Hyppää sisältöön

Hallituksen voisi olla viisasta ottaa selkeä nollatoleranssin kanta rasismiin, sanoo presidentti Niinistö – RKP:n Henriksson ”riikan” kirjoituksista: Järkyttävää luettavaa

RKP:n Henrikssonin mukaan PS:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran tulee irtisanoutua rasismista, jotta luottamus ja hallituksen toimintakyky säilyvät.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi hallitusta seuraavia kohuja Naton huippukokoukseen mennessään Vilnassa.
Anne Orjala,
Sakari Nuuttila,
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Niinistö kommentoi Nato-huippukokouksen yhteydessä valtiovarainministeri Riikka Purraan (ps.) yhdistettyjä vanhoja kirjoituksia.

Purran epäillään kirjoittaneen nettiin rasistisia tekstejä nimimerkillä ”riikka” viitisentoista vuotta sitten. Purra ei ole kiistänyt eikä vahvistanut asiaa.

– Minä olisin sitä mieltä, että Suomen hallituksen voisi olla viisasta ottaa selkeä nollatoleranssin kanta rasismiin, Niinistö sanoi Nato-kokouksessa Vilnassa.

– Jos hallitus kykenee tällaisen ottamaan, se olisi minusta hyvä signaali myös maailmalle. Täytyy nimittäin muistaa, että rasismi ja mahdolliset ongelmat maahanmuuton suhteen ovat kaksi täysin erillistä asiaa.

Henriksson: Järkyttävää luettavaa

RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson kertoo Svenska Ylelle lukeneensa itse kyseiset kirjoitukset maanantai-iltana.

– Nämä tekstit, kirjoitettu nimimerkillä ”riikka”, olivat kauheaa ja järkyttävää luettavaa, Henriksson arvioi.

Nyt Henriksson toivoo, että Purra niin valtiovarainministerinä kuin perussuomalaisen puolueen puheenjohtajana ottaa etäisyyttä kaikenlaiseen rasismiin sen lisäksi että tämä irtisanoutui tiistaina Twitterissä kaikenlaisesta väkivallasta.

– Se (väkivallasta irtisanoutuminen) oli enemmän kuin välttämätöntä. Samalla toivoisin, että Purra ottaisi etäisyyttä kaikenlaiseen rasismiin. Se olisi nyt tärkeä viesti, ettei tästä jäisi minkäänlaista epäilystä ilmaan, Henriksson sanoo.

Tilanne on Henrikssonin mukaan RKP:lle vaikea. Kyse on kaikkien hallituspuolueiden keskinäisestä luottamuksesta sekä hallituksen toimintakyvystä.

– Minulla ja koko meidän koko eduskuntaryhmälle on tärkeää, että voidaan luottaa siihen, että tässä hallituksessa ei ole minkäänlaista sijaa rasismille ja että tämä koskee kaikkia yksittäisiä ministereitä.

RKP odottaa Orpon yhteydenottoa

Hallitusohjelmaan on kirjattu hallituksen sitoutuminen muun muassa oikeusvaltioperiaatteeseen, ihmisoikeuksiin sekä ihmisten yhdenvertaisuuteen.

– Tämän pitää näkyä politiikassa, ja jokaisen ministerin toiminnassa. Ja jotta hallituksen toimintakyky ei heikkenisi, on syytä saada selvyys tähän vakavaan asiaan.

Henriksson odottaa hallitusta johtavan pääministeri Petteri Orpon (kok.) ottavan yhteyttä puoluejohtajiin, kun ulkopolitiikan kiireinen viikko USA:n presidentin vierailuineen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden etenemiseen on hoidettu alta pois.

– Pääministerillä on kädet täynnä. Mutta tietenkin näiden myönteisten tapahtumien lisäksi myös sisäpolitiikka on hoidettava tavalla, jolla voidaan luottaa että hallitus on toimintakykyinen, Henriksson sanoo.

Mitä jos toivottua etäisyydenottoa tai irtisanoutumista rasismista ei tule?

– Silloin olemme hyvin vakavan paikan äärellä, ja meidän pitää eduskuntaryhmässä keskustella tilanteesta.

Purra pyysi tiistaina alkuillalla Twitterissä anteeksi "15 vuoden takaisia typeriä" somekommenttejaan sekä kirjoitti, ettei hyväksy minkäänlaista rasismia väkivaltaa tai syrjintää.

Yle on pyytänyt Purraa kommentoimaan asiaa mutta hän ei ole vastannut haastattelupyyntöihin.

Orpo: ”En hyväksy rasismia missään muodossa”

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan oli välttämätöntä, että perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra irtisanoutui väkivallasta kirjoituksessaan maanantaina.

Orpo kommentoi Ylelle avustajansa välityksellä, että hallituspuolueet ovat sitoutuneet yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon periaatteisiin sekä turvalliseen yhteiskuntaan, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä.

Orpon mukaan ministereiden ja hallituspuolueiden pitää toimia näiden periaatteiden mukaisesti.

– En hyväksy rasismia missään muodossa, kommentoi Orpo.

Purra blogissaan: ”Minun tekstini oli vain vihaista tekstiä”

Maanantaina Purra kommentoi blogissaan ja Twitterissä Jussi Halla-ahon blogin vieraskirjan kirjoituksista noussutta keskustelua.

– Minun vihainen tekstini on vain vihaista tekstiä, ei mitään muuta. En hyväksy enkä ole koskaan hyväksynyt minkäänlaista väkivaltaa, hän kirjoitti blogissaan ja Twitterissä.

Klo 16.47 Lisätty tieto perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran twiitistä, jossa hän sanoo ettei hyväksy rasismia.

Suosittelemme