Hyppää sisältöön

Erikoistutkija sanoo, että hallitus on erittäin vaikeassa tilanteessa Purran väitettyjen kirjoitusten vuoksi

Tutkija Mikko Poutasen mukaan pääministeri Petteri Orpo (kok.) on vaitonainen kohusta, etteivät ristiriidat hallituksen sisällä pahenisi. Orpo kommentoi Ylelle, ettei hyväksy rasismia.

Riikka Purran pää näkyy kahden etualalla olevan olkavaan välistä kuvattuna.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) ei ole kiistänyt eikä vahvistanut kirjoittaneensa julkisuudessa olleita rasistisia blogikirjoituksia. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva
Anni Kavander
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) epäillään kirjoittaneen Jussi Halla-ahon (ps.) Scripta-blogin vieraskirjaan rasistisia kirjoituksia vuonna 2008.

Purra ei ole itse kiistänyt eikä vahvistanut olleensa kirjoituksia laatineen riikka-nimimerkin takana. Hän kirjoitti kuitenkin omaan blogiinsa maanantaina, ettei hän kirjoittaisi, sanoisi tai tekisi kaikkia asioita, mistä on aiemmin kirjoittanut tai sanonut.

Muuten sekä Purra että pääministeri Petteri Orpo (kok.) ovat olleet julkisuudessa vähäpuheisia kirjoituksista nousseesta kohusta. Turun yliopiston tutkija Mikko Poutanen sanoo Ylen aamun haastattelussa, että asia on hallitukselle erittäin hankala.

– Lyhyesti sanottuna tässä keskustelussa hallituksella ei ole mitään voitettavaa.

Poutanen uskoo, että hallituksen sisällä asiaa puidaan kaiken aikaa, vaikka julkisuudessa siitä vaietaankin. Hän arvelee, että pääministeri Orpo pyrkii hiljaisuudellaan välttämään jännitteitä hallituksen sisällä.

– Koko aihetta vaikutetaan pidettävän perussuomalaisissa poliittisesti motivoituna. Tämä rajoittaa myös pääministeri Orpon mahdollisuuksia kommentoida hallituskumppania pahentamatta ristiriitoja.

Pääministeri Petteri Orpo kommentoi kohua Ylelle tiistaina aamupäivällä avustajansa välityksellä. Orpo kertoo pitävänsä välttämättömänä sitä, että Purra irtisanoutui väkivallasta eilisessä Twitter-kirjoituksessaan. Purra kommentoi tviitissä aiempaa nettikirjoitteluaan ja totesi, ettei hyväksy väkivaltaa.

Orpo sanoi myös, ettei hyväksy rasismia missään muodossa.

Ovatko näkemykset muuttuneet, vaikka tyyli olisi toinen?

Jos Purra varmistuisi Scriptan vieraskirjan kirjoitusten laatijaksi, voitaisiin tutkija Mikko Poutasen mukaan esittää kysymys siitä, ovatko näkemykset muuttuneet, vaikka kirjoitustyyli olisikin Purran mukaan siistiytynyt.

– Kyse on siitä, ovatko nämä näkemykset yhä samoja, nyt vain poliittisesti korrektimmin ilmaistuja.

Purra on jo aikaisemmin myöntänyt kirjoittaneensa maahanmuuttokriittisen Scripta-blogin vieraskirjaan, mutta hän ei ole ottanut kantaa siihen, ovatko julkisuuteen nousseet kirjoitukset hänen laatimiaan.

Poutasen mukaan Scripta on vaikuttanut usean nykyisen perussuomalaisen toimijan poliittiseen identiteettiin.

– On perusteltua kysyä, missä määrin tuolloin esitetyt näkemykset viestivät perimmäisestä poliittisesta arvopohjasta. Juuri tämä arvopohja on ollut Orpon hallitukselle kipeä kohta jo alusta lähtien.

Kuuntele tutkija Mikko Poutasen kommentti Ylen aamussa:

Juttua päivitetty 11.7. klo 11.57: Lisätty Orpon antamat kommentit.

Suosittelemme