Hyppää sisältöön

Oulun Kellon ja Muhoksen Montan uimarannoilla havaittu runsaasti sinilevää

Kellossa sinilevää havaittiin jo aiemmin, mutta Montassa runsaista sinilevistä tehtiin havainto perjantaina. Uimarannat eivät ole sinilevän vuoksi uimakiellossa, mutta tilannetta seurataan edelleen tihennetysti.

Sinilevää Lappeenrannan Haapajärvessä
Sinilevien määrää arvioidaan neliportaisella asteikolla: ei havaittu, havaittu vähän, havaittu runsaasti ja havaittu erittäin runsaasti. Kuvituskuva. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Risto Degerman

Haukiputaan Kellossa ja Muhoksen Montassa on havaittu runsaasti sinilevää.

Uimarannat eivät ole sinilevän vuoksi uimakiellossa, mutta tilannetta seurataan tihennetysti.

Sinilevätilanne saattaa vaihdella hyvinkin nopeasti muun muassa sääolosuhteiden mukaan. Uimista tulee välttää, jos selkeitä lauttoja on veden pinnalla. Pieniä lapsia ei tule päästää veteen. Herkkäihoiset saattavat saada oireita jo vähäisestäkin sinilevän aiheuttamaa samentumasta.

Muilla Oulun uimarannoilla vedenlaatu on ollut hyvä. Tuoreimpien uimavesinäytteiden mukaan vesi on uimarannoilla uimakelpoista.

Seuraavat uimavesinäytteet pieniltä yleisiltä rannoilta ja EU-rannoilta otetaan viikolla 30.

Oulun ympäristötoimi kertoo, että Lumijoen Viinavuoren uimapaikan rannoilla kasvaa myrkyllistä myrkkykeisoa, mutta se ei vaikuta uimaveden laatuun.

Ympäristötoimen mukaan uiminen on turvallista niillä kohdin, missä kasvia ei kasva, mutta kohdissa, joissa myrkkykeisoa on, on syytä välttää menoa uimaan. Kasvista varoitetaan rannan ilmoitustaululla.

Myrkkykeiso on yleinen kasvi luonnossa, ja sitä esiintyy matalassa rantavedessä. Myrkkykeiso sisältää kikutoksiinia, ja kasvin kaikki osat ovat myrkyllisiä. Kasvin osien syöminen aiheuttaa vakavan myrkytyksen, joten kasviin ei pidä koskea paljain käsin tai sitä ei pidä talloa. Myrkkykeison leviämistä pyritään hillitsemään.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta

Suosittelemme