Hyppää sisältöön

Professorilta vakava viesti: Opettele käyttämään tekoälyä, ennen kuin se vie sinun työsi

Tekoälytyökalu ChatGPT on jo muuttanut monen suomalaisen tietotyöläisen arkea. Esimerkiksi liikkeenjohdon konsultit, koodarit sekä markkinoinnin- ja viestinnän asiantuntijat käyttävät hyödykseen tekoälyä.

Tietokoneen näytössä Chat GPT-sovellus
Tekoäly tekee tuloaan luovaan työhön. Kuva: Tarmo Niemi / Yle
Minna Kaipainen
Avaa Yle-sovelluksessa

ChatGPT tuli käyttöön marraskuussa 2022. Keväällä 2023 se päivitettiin uuteen malliin, ja pitkin kevättä suomalaiset yritykset alkoivat puhua julkisesti tekoälyn hyödyntämisestä.

Tämän innoittamana Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa (LUT) tehtiin keväällä tutkimus, jossa haastateltiin ensimmäisen aallon käyttäjiä ja selvitettiin miten suomalaiset yritykset ovat ottaneet ChatGPT:n käyttöön.

Käyttötarkoitukset alkavat hahmottua, kertoo LUTin professori Paavo Ritala.

– ChatGPT on hyödyllinen missä tahansa työtehtävässä, johon liittyy tekstin tuottamista tai tekstin käsittelyä tai viestintää, sanoo professori Ritala.

Luovaa työtä ja aidolta tuntuvaa keskustelua

Tekoälyä on käytetty kymmeniä vuosia rutiinitehtävissä esimerkiksi automatisoimaan teollisia prosesseja tai suosittelemaan sosiaalisen median sisältöjä.

Nyt tekoäly on tulossa näkyvästi luovaan työhön.

Näistä esimerkkinä ovat liikkeenjohdon konsultit, joita tekoäly voi auttaa kirjallisen materiaalin työstämisessä. Koodareille ChatGPT voi puolestaan tuottaa koodia tai etsiä virheitä koodista.

Viestinnässä ja markkinoinnissa se auttaa tekemään markkinointikampanjoita tai sosiaalisen median viestintää. Lakitoimistoissa tekoälyä voi hyödyntää siten, että se etsii asian ydintä pitkistä teksteistä tai auttaa tekemään tulkintoja.

ChatGPT voi toimia tietotyöntekijän älykkäänä henkilökohtaisena valmentajana tai tiimin jäsenenä, joka tarjoaa ohjausta ja vinkkejä.

– Tekoälylle voi antaa esimerkiksi muokattavaksi tekstin, jonka poimii sen jälkeen itselleen muokattavaksi ja antaa sen vielä takaisin tekoälyn käsiteltäväksi. Se on kuin aina tavoitettavissa ja saatavilla oleva kollega, joka auttaa muokkaamaan tekstejä, kuvailee innovaatioihin perehtynyt professori Paavo Ritala.

Mies hymyilee kameraan katsoen vaalea kauluspaita päällään kädet puuskassa.
Tekoäly on kiehtonut professori Paavo Ritalaa pienestä lähtien. Kuva: Teemu Leinonen / LUT

Ritala ennakoi, että tekoäly tulee myös parantamaan virtuaalista asiakaspalvelua eli niin sanottuja chatbotteja. Tällainen keskustelurobotti on tietokoneohjelma, joka on suunniteltu käymään keskustelua ihmisen kanssa.

– Nykyisin keskustelu on ollut kankeaa, koska se on perustunut etukäteen ohjelmoituihin valmiisiin vastauksiin. Uusi, suurella määrällä aineistoa koulutettu chatbotti muistuttaa enemmän aitoa keskustelua ihmisen kanssa ja olisi parhaimmillaan yhtä hyödyllinen ja avulias kuin chatin toisessa päässä oleva ihminen, kertoo Ritala.

Rutiinityöt tekoälyn tehtäväksi

LUTin tutkimuksessa kävi ilmi, että erityisesti viestintä ja markkinointialan ammattilaiset ovat huolissaan omista työpaikoistaan.

– Tekoäly tuskin tulee viemään suuresti työpaikkoja, mutta se voi muuttaa niitä kuten teknologia on aina tehnyt. Jos tekoäly uhkaa omaa työpaikkaa, kannattaa oppia hyödyntämään sitä omassa työssään, niin voi parantaa omia uranäkymiään tulevaisuudessa, vinkkaa Ritala.

Ihmistä tarvitaan kuitenkin edelleen arvioimaan ChatGPT:n tekemää sisältöä ja ymmärtämään sen tuotoksista mikä on arvokasta ja merkistyksellistä.

Professori Paavo Ritala LUT-yliopistosta sanoo, että tekoäly tulee olemaan samanlainen yleiskäyttöteknologia kuin internet, joka tulee ennen pitkää muuttamaan kaiken.

– Suurin osa tietotyöläisten ajasta kuluu nyt tehtäviin, jotka jatkossa voi tehdä tekoäly. Työntekijät voivat siirtää rutiininomaiset tehtävät tekoälyn hoidettavaksi. Ihminen voi siten käyttää työaikaansa luoviin tehtäviin, sanoo Ritala.

ChatGPT vahvistaa ihmisten kykyjä ja auttaa viimeistelemään ihmisen tehtäviä tehokkaasti ennennäkemättömällä nopeudella, mikä voi johtaa suureen tuottavuuden kasvuun.

– Odotukseni on, että kun sisällön tuottaminen helpottuu, kaikista tulee tuottavampia. Tehdään enemmän ja paremmin ja ollaan enemmän kiireisiä. Toisaalta tekoäly voi korvata monotonisia rutiinitehtäviä, jolloin työaikansa voi käyttää enemmän luovuuteen ja ideointiin, sanoo Ritala.

Ritalan lisäksi tutkimusta olivat tekemässä LUT-yliopistosta teollisuusprofessori Mika Ruokonen sekä nuorempi tutkija Laavanya Ramaul.

Heräsikö ajatuksia? Voit keskustella aiheesta 13.7.2023 klo 23.00 saakka.

Miten sinä olet hyödyntänyt tekoälyä, kuten Chat GPT:tä, arjessasi? Jaa parhaat vinkkisi meille! Koostamme niiden pohjalta jutun, jossa esittelemme parhaat elämää helpottavat niksit.

Juttuun lisätty 13.7. 2023 klo 8.15 Tutkimuksessa mukana olleiden muiden henkilöiden nimet ja linkki tutkimukseen.

Suosittelemme