Hyppää sisältöön

Riikka Purra pyytää ”15 vuoden takaisia typeriä” somekommenttejaan anteeksi – hallituspuolueiden puheenjohtajilta julkilausuma

Purra sanoo Twitterissä kirjoittaneensa Scripta-blogin vieraskirjaan sanoilla, joita hän ei nykyään ”mitenkään hyväksy enkä käyttäisi”.

Närbild av Riikka Purra som tittar framåt.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pahoittelee twitterissä vanhoja nettikirjoituksiaan. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Veikko Eromäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pyytää Twitterissä anteeksi ”15 vuoden takaisia typeriä” somekommenttejaan.

– Pyydän anteeksi 15 vuoden takaisia typeriä somekommenttejani ja niistä ymmärrettävästi aiheutunutta haittaa ja mielipahaa. En ole täydellinen ihminen, olen tehnyt virheitä, Purra kirjoittaa.

– Ilmaisin tuolloin itseäni tavoilla ja sanoilla, joita en nykyään mitenkään hyväksy enkä käyttäisi.

Kyse on väitetysti Purran Scripta-blogiin kirjoittamista kommenteista, jotka Purra vaikuttaa nyt myöntävän olevan ainakin osittain hänen käsialaansa. Purra ei twiiteissään sano kuitenkaan olevansa nimenomaan ”riikka”-nimimerkin takana.

Hallituspuolueiden puheenjohtajilta julkilausuma

Valtioneuvoston viestintäosasto julkaisi hieman ennen seitsemää tiistai-iltana hallituspuolueiden puheenjohtajien julkilausuman.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.), Purran, Anna-Maja Henrikssonin (rkp.) ja Sari Essayahin (kd.) allekirjoittamassa julkilausumassa kerrotaan, että ”Hallitus työskentelee määrätietoisesti yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi yhteiskunnassa.”

Lisäksi julkilausumassa tuomitaan kaikenlainen syrjiminen ja korostetaan ihmisten yhdenvartaisuutta lain edessä.

Hallitus ja sen jokainen ministeri irtisanoutuu rasismista ja kaikenlaisesta ääriajattelusta sekä sitoutuu omassa työskentelyssään aktiiviseen työhön rasismia vastaan niin Suomessa kuin kansainvälisesti.”, julkilausumassa lukee.

Julkilausuman lopussa kerrotaan, että hallitus antaa eduskunnan syysistuntokauen alkaessa hallituksen tiedonannon ”yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa”.

Tiedonannot ovat valtioneuvoston eduskunnalle antamia selityksiä esimerkiksi hallintoa koskevista asioista. Sellaisen käsittelyn päätteeksi voidaan toimittaa äänestys valtioneuvoston tai ministerin nauttimasta luottamuksesta.

Orpo kiitteli Purraa

Orpo kiitti aiemmin Purraa Twitterissä: ”On tärkeää, että kirjoituksista, jotka eivät edusta henkilön omaa tai hallituksen ajattelua, irtisanoudutaan selvästi ja niitä pyydetään anteeksi. Kiitos kollegalleni Riikalle oikeasta ratkaisusta.”

Orpon mukaan ”hallitus ei kaadu tähän”. Pääministeri kertoo toivovansa, ”että hallitus pääsee toteuttamaan ohjelmaansa ja että ministereiden ja hallituksen toimintaa ja arvoja päästään arvioimaan tekojen kautta.”

Marin: Ei uutta tai yllättävää

Myös entinen pääministeri Sanna Marin (sdp.) otti Twitterissä osaa Purraa koskevaan somekeskusteluun.

”SDP kertoi ennen vaaleja, ettemme menisi hallitukseen PS:n kanssa, koska ihmiskäsityksemme, arvomme ja tavoitteemme ovat liian kaukana toisistaan. Tätä paheksuttiin. Ehkä nyt ymmärrystä on enemmän. Mikään puolueesta viime viikkoina esiin tullut ei ole ollut uutta tai yllättävää.”, Marin kirjoittaa.

Marinin mukaan hallituksen pitäisi irtisanoutua rasisimista, vihapuheesta ja väkivallasta ”suoraan ja yksiselitteisesti”.

”En hyväksy minkäänlaista väkivaltaa”

25. syyskuuta 2008 riikka-nimimerkki kirjoitti junassa tapahtuneesta välikohtauksesta maahanmuuttajataustaisten nuorten kanssa ja lisäsi kertomuksen yhteyteen, että ”Jos mulle annettaisiin ase, ruumiita tulisi ihan lähijunassakin, you see.

Purra twiittasi nyt, että ”Kontekstista irrotettuna ja nykyhetkessä arvioituna jotkut tekstit näyttävät entistäkin pahemmilta”.

– En hyväksy minkäänlaista väkivaltaa, rasismia tai syrjintää. Toimintatapani ja arvoni tuntevat tietävät sen.

Riikka-nimimerkki on vieraskirjassa kirjoittanut esimerkiksi 25. elokuuta 2008 seuraavasti: ”Terveisiä Barcelonasta. Täällä ei näy ”hälyyttävä maahanmuutto-ongelma”. Neekerit myyvät piraatti-Vuittoneita Las Ramblasilla, huivit ovat piilossa ja kukin kastissaan. Täytyy olla kusetusta, sekin sitten.”

Twiittiketjussa Purra kirjoittaa, että hän lähti politiikkaan mukaan ”vuosia kommenttien jälkeen”, ja että hän ”toimii ja viestii toisella tavalla”.

Purran mukaan ”perussuomalaisen puolueen toiminta ei perustu ääriajatteluun, rasismiin tai syrjintään, vaan Suomen ja suomalaisten edun ajamiseen”.

– Maahanmuuttopoliittinen linjamme on oikeutettu ja laillinen eikä siinä ole mitään väärää tai epäilyttävää - vaikka jostakin politiikan kentältä niinkin halutaan esittää tavoitteena mitätöidä agendamme, Purra kirjoittaa.

– PS edistää linjansa mukaisia tavoitteita aina parlamentaaristen ja demokraattisten periaatteiden mukaisesti ja puhuu niistäkin ongelmista, joista muut eivät, syystä tai toisesta, Purra kirjoittaa.

Juttua korjattu 11.7.2023 kello 16:46 Juttuun avattu lisää Purran twiittiketjua, katkelmia Scriptan ”riikka”-nimimerkin kirjoituksista sekä lisätty muuta Ylen aiheeseen liittyvää sisältöä.

Juttua päivitetty 11.7.2023 kello 17.40 Juttuun lisätty pääministeri Petteri Orpon ja entisen pääministeri Sanna Marinin twitteri-kommentit Purran anteeksitpyyntöön liittyen.

Juttua päivitetty 11.7.2023 kello 19.00 Juttuun lisätty tieto hallituspuolueiden puheenjohtajien julkilausumasta.

Juttua korjattu 11.7.2023 kello 20.35 Valtioneuvoston tiedotteessa oltiin alunperin käytetty virheellistä termiä ”pääministerin tiedoanto”. Termi oltiin sittemmin korjattu tiedotteeseen ”hallituksen tiedonannoksi”, joka päivitettiin myös juttuun.

Suosittelemme