Hyppää sisältöön

Heini Hyvönen teki historiaa Veikkausliigassa: ”Puhelin on laulanut” – tutut ongelmat riivasivat HJK:ta, kun Lahti haki yllätysvoiton

Heini Hyvösestä tuli lauantaina ensimmäinen nainen, joka on toiminut avustavana erotuomarina miesten korkeimmalla sarjatasolla.

Jalkapallotuomari Heini Hyvönen.
Heini Hyvönen teki suomalaishistoriaa. Erotuomarina vihelsi Oliver Reitala. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle
Hinni Hirvonen,
Bettina Törnvall

Heini Hyvönen teki lauantaina suomalaista jalkapallohistoriaa, kun hän tuomaroi ensimmäisenä naisena miesten korkeimmalla sarjatasolla. Hyvönen toimi Turkka Valjakan kanssa avustavina erotuomareina HJK:n ja Lahden välisessä ottelussa.

Ottelu päättyi Lahden 1–0-voittoon.

– Oikein hyvä startti, minulla oli hyvä tiimi, hyvät kaverit, jotka tsemppasivat. Tämä oli tosi iso juttu, oli kiva olla Veikkausliigan pelissä, Hyvönen totesi Yle Urheilulle.

Hyvösen Veikkausliiga-debyytistä kerrottiin torstaina, minkä jälkeen mikkeliläislähtöinen Hyvönen kertoo puhelimensa käyneen kuumana.

– Sillä tavalla valmistautuminen oli vähän erilainen, kun puhelin on laulanut aika paljon sen jälkeen, kun tieto pamahti mediaan. Muutama viikko sitten, kun tieto paljastui erotuomarikavereille, laittoivat he heti paljon onnitteluviestejä. Tuli tunne, että he ovat oikeasti onnellisia puolestani. Pelkkää positiivista palautetta on tullut kaikkialta.

Jalkapallotuomari Heini Hyvönen työssään Helsingin jalkapallostadionilla.
Heini Hyvönen teki lauantaina jalkapallohistoriaa. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

Hyvösen Veikkausliiga-debyyttiä oli seuraamassa myös Palloliiton huippuerotuomarivalmentaja Mattias Gestranius.

– Luotettava suoritus häneltä, se oli odotettu. Hän on tehnyt hyvää pitkäjänteistä työtä Ykkösessä ja näyttänyt, että hän on pärjännyt hyvin siellä. Päätimme kokeilla häntä nyt ylempänä, Gestranius kommentoi.

Sitä, miten Hyvösen ura Veikkausliigassa jatkuu, Gestranius ei osannut kommentoida.

– Katsotaan. Hän on edelleen Ykkösen avustava erotuomari. Meillä on monta hyvää nuorta avustavaa erotuomaria Ykkösessä. Varmaan muitakin debyyttejä tullaan näkemään tämän kauden aikana.

Avustavat erotuomarit Turkka Valjakka ja Heini Hyvönen sekä erotuomari Oliver Reitala jalkapallon miesten Veikkausliigan ottelussa HJK–FC Lahti Helsingissä 8. heinäkuuta 2023.
Avustavat erotuomarit Turkka Valjakka (vas.) ja Heini Hyvönen sekä erotuomari Oliver Reitala. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Veikkausliigassa tuomaroiminen oli 29-vuotiaan Hyvösen tämän kauden päätavoite. Viime vuonna hän toimi avustavana erotuomarina alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa Tšekissä. Tällä kaudella Hyvönen on nähty pääasiassa Kansallisen liigan ja miesten Ykkösen otteluissa. Tulevaisuudessa Hyvösellä on tavoitteita myös kansainvälisillä kentillä.

– Toivotaan, että muutaman vuoden päästä, kun pelataan naisten EM-kisat, pääsisin ainakin valintaryhmään, jotta olisi mahdollisuus taistella paikoista.

Kahdentoista päivän päästä käynnistyviin jalkapallon naisten MM-kisoihin erotuomariksi valittua Lina Lehtovaaraa povattiin pitkään ensimmäiseksi Veikkausliigassa toimivaksi tuomariksi. Lehtovaara sanoi Ylen haastattelussa toukokuussa epäilevänsä, ettei hänen Veikkausliiga-haavensa välttämättä toteudu.

Gestranius uskoo, että Veikkausliigassa voitaisiin nähdä päätuomarina nainen. Ajankohdasta hän ei osannut sanoa.

– Tulevaisuus näyttää. Olen melkoisen varma, että jossain vaiheessa se tapahtuu.

Jalkapallotuomari Heini Hyvönen työssään Helsingin jalkapallostadionilla.
Heini Hyvösen suoritus oli Mattias Gestraniuksen sanoin ”luotettava”. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

FC Lahti yllätti HJK:n

Hyvösen ensimmäisessä Veikkausliiga-ottelussa sarjataulukossa viimeistä edellisenä ennen lauantain kierrosta majaillut FC Lahti yllätti toisena majailleen HJK:n.

Lahti vei voiton Altin Zeqirin avauspuolikkaalla syntyneellä osumalla. Lahtelaisten voittomaali syntyi reilun puolen tunnin pelin jälkeen.

Voitolla Lahti nousi sarjataulukossa yhdeksänneksi. HJK:lle ottelu oli kolmas ilman voittoa. Tappio katkaisi Klubin yhdeksän Veikkausliigan ottelun tappiottoman putki.

Päävalmentaja Toni Koskela oli luonnollisesti pettynyt omiensa otteisiin.

– Hyökkäämisen osalta voi sanoa aika samat asiat kuin muutaman muunkin pelin yhteydessä. Olemme riittävästi niillä alueilla, missä pitää olla, mutta meillä ei ole riittävästi maalipaikkoja. Nolla tehtyä maalia kertoo siitä. Puolustimme muutaman tilanteenvaihdon liian huonosti. Paljon pitää parantaa.

Katso Lahden voittomaali videolta.

HJK avaa europelitaipaleensa keskiviikkona kotonaan, kun se isännöi Pohjois-Irlannin mestari Larne FC:tä.

Koskelan mukaan parannettavaa riittää.

– Varmaan tärkeimmät on, mitä tapahtuu vastustajan boksissa ja sen lähellä, jotta ne hetket muuttuvat maalitilanteiksi ja maaleiksi. Häviämme paljon kaksinkamppailuja ja irtopalloja, missä etenkin keskiviikon vastustaja on hyvä. Meidän on oltava selkeästi parempia kuin tänään, jotta pärjäämme otteluparissa.

Suosittelemme