Hyppää sisältöön

Linkkuveitsi ja 169-senttinen väkkärä – nämä suomalaiset jalkapalloilijat ovat nyt vahvimmin tyrkyllä ulkomaille

Nuoria tulevaisuuden tähtiä sekä uutta vauhtia kotimaan kentältä hakeneita. Nämä, hyvin erilaisista lähtökohdista siirtoikkunaa lähestyvät suomalaiset, ovat todennäköisesti ulkomaalaisseurojen kiikarissa.

AC Oulun Otso Liimatta jalkapallon miesten Veikkausliigan ottelussa HJK–AC Oulu Helsingissä 23. huhtikuuta 2023.
Otso Liimatta taituroi huhtikuun ottelussa HJK:ta vastaan. Kuva: Antti Hämäläinen / Lehtikuva
Samu Saatsi

Jalkapallon siirtoikkuna on auennut Euroopassa ja Veikkausliiga-seurat aloittavat europelinsäkin ensi viikolla. Edessä on siis kuukausia, joiden aikana aukeaa monelle suomalaisnuorelle vielä parempi näytönpaikka ulkomaille siirtymiseen.

Suomen miesten pääsarjasta on ulkomaille tyrkyllä useampi nuorista suomalaispelaajista, jotka ovat jo vakuuttaneet kotimaisissa seuroissaan. Useat heistä hakevat ensimmäistä siirtoaan ulkomaille.

Nuorimpien lisäksi on jo maajoukkueessakin esiintyneiden pelaajien joukko, joka hakee uutta ponnahdusta uralleen aiempien ulkomaansiirtojen jätettyä vielä halua hampaankoloon.

Yle Urheilu esittelee tässä jutussa muutaman todennäköisesti ulkomaalaisseuroja kiinnostavan suomalaispelaajan, jotka lähtevät tulevaan siirtoikkunaan erilaisista lähtökohdista.

Tulevaisuuden tähti – Otso Liimatta, AC Oulu

”Liikkuu kuin Liimatta”, voisi olla Pohjois-Pohjanmaalla jo jonkinlainen käsite.

Ensi viikolla 19-vuotissyntymäpäiviään viettävä Otso Liimatta on hurmannut Suomen pääsarjan seuraajia puolentoista kauden ajan. Toukokuussa 2021 Veikkausliigassa debytoinut 169-senttinen väkkärä on tehnyt vaikutuksen ensimmäisinä kausinaan miesten joukossa.

Liimatta on pallon kanssa taitava ja nopea vasemman laidan pelaaja, joka on parhaimmillaan edetessään pallon kanssa kohti vastustajan puolustuslinjaa. Oulun Tervarien kasvatti uskaltaa haastaa mies miestä vastaan -tilanteissa, ohittaa terävästi ja tarjoilee pelikavereilleen makoisia maalipaikkoja. Maalintekokin sujuu, sillä tähän mennessä liigaosumia on syntynyt uralla kahdeksan. Niistä neljä on tullut tällä kaudella.

Otso Liimatan kauden avausmaali KTP:ta vastaan kauden ensimmäisessä pelissä.

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen kantaviin voimiin nousseella Liimatalla on riittänyt kiinnostusta ulkomailta jo aiemminkin. Hän tietää silti, mitä asioita hänen on kehitettävä entisestään.

– Olen vielä aika pienikokoinen, niin minulla on vielä kehitettävää fysiikassani. Minun on oltava kaksinkamppailuissa kovempi, jotta pärjään isommissa sarjoissa, Liimatta pohtii vakaasti Ylelle.

Taitava oululainen pärjääkin miesten parissa, mutta haastavammissa ympäristöissä pelkkä pärjääminen ei riitä.

Kun Liimatalta kysytään mahdollisesta siirrosta ulkomaille, alkaa hän hymyillä.

– Varmasti seurojen välillä on jotain keskusteluja, mutta mitään siirtoa ei vielä ole. En tiedä näistä itse mitään, keskityn vain omaan tekemiseeni! Liimatta nauraa.

– Kyllä agenttini pitää minut ajan tasalla, muttei vielä pidä kiirehtiä. Tässä on vielä aikaa, eikä olisi maailmanloppu jäädä Ouluunkaan, hän päättää hymyillen.

Otso Liimatta.
Otso Liimatta, 18, on mainiota Veikkausliiga-kautta pelaavan AC Oulun keskikentän timantti. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Mitä sitten Liimatta haluaisi mahdolliselta siirroltaan?

– Jossain muualla voisin päästä vielä vähän laadukkaampaan treeniympäristöön, jossa joutuisin haastamaan itseäni kunnolla. Sen seuran, mihin siirtyisin, pitää oikeasti haluta minut sinne ja auttaa minua kehittymään. Haluan, että se panostaa minuun ja uskoo, että minusta voi tulla jotain isoa.

Liian suomalainen – Matti Peltola, HJK

Europeleissä mainiosti esiintymisestä on yleensä etua, kun suomalainen haluaa siirtyä urallaan eteenpäin.

HJK:n ”suomalainen linkkuveitsi” Matti Peltola oli parhaimmillaan erinomainen viime kaudella, kun helsinkiläiset pelasivat Eurooppa-liigassa AS Romaa, Real Betisiä ja Ludogoretsia vastaan. Toisin kuin toinen HJK:n keskikentän europeleissä onnistunut vääntäjä Santeri Väänänen, Peltola ei lähtenyt vielä talvella Helsingistä muualle.

Siirtoa on kuitenkin jo sopiva alkaa odottaa 21-vuotiaan Peltolan kohdalla. Huuhkajat-paidassa EM-karsinnoissa kahteen kertaan tyylikkäästi esiintynyt keskikentän ja puolustussuunnan moniosaaja alkaa olla valmis isompiin ympyröihin.

Jo ennen kauden alkua Peltolan taidot olivat tiedossa. Vaikka hän ei olekaan erikoisominaisuuksilla varustettu räjähtelevä pelaajatyyppi, on hänen korkea perussuorittamisensa kerännyt jo kauemmin huomiota.

Matti Peltola ampui uransa ensimmäisen Veikkausliiga-maalin heti kauden alussa.

– Matti Peltola on pakko nostaa esiin, kun puhutaan pelaajista, joita Veikkausliigassa tulisi seurata. Parikymppinen, ja miten kypsiä otteita nähtiin Belfastissa (Pohjois-Irlantia vastaan). Väitän, että jos Matti Peltolan nimi olisi joku kansainvälinen ”robinfalk” tai jokin vastaava, eikä hän olisi Elovena-pojan näköinen, niin hänestä puhuttaisiin vielä enemmän, Ylen selostaja Matti Härkönen ylisti Peltolaa kautta alustaneessa Yle Urheilun Veikkausliiga-podcastissa.

Peltola itse odottaa jälleen pelejä Euroopassa vesi kielellä. HJK kohtaa ensi viikon keskiviikkona Mestarien liigan 1. karsintakierroksella Pohjois-Irlannin mestarijoukkueen Larne FC:n.

– Nämä ovat minulle kesän kohokohta. Olen eräille kavereilleni puhunut, että ”ei hitsi, odotan innolla, että ne alkavat”. Katsomoihin tulee vielä vähän enemmän väkeä kuin Veikkausliigan peleihin ja panokset ovat kovemmat. Pelaajaa se sytyttää, Peltola kuvailee.

Matti Peltola.
Monipuolinen Matti Peltola on ehtinyt jo vakuuttaa Huuhkajien EM-karsintapeleissäkin. Kuva: Sportsfile / Getty Images

Minkälainen panos Peltolalla on tällä kertaa itsellään pelissä, kun katsotaan mahdollisia peliliikkeitä uralla?

– On se ehdottomasti iso näytönpaikka. Todennäköisesti niitä pelejä katsotaan enemmän kuin sarjapelejä, kun taso on korkeampi. Niin kyllä se kieltämättä on sellainen paikka, missä haluaa olla parhaimmillaan ja näyttää parasta puoltaan.

Aika uuden yrityksen – Lucas Lingman, HJK ja Urho Nissilä, KuPS

Välillä ensimmäinen siirto ulkomaille ei takaa jatkumoa. Useat Suomen maajoukkueessa nähdyt pelaajat ovat ottaneet askeleen takaisinpäin Veikkausliigaan, kun ura ulkomailla ei ole auennut. Yksi esimerkki, mitä suomalaiset ovat voineet seurata, on Huuhkajien kaikkien aikojen maalipyssyn Teemu Pukin paluu Veikkausliigaan ja sitä myöten nousu lajin huipulle saakka.

Tällaisia pelaajia edustavat Veikkausliigassa esimerkiksi Lucas Lingman ja Urho Nissilä. Taitavalla kaksikolla on allaan jo aikaa ulkomailla, mutta asiat eivät olekaan loksahtaneet halutulla tavalla aiemmin.

25-vuotias Lingman siirtyi tammikuussa 2022 HJK:sta Ruotsin Allsvenskaniin. Alku Helsingborgs IF:ssä oli lupaava, mutta kelkka kääntyi huonoon suuntaan. Lingman palasi Helsinkiin ja on ollut viime elokuusta asti lainassa ”Klubissa”.

Lucas Lingman.
Taitava vasenjalkainen keskikentän ankkuripelaaja Lucas Lingman palasi viime kesänä tuttuihin kuvioihin HJK:hon. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Pelikuntoon loukkaantumisista takaisin päässyt peluri hamuaa askelta takaisin isommille kentille. Siksi europelit ovat hänelle erityisen tärkeä näytönpaikka.

– Totta kai ne ovat iso paikka. Minäkin pelaan täällä sopimuksista ja muusta. Minäkin haluan urallani eteenpäin ja mistä sitä tietää, että jos pelaa taas hyvin, niin mitä se tuokaan. Totta kai minunkin tilanteeni on sellainen, että haluan jotain uutta ensi kaudelle, hän sanoo.

Jatko Helsingborgissa ei näytä todennäköisimmältä, jos Lingmanin sanoja tulkitsee. Hänellä on vielä joulukuuhun 2025 sopimustaan jäljellä ruotsalaisseuran kanssa.

– Omat juttuni ovat aika sekaisin siellä. Kaikki riippuu aika paljon heistä, mutta yritän olla keskittymättä siihen. Kautta ja ensi vuottakin on paljon jäljellä, hän huokaisee.

Lucas Lingman kertoo europelien tärkeydestä itselleen ja tulevaisuudestaan Helsingborgissa.

Kun Lingman on tullut kerran takaisin Suomeen, on KuPSin kantavalle voimalle Urho Nissilälle vastaavanlainen uuden vauhdin haku ja paluu jo kolmas. Jokaisella aiemmalla kerralla Nissilä on palannut myös ulkomaille.

Nytkin hänen sopimuksensa KuPSin kanssa on päättymässä heinäkuun loppuun. Sitä ennen hän ehtii kuitenkin kohdata Veikkausliigan sarjakärjen paidassa Konferenssiliigan 2. karsintakierroksella joko pohjoisirlantilaisen Derry Cityn tai färsaarelaisen Havnar Bóltfelagin.

Urho Nissilä spelar fotboll.
Urho Nissilä palasi jälleen täksi kaudeksi Kuopioon. Kuva: Tomi Natri / AOP All Over Press

Ennen kauden alkua hänen ajatuksissaan oli myös mahdollisesti lähteä jälleen uusiin ympyröihin heinä-elokuun taitteessa. Kuitenkin kuopiolaiskannattajille toiveita pellavapäisen taiturin jäämisestä herättää se, että Nissilä mainitsi tavoitteekseen kaudelle voittaa KuPSin kanssa mestaruus.

Suosittelemme