myöhemmin.

Kun haastava askel menestyvästä juniorista aikuishuipuksi oli tehtävä, kuvaan astui Tom Andtbacka. Blomqvistilla oli kokemusta juoksijapiireissä ”Pohjanmaan professorinakin” tunnetusta Andtbackasta lukiosta ja valinta tuntui itsestäänselvältä.

Nathalie Blomqvist gör hög knälyftsgång medan tränaren Tom Andtbacka håller emot med ett motståndsgummiband.
Tom Andtbacka on valmentanut muun muassa yhtä kaikkien aikojen suomalaispyöräilijää Pia Sundstedtia ja Suomen kaikkien aikojen 1500 metrin tilastokolmosta Niclas Sandellsia. Kuva: Magnus Eklöv / Yle

– Tom oli seurannut tekemisiäni jo pitkään ja tunsimme toisemme, joten oli helppoa muodostaa luottamus, nyt 22-vuotias Blomqvist sanoo.

Molemminpuolinen luottamus on toimivan yhteistyön tärkeimpiä rakennuspalikoita. Tämä oli myös ratkaisevassa osassa valmentajan valinnassa.

– Jos toisiinsa ei luota, ei myöskään saavuta mitään menestyksekästä, pitkäaikaista yhteistyötä, Blomqvist toteaa.

Tom on todella taitava tekemään monipuolisia ohjelmia, joten en ole tuntenut, että olisi ikinä tullut tylsää

Nathalie Blomqvist

Tom Andtbacka korostaa täyden luottamuksen merkitystä – molempiin suuntiin.

– Jos urheilija ei luota siihen, että valmentaja tekee aivan kaikkensa, tai jos valmentaja ei voi luottaa siihen, että urheilija tekee sen mitä on sovittu, yhteistyö ei toimi.

Kun Andtbacka otti vetovastuun pari vuotta sitten, hän alkoi heti rakentaa ympäristöä, jonne kerättiin kaikki tarvittavat tukitoimet.

Kovan luokan kestävyysosaamisensa lisäksi Andtbackalla on valtava määrä tietoa korvaavasta harjoittelusta. Kun yhteistyö Blomqvistin kanssa alkoi, hän ei osannut aavistaa, kuinka paljon hyötyä näistä tiedoista olisikaan.

Vammoja toisen perään

Juniorivuosina Nathalie Blomqvist keräsi kokemusta useista arvokisoista. Hän sijoittui neljänneksi 1500 metrillä Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla vuonna 2017, seitsemänneksi saman matkan alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa 2018 ja neljänneksi 3000 metrillä U20-luokan EM-kisoissa 2019. Seuraava askel oli palkintopallille nouseminen.

Sitten alkoivat akillesjänneongelmat.

– Tuntuu epäreilulta, kun on treenannut tosi hyvin ja vain odottanut että pääsee lähtöviivalle, ja sitten se ei onnistukaan, Blomqvist sanoo.

Nathalie trampar på konditionscykel
Kuntopyörä on tullut valitettavan tutuksi loukkaantumisten aikana. Kuva: Magnus Eklöv / Yle

Suunnitelma A:sta siirryttiin suunnitelma B:hen. Juoksuharjoittelun yli vedettiin ruksi, ja jouduttiin etsimään toinen tie korvaavien harjoitteiden kautta.

– Keskiössä on löytää keinoja harjoitella samoja ominaisuuksia, kuten hapenottokykyä ja vastaavaa. Kehon kuormittamista on jatkettava, mutta toisella tavalla, valmentaja Andtbacka kuvailee.

Korvaavaan ohjelmaan Andtbacka pakkasi monipuolisen sapluunan, joka sisälsi muun muassa pyöräilyä, vesijuoksua, hiihtoa, sekä voima- ja porrastreeniä. Kaikki oli suunniteltu kehittämään keskimatkoilla tarvittavia ominaisuuksia.

– Tom on todella taitava tekemään monipuolisia ohjelmia, joten en ole tuntenut, että olisi ikinä tullut tylsää tai yksitoikkoista. Sen lisäksi olen määrällisesti pystynyt harjoittelemaan lähes tuplasti enemmän kuin tavallisesti.

Yhdessä he ovat löytäneet konseptin, joka sopii juuri Blomqvistille. Samat asiat eivät toimi kaikille.

– Fysiologia tai biomekaniikka ei eroa niin paljon eri urheilijoiden välillä. Suurimmat erot löytyvät urheilijoista itsestään. Henkilö ja hänen tunteensa tekevät kaikista urheilijoista uniikkeja, Andtbacka sanoo.

Nathalie Blomqvist och Tom Andtbacka i gymmet, Tom förklarar något åt Nathalie.
Tom Andtbacka haluaa palautetta jokaisesta treenistä, jonka Blomqvist tekee. Kuva: Magnus Eklöv / Yle

Korvaava harjoittelu on luonut vahvan kivijalan, joka on johtanut nopeisiin tuloksiin, kun juoksuharjoittelun pariin on lopulta päästy. Vaikka kaksi peräkkäistä kesäkautta 2020 ja 2021 menivätkin mönkään loukkaantumisten vuoksi, Blomqvistin motivaatio pysyi lujana.

– Olen osannut nähdä ne positiiviset jutut tekemisemme takana ja ymmärtänyt, että olen mennyt eteenpäin. Ja Tom on aina uskonut minuun ja buustannut minua positiivisella energialla.

Yleinen likasanko

Toki heikkojakin hetkiä on koettu. Välillä Blomqvist on epäillyt, voiko hän enää koskaan palata huipulle. Silloin Andtbacka on seissyt tukevasti vieressä, joskus amatööripsykologin ominaisuudessa, joskus varavanhemman, valelääkärin tai yleisen likasangon. Valmentajan roolit ovat monia ja vaihtelevia.

– Likasankona toimiminen on olennainen osa. Aina kun tuntuu pahalta, hän saa soittaa minulle ja kaataa kaiken pahan minun päälle. Silloin on tärkeää, että valmentajana olet läsnä ja kuuntelet ja tuet.

Vahva luottamussuhde on myös auttanut Andtbackaa tulkitsemaan Blomqvistia. Ei vain mitä hän sanoo, vaan miten hän sen sanoo.

Nathalie stiger över en häck på friidrottsplanen
Nathalie Blomqvist: ”Tom on oppinut tuntemaan minut niin hyvin, että hän voi vain katsomalla minua silmiin tietää mikä oloni sinä päivänä on.” Kuva: Magnus Eklöv / Yle

Kukaan ei tunne urheilijan kehoa yhtä hyvin kuin urheilija itse, ja silloin valmentajan tehtävänä on tulkita signaaleja, joita urheilija viestittää. Joskus rivienvälilukutaito on merkittävässä osassa.

– Minusta on vuosien varrella tullut herkkäkorvaisempi. Koen, että välillä en lue ainoastaan rivien, vaan myös sanojen välistä. Useimmiten haluan nimenomaan jutella urheilijan kanssa, koska pelkästä äänestä voi saada irti aika paljon, Andtbacka sanoo.

Yksi maailman parhaista

Vaikka loukkaantumiset ovat haitanneet juoksuharjoittelua, kehitystä on tapahtunut.

Viime kesänä Blomqvist osallistui sekä Oregonin MM-kisoihin että Münchenin EM-kisoihin, ja juoksi paraatimatkallaan 1500 metrillä Suomen alle 23-vuotiaiden Suomen ennätyksen 4.10,25. Talvella hän jatkoi rikkomalla SE:n myös hallissa, kipuamalla samalla aikuistenkin parissa kolmannelle sijalle Sara Lappalaisen ja Kristiina Mäen jälkeen.

Mutta ongelmat eivät ole ohi. Toukokuussa vihoitellut pohje veti juoksuharjoittelun lähes minimiin kuukaudeksi. Tästä huolimatta Blomqvist avasi kautensa uransa kolmanneksi parhaalla tuloksella (4.11,37) kesäkuun Paavo Nurmen kisoissa.

Jälleen kerran todiste siitä, että korvaava harjoittelu puree.

Nathalie och Camilla är ute på länk
Blomqvist harjoittelee paljon 10 000 metrin SE-naisen Camilla Richardssonin kanssa Vaasassa. Kuva: Magnus Eklöv / Yle

Nathalie Blomqvistin ja Tom Andtbackan laatiman suunnitelman päämääränä on viedä IK Falkenin juoksija arvokisafinaaliin. Tavoitteena on olla yksi maailman parhaista mailereista.

– Näen Nathaliessa paljon potentiaalia. Hän on todellinen kilpailuihminen, joka syttyy juuri kun sitä tarvitaan. Toivon, että saan olla mukana tällä matkalla niin kauan kuin mahdollista, valmentaja Andtbacka sanoo.

– En tulevaisuudessa halua olla vain mukana arvokisoissa, vaan haluan suoriutua hyvin ja olla korkealla tuloslistalla. Mitali oli tosi hienoa joskus saavuttaa, Nathalie Blomqvist linjaa.

Alle 23-vuotiaiden EM-kisat käydään Espoossa 13.–16. heinäkuuta. Yle näyttää kisat suorana. Katso lähetystiedot täältä.