Hyppää sisältöön

Venäläinen ex-poliitikko on ostanut ränsistyneen tehtaan Itä-Suomesta ja sanoo perustavansa siihen firman, joka mitätöi Elon Muskin Teslat

Ison tehtaan katto on osittain romahtanut, mutta silti siitä on maksettu puoli miljoonaa euroa.

Ilomantsissa oleva iso kiinteistö on romahtamispisteessä. Siitäkin huolimatta se vaihtoi omistajaa 500 000 eurolla. Video: Antti Karhunen ja Heikki Haapalainen
Anu Rummukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen itäisimmässä kunnassa, Ilomantsissa on lähes purkukuntoinen teollisuusrakennus, josta venäläiset yritykset ovat olleet kiinnostuneita vuosien ajan. Eikä kiinnostus ole loppunut tähän päivään mennessä.

Erikoinen vyyhti sai alkunsa yli kymmenen vuotta sitten, kun venäläismiehen yritys päätti ostaa ison kiinteistön Ilomantsin keskustan kupeesta. Hänen tarkoituksensa oli tuottaa siellä sammen mätiä.

Rahaa tuli venäläisiltä sijoittajilta, kuten esimerkiksi oligarkki Alexander Mamutin perustamasta yrityksestä.

Suomalaiset pankit eivät antaneet rahaa yritykselle vaan pitivät sitä riskibisneksenä. Ely-keskus kuitenkin myönsi rahoitusta yli 3 miljoonaa euroa ja siitä ehdittiin maksaa noin 1,2 miljoonaa euroa.

Tehdas ei koskaan tuottanut kaviaaria vaan hakeutui konkurssiin vuonna 2015.

Mamutin sijoitusyhtiö myi saatavansa venäläiselle perintäyritykselle, jonka pääjohtaja tuomittiin viime vuonna Venäjällä laajamittaisesta kavalluksesta vankeuteen. Hän oli kavaltanut johtamaltaan yhtiöltä 3,2 miljoonaa dollaria omaan taskuun.

Perintäyhtiö ei vastannut vuosiin konkurssipesän kyselyihin ja siksi halli on seissyt paikallaan ränsistymässä.

Lue lisää: Valtavaan kaviaaritehtaaseen rahaa syytäneet suomalaiset saivat itärajalle vain rapistuneen hallin, jonka taustalla on vyyhti venäläistä rahaa

Nyt osittain romahtaneeseen halliin suunnitellaan suurta teknologiayritystä. Tällä kertaa yrittäjä on venäläinen ex-poliitikko.

Yrittäjä: Aiomme tuottaa ilmaista sähköä

Ilomantsin keskustan tuntumassa olevan kiinteistön panttikirjat osti itselleen Suomessa perustettu yritys Tornado Logistics Oy. Sen johtaja on venäläinen Oleg Fokin.

Fokin on Petroskoin kaupunginvaltuuston entinen puheenjohtaja. Hän sai vuonna 2015 Venäjällä tuomion petoksesta saatuaan laittomia arvonlisäveron palautuksia. Venäläismedian mukaan Fokin oli yhtiökumppaninsa kanssa antanut tarkoituksellisesti vääriä tietoja materiaalin hankinnasta ja rakennustöiden valmistumisesta.

Miesten yritys aiheutti Venäjän valtiolle yli 6,3 miljoonan ruplan eli nykyisen kurssin mukaan noin 64 000 euron vahingot.

Fokin istui vankilassa puolen vuoden ajan. Hän tunnusti syyllisyytensä ja maksoi huijaamansa rahat vapaaehtoisesti takaisin.

– Voi sanoa, että onneksi minua syytettiin talousrikoksista eikä pahemmasta. Tämä on minulle vaikea aihe, koska teen nyt bisnestä enkä halua, että esimerkiksi Venäjä häiritsisi minua, hän sanoo.

Fokin muutti Suomeen viisi vuotta sitten.

Suomessa Fokin on tehnyt töitä usealla eri alalla. Hän osti puolet Tornado Logistics Oy:sta. Sen liiketoiminta oli vähäistä, mutta viimeisimmän tilinpäätöksen mukaan liikevaihtoa on yli 2 miljoonaa euroa.

Yritys kertoo olevansa bioenergian ja puutavaran tukkuliike.

Fokin kertoo Ylelle, että heidän insinöörinsä on keksinyt sähkögeneraattorin, joka hänen sanojensa mukaan tuottaa ilmaiseksi sähköä.

Tähän suunnitelmaan liittyy Ilomantsin epäonninen kaviaaritehdas.

Fokin: Elon Muskin Teslat käyvät turhiksi

Patentti- ja rekisterihallitus vahvisti Ylelle, että Fokinin yritys on jättänyt patenttihakemuksen vireille joulukuussa. Patentista ei ole vielä tehty päätöstä.

Fokin kertoo aloittavansa kuukauden sisällä sähkögeneraattorin prototyypin valmistuksen Pyhtäällä, jossa on hänen yhtiökumppaninsa toinen yritys. Ajatus on suuresta bisneksestä.

– Tulevaisuudessa ei tarvitse ladata sähköautoja. Jos meidän laitteemme toimii, Elon Muskin autot ovat turhia.

Yrityksen kehittelemä generaattori hyödyntää pietsomateriaaleja sähkön tuottamisessa. Pietsosähköisyys viittaa kykyyn tuottaa sähköjännitettä tai -varausta mekaanisessa rasituksessa.

Monet voivat tuntea pietsosähkön toimintaperiaatteen lasten kengistä: kun kenkä osuu maahan, syttyy valo kantapään alla kengänpohjallisessa. Puristus tai venytys siis tuottaa pietsosähköä.

Yrittäjä aikoo ryhtyä korjaamaan Ilomantsin tehdasta tämän kesän aikana. Suunnitelmana on siirtää generaattoreiden tuotanto joskus tulevaisuudessa Ilomantsiin.

Ilmakuva tehdashallista metsämaisemassa.
Tehdas on isolla tontilla lähellä Ilomantsin keskustaa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Fokin maksoi kiinteistöstä 500 000 euroa. Hänen mukaan uuden rakentaminen olisi kalliimpaa.

Ilomantsin tehdas valikoitui ostoslistalle, kun Fokin tutustui siihen vuosia sitten etsiessään asiakkaalleen kalalaitosta.

– Se sijaitsee hyvällä paikalla. 13 000 neliömetrinen rakennus on riittävän iso meille.

Fokin perustelee Ilomantsin ja Suomen valintaa yritystoimintaan laadulla.

– Made in Finland -leima on kilpailuvaltti. Haluamme tuottaa myös metallit itse.

Palkat ja tuotantokustannukset eivät ole yrittäjän mielestä juurikaan korkeampia kuin muualla Euroopassa.

– Täällä on rauhallista ja turvallista, se on tärkeintä.

Suomalaispankit sulkeneet tilit

Oleg Fokinin mukaan rahoittajia on jo esimerkiksi Englannista ja Afrikasta.

– Emme halua lainaa tai tukia, maksamme kaiken omalla rahalla, yrittäjä sanoo.

Tornado Logistics ei voisikaan saada Suomesta velkarahaa, sillä suomalaiset pankit eivät anna sille edes tiliä. Fokin kertoo, että pankki lopetti yrityksen tilit vuosi sitten.

Pankit ovat sulkeneet tilejä Venäjä-pakotteiden ja rahanpesusäännösten tiukentumisen vuoksi.

Fokin kertoo, että hän on avannut tilejä Liettuaan, Latviaan ja Turkkiin.

Suosittelemme