Hyppää sisältöön
Riikka Purra kertoo kirjoituksiensa kontekstista: ne olivat sisäpiirin huumoria.

Riikka Purra: Kirjoituksissa kyseessä sisäpiirihuumori, Petteri Orpo: Hän on niitä vilpittömästi pyytänyt anteeksi

Pääministeri Petteri Orpo ja valtiovarainministeri Riikka Purra kommentoivat viime päivien tapahtumia pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Tekijät
  • Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kommentoivat medialle Purran kirjoituksista nousseita kysymyksiä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä keskiviikkona.
  • Jo aiemmin Purra pahoitteli kirjoituksiaan Twitterissä ja hallitus antoi aiheesta kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajien allekirjoittaman julkilausuman.
  • Purra sanoi tiedotustilaisuudessa anteeksipyyntönsä olevan aito. Tekstit olivat hänen mukaansa sisäpiirihuumoria, joka ei ole kuitenkaan puolusteltavissa.
  • Orpo kertoi, että Purralla on hänen luottamuksensa, eikä hän epäile etteikö Purra olisi sitoutunut hallitusohjelmaan kirjattuihin arvoihin.

Tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan (45 min.) alla.

Tiedotustilaisuuden koko tallenteen voi katsoa tästä.
Jesse Mäntysalo

Tiedotustilaisuus on päättynyt

Kiitos seurasta.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) vastasivat median kysymyksiin pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) poistuivat tiedotustilaisuuden päätyttyä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Jesse Mäntysalo

Orpo ei ota kantaa Halla-ahon kommentteihin

Riikka Purralta kysytään vielä kaksoisviestinnästä. Purran anteeksipyynnön jälkeen perussuomalaisten riveissä näytetään yhä vähättelevän aiheen ympärillä käytyä keskustelua.

– En harrasta minkäänlaista kaksoisviestintää. Käytän välillä huumoria, sitä pitää vähentää. En tiedä muidenkaan puolueessani tekevän kaksoisviestintää.

Purran mukaan hänellä ei esimerkiksi ole ollut pienintäkään tietoa siitä, että joku muu on käyttänyt mesimäyrää poliittisesti kyseenalaisiin tarkoituksiin. Purra sanoo maininneensa julkisuudessa mesimäyrän, koska on katsonut perheensä kanssa siihen liittyviä videoita.

Petteri Orpolta kysytään vielä eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon (ps.) kommentteista. Hän ei halua ottaa niihin kantaa.

Purran mielestä oikeistohallitus aiheuttaa vastustusta.

– Me olemme siihen tottuneita ja valmiita.

Jesse Mäntysalo

Orpo luottaa Purraan

Pääministeri Petteri Orpo sanoo luottavansa valtiovarainministeri Riikka Purraan.

Purran mukaan perussuomalaisissa ollaan jokseenkin totuttu siihen, että mediassa nostetaan esille heidän tekemisiään.

– Jossakin paikoin mediaa on irrotettu näitä viestejä kontekstistaan ja se on lisännyt sitä, miten pahalta ne näyttävät.

– Jo nyt on nähty, että useita perussuomalaisten ministereitä on erilaisten sanomisten osalta mediassa.

Purra kertoo esimerkkinä, ettei ole koskaan viitannut salaliittoteorioihin väestönvaihdosta, vaan "tilastoista todennettaviin tosiasioihin, jotka liittyvät maahanmuuton vaikutuksiin länsimaissa".

– Siitä huolimatta mediassa edelleenkin kerrotaan, että me olemme sekaantuneita salaliittoteorioihin. Tähän analyysiin medialla on oikeutensa, mutta meilläkin on oikeus kertoa, ettei se pidä paikkaansa.

Jesse Mäntysalo

Purran tapaus on erilainen kuin Junnilan, sanoo Orpo

Petteri Orpon mukaan Riikka Purran tapaus eroaa entisen elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps.) tapauksesta muun muassa siten, että Junnilan kohdalla oli viittauksia natsismiin.

– Ja kun hänen kanssaan eimmin keskustelin, oliko tässä kaikki, sain käsityksen, että uutta ei pitäisi tulla. Mutta niitä tuli lisää, ja aika paljon ikävämpää tekstiä. Hän teki päätöksen itse ja se oli oikea.

Orpon mukaan Purralla on hänen luottamuksensa.

Orpon mukaan Purran kirjoituksista on aikaa 15 vuotta, jolloin Purra ei vielä ollut politiikassa.

– Hän on niitä vilpittömästi pyytänyt anteeksi. Hän on esimerkiksi hallitusohjelmaneuvotteluiden ajan toiminut tavalla, joka ei anna minulle syytä epäillä, etteikö hän olisi sitoutunut niihin arvoihin, joita olemme hallitusohjelmaan kirjanneet.

Jesse Mäntysalo

Orpo ei ota kantaa, olisiko hallitus kaatunut ilman anteeksipyyntöä

Purralta kysyttiin myös puhemies Jussi Halla-ahon (ps.) väheksyvistä kommenteista anteeksipyynnön suhteen.

Pääministeri Petteri Orpo ei suoraan vastaa, olisiko hallitus kaatunut, jos Riikka Purra ei olisi irtisanoutunut kirjoituksista.

– Ei onneksi tarvinnut miettiä.

Valtiovarainministeri Riikka Purralta kysytään puhemies Jussi Halla-ahon kommenteista, joissa hän on väheksynyt aiheen ympärillä käytyä keskustelua.

– Kuten totesin jokin aika sitten ministeri Junnilan kohdalla, nämä asiat eivät tule loppumaan. Perussuomalaiset, esimerkiksi Halla-aho, on ollut vastaavien asioiden kohteena. Tässä tilanteessa uutta on, että olemme hallituksen jäseniä. Tietenkin tämä on siinä mielessä täysin ymmärrettävää.

– Perussuomalaiset eivät ole täydellisiä ihmisiä, me olemme sanoneet vääränlaisia asioita. Ymmärtääkseni jotkut muutkin ovat näin tehneet kuin perussuomalaiset. Toivoisin, että omaa toimintaani politiikassa arvioitaisiin sen perusteella, miten olen selviytynyt omista luottamustoimistani kansanedustajana, puolueen puheenjohtajana ja ministerinä.

Jesse Mäntysalo

Purra: Kyseessä on paljolti eräänlainen sisäpiirihuumori

Petteri Orpon mukaan rasisminvastaisen työn on oltava niin itsestäänselvää, että se menee läpi koko suomalaisen yhteiskunnan.

– Se lähtee siitä, mitä jokainen poliitikko, virkamies ja toivottavasti jokainen suomalainen kohdaltaan tekee. Hallituksessa se tarkoittaa sitä, että tämä on lakihankkeissa ja päivän asioiden hoitamisessa kirkkaana mielessä.

Riikka Purra sanoo, että jos blogin keskustelua lukee tarkemmin, huomaa, että kyseessä on hyvin paljolti eräänlainen sisäpiirihuumori, "joka ei tosin ole lainkaan puolusteltavissa".

Purran mukaan kyseessä on siihen aikaan eli 2008 ollut keskusteluympäristö, joka ei ole samanlainen enää nykyään.

Jesse Mäntysalo

Purra ei näe Orpon johtajuudessa moitinnan sijaa

Orpo vastaa kysymykseen johtajuudesta.

Hänen mukaansa hallitus tekee koko ajan töitä, asioita on edistetty.

– Johtajuus on kokonaisuus. Sitä ei voi arviodia pelkästään sen perusteella, kuinka usein toimii esimerkiksi Twitterissä. Totta kai tiedottaminen on äärettömän tärkeä asia. Lähden myöskin siitä, että pitää olla tiedotettavaa. Eilen iltaan mennessä saimme tärkeän yhteisen kannanoton ja linjat, silloin on paljon parempi kertoa.

Purran mukaan hallitusnelikko käy keskenään keskusteluja säännöllisesti. Hänellä ei ole moitittavaa Orpon toiminnassa.

Jesse Mäntysalo

Purra: Anteeksipyyntöni on aito

Riikka Purra: "Anteeksipyyntöni on täysin aito."

Petteri Orpo on lähdössä perjantaina Saksaan. Häneltä kysytään, miten hän on valmistautunut selvittämään näitä asioita Saksassa.

– Osuu erinomaisen hyvään paikkaan. Viestini on sama, minkä esitin teille. Se on hallituksen linja, mistä pidämme kiinni. Suomi ei ole muuttunut eikä muuttumassa.

Hän sanoo olevansa valmis kertomaan kaikille saman viestin.

Purra on lähdössä Brysseliin. Hän sanoo vastaavansa kysymyksiin, joita siellä eteen tulee.

Häneltä kysytään, keneltä hän pyysi eilen anteeksi.

– Itse pyydän anteeksi kaikilta, jotka ovat tekstit lukeneet ja niistä pahoittaneet mielensä tai kokeneet ne epäasialliseksi. Anteeksipyyntöni on täysin aito, Purra vastaa.

Jesse Mäntysalo

Purra: Tekstejä on myös irrotettu kontekstistaan

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) vastasivat median kysymyksiin Kesärannassa Helsingissä 12. heinäkuuta 2023.
– En hyväksy enkä ole koskaan hyväksynyt minkäänlaista väkivaltaa, lausui Purra keskiviikkona. Kuva: Silja Viitala / Yle

Riikka Purran mukaan hän oli 15 vuotta sitten yksityinen henkilö, joka kommentoi samanmielisten keskustelufoorumilla.

– Kielenkäyttö ja valitut sanat, siinä ei ole mitään puolusteltavaa. Ne olivat vääriä. En ajattele tällä tavalla enkä käyttäisi enää vastaavaa kieltä, enkä edes osallistu keskustelufoorumin keskusteluun.

Purran mukaan tekstejä on myös irrotettu kontekstistaan, jolloin ne näyttävät entistä pahemmilta.

– En hyväksy enkä ole koskaan hyväksynyt minkäänlaista väkivaltaa.

Suosittelemme