Hyppää sisältöön

Psykiatrian henkilökunta osallistui uuden sairaalan suunnitteluun – tuloksena valoisat, kodinomaiset tilat ja mahdollisuus ulkoiluun

Henkilökunnan näkemysten kartoittaminen, opintomatkat ja tutkimusnäyttö toimivat pohjana Satapsykiatrian suunnittelussa.

Satapsykiatrian viihtyisien ja valoisien tilojen uskotaan lisäävän turvallisuutta sekä edistävän toipumista.
Anna-Mari Vuollet

Syyskuussa käyttöön otettavan uuden psykiatrisen sairaalan suunnittelu tehtiin tutkimusnäyttöön pohjautuen ja käyttäjälahtöisesti.

Tarkoituksena on tarjota potilaille toipumista edistävä ympäristö. Potilastilojen suunnittelussa korostuvat luonnonvalon hyödyntäminen sekä kodinomaiset materiaalivalinnat.

– Olemme valinneet kalusteita, joissa on panostettu viihtyisyyteen ja yksityiskohtiin, kuten kaapin jalkoihin, Satakunnan hyvinvointialueen erityissuunnittelija Kristiina Tynjälä kertoo.

Kaikki ovat kestäviä ja helposti puhdistettavia julkitilakalusteita.

Potilashuoneen oven saa lukkoon

Satapsykiatian suunnittelussa turvallisuus on ollut tärkeässä asemassa. Monet uudistuksista vaikuttavat pieniltä, mutta yksilön kannalta niillä voi olla merkittävä toipumista edistävä vaikutus.

– Potilailla on pääsääntöisesti oma ikkunallinen huone, jonka oven saa lukkoon, Tynjälä kertoo.

Tämä takaa mahdollisuuden omaan rauhaan ja yksityisyyteen. Hoitajalla on luonnollisesti pääsy huoneeseen.

Lasten osastoa ja turvasolua lukuunottamatta potilashuoneiden ovet ovat ikkunattomia, joten ulkopuoliset eivät pääse kurkkimaan huoneisiin.

Potilaan lähipiiri huomioiden

Satapsykiatrian henkilökunnan kuulemisen lisäksi suunnittelussa on hyödynnetty tutkittua tietoa. Lisäksi on käyty opintomatkalla Hollannissa ja Englannissa.

– Suurempiin vastaanottotiloihin mahtuu tarvittaessa koko perhe ja hoitohenkilökunta.

Sairaalassa on myös perhehuoneita ja erillinen perheosasto, jossa perhe on mukana hoidon ja kuntoutuksen onnistumisen takaamiseksi.

Erityissuunnittelijan mukaan kaikessa suunnittelussa on panostettu viihtyisyyteen ja kodinomaisuuteen, minkä uskotaan edistävän toipumista.

– Akustiikkasuunnittelija huolehti siitä, että tilat ovat äänimaailmaltaan rauhoittavia, Tynjälä kertoo.

Kaikista yksiköistä pääsee turvallisesti ulkoilemaan. Suunnittelussa on pyritty huomioimaan eri ikäryhmien tarpeet. Esimerkiksi lasten pihalla on leikkimahdollisuus.

– Lisäksi meillä on parvekkeita, joihin pääsee kerroksista. Siihen on panostettu, että pääsee ulkoilmaan.

Tauolle lähdetään osaston ulkopuolelle

Aiemmin henkilökunnan taukotilat ovat olleet osastolla, joten työstä ei varsinaisesti ole päässyt eroon ruokatauollakaan.

Nyt kerroksissa on valoisia henkilökunnan tiloja, joissa seinillä on luontokuvia, pieni keittiönurkkaus ja ruokailutilat.

– Täällä pääsee eri tavalla irti osaston kiireestä ja hälinästä.

Koivuvanerisia akustiikkalaatikoita musiikkihuoneen seinällä.
Musiikkiterapiahuoneen akustoinnissakin on huomioitu visuaalisuus. Kuva: Anna-Mari Vuollet / Yle

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta

Suosittelemme