Hyppää sisältöön

Biden vakuutti Yhdysvaltojen sitoutuvan Naton puolustamiseen – mutta väisti kysymyksen siitä, kuinka estäisi Trumpia vetämästä maata Natosta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapasi Euroopan-vierailunsa päätteeksi Pohjoismaiden johtajia Helsingissä torstaina.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vakuutti Yhdysvaltain puolustavan Suomen maaperää.
Ilmari Reunamäki

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö korostivat maiden historiallisen läheisiä suhteita Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain huippukokouksen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa torstaina.

Niinistö kiitti omassa puheenvuorossaan Bidenia tämän antamasta vahvasta tuesta Suomen Nato-jäsenyysprosessin aikana. Biden puolestaan halusi rakentaa luottamusta ja korosti useasti Yhdysvaltain sitoutumisen liittolaistensa puolustamiseen olevan ”kivenkova”.

– Puolustamme jokaista Naton kolkkaa, Suomea mukaan lukien, Biden takasi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tasavallan presidentti Sauli Niinistön vieraana Presidentinlinnassa Helsingissä.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasivat toimittajien kysymyksiin Presidentinlinnassa torstaina. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Yhdysvaltain ulkopolitiikka voi tehdä kuitenkin täyskäännöksen, jos esimerkiksi Nato-kriittinen Donald Trump voittaa presidentinvaalit ensi vuonna.

Presidenttien lehdistötilaisuudessa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka sanoi Bidenille, että Yhdysvaltain senaatti ei ole onnistunut viemään läpi lakia, joka estäisi presidenttiä vetämästä Yhdysvallat pois Natosta ilman kongressin tukea.

Tikka kysyi Bidenilta, miten hän varmistaa Yhdysvaltain pysymisen Natossa myös tulevaisuudessa.

Biden vastasi, että huoli on turha, sillä selvä valtaosa sekä Yhdysvaltain kansasta että kongressin jäsenistä kannattaa sitoutumista sotilasliiton puolustamiseen. Bidenin mukaan vain pieni ”äärijoukko” republikaanipuolueessa kritisoi maan Nato-jäsenyyttä.

Joe Biden kävi Suomessa – 5 nostoa Yhdysvaltain presidentin visiitistä

– Kukaan ei voi taata tulevaisuutta, mutta tämä on paras mahdollinen veto, Biden muotoili.

Tikka jatkoi aiheesta kysymällä presidentti Niinistöltä, onko hän huolissaan Yhdysvaltain poliittisesta epävakaudesta ja siitä, että Yhdysvaltain takaaman turvan tulevaisuus ei ole taattu.

Biden otti kuitenkin puheenvuoron itselleen ennen Niinistöä.

– Anna kun olen selvä. En sanonut, ettemme voisi taata turvallisuuttanne, Biden sanoi.

Biden kierteli, että kukaan ei pysty ennustamaan tulevaisuutta, eikä kukaan tiedä varmaksi, pääseekö illalla turvallisesti kotiin. Hän kuitenkin vakuutti, että Yhdysvaltoihin voi luottaa.

– Niin varmasti kuin mitään voidaan sanoa Yhdysvaltain ulkopolitiikasta, me pysymme kytkeytyneenä Natoon, Biden sanoi.

Ylen yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Iida Tikka esittää kysymyksen presidentti Joe Bidenille.
Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka kysyi presidentti Bidenilta, miten hän varmistaa Yhdysvaltojen pysymisen Natossa myös tulevaisuudessa. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Bidenin jälkeen Niinistö pääsi vastaamaan, että hän on tavannut yhteensä noin 50 edustajainhuoneen jäsentä ja senaattoria, ja heidän viestinsä Yhdysvaltain sitoutumisesta Natoon on ollut yhtenäistä.

– Minulla ei ole syytä epäillä Yhdysvaltain linjauksia tulevaisuudessa, Niinistö sanoi.

Vielä tämän jälkeen Biden jatkoi, että Yhdysvallat on oppinut historiansa aikana Euroopan turvallisuuden olevan olennaista Yhdysvaltain omalle turvallisuudelle.

Biden ei kuitenkaan vastannut, miten hän konkreettisesti estäisi Nato-kriittistä presidenttiä vetämästä Yhdysvaltoja pois Natosta pelkällä presidentin päätöksellä.

Katso videolta, kuinka Biden ja Niinistö vastasivat kysymykseen Yhdysvaltain sitoutumisesta Nato-jäsenyyteen.

Niinistö: Neuvotteluja USA:n sotilastukikohdasta voidaan käydä

Talouslehti Wall Street Journalin toimittaja kysyi Niinistöltä, miten Suomi suhtautuu ajatukseen Yhdysvaltain pysyvästä sotilastukikohdasta Suomessa.

Niinistön mukaan Suomi ja Yhdysvallat keskustelevat puolustuspolitiikan asioista maiden välisen DCA-nimisen puolustusyhteistyösopimuksen puitteissa, ja yhteistyössä on vielä monia auki olevia asioita.

– Olemme avoinna neuvotteluille. Tiedän, että myös vastinparini on avoin neuvotteluille. Joten saamme nähdä, Niinistö vastasi.

Niinistö jätti avoimeksi, voiko Suomessa olla pysyviä USA:n tukikohtia

Uutiskanava CNN:n toimittaja kysyi Niinistöltä puolestaan, onko Suomi havainnut viime aikoina itärajallaan mitään huolestuttavaa.

Niinistö vastasi tilanteen Suomen rajalla olevan ”aika rauhallinen”. Niinistö kuitenkin lisäsi, että Nato-jäsenyys on lisännyt suomalaisten turvallisuudentunnetta ja selvä enemmistö suomalaisista kannattaa jäsenyyttä Natossa.

Näin Bidenin päivä Helsingissä eteni

Biden nukkui yönsä Radisson Blu Royal -hotellissa Helsingin keskustassa.

Hotellilta Biden lähti autosaattueessa noin kello 13 matkaan kohti Presidentinlinnaa. Helsingin kaduille oli kerääntynyt ainakin satoja ihmisiä kärkkymään tilaisuutta nähdä presidentti vilaukselta.

Presidentinlinnalla Bidenin vastaanotti presidentti Sauli Niinistö. Suomen ja Yhdysvaltain presidenttien delegaatioille oli varattu noin tunnin pituinen aika kahdenvälisille keskusteluille ennen päivän huippukokousta.

Katso videolta, kuinka Bidenin autosaattue ajoi Helsingin katujen läpi Presidentinlinnalle.
Presidentti Bidenin autosaattue ohittaa Senaatintorin.
Presidentti Joe Biden ohitti virka-autossaan Senaatintorin torstaina iltapäivällä. Kuva: Matti Myller / Yle

Media sai seurata presidenttien alkupuheet. Niinistö toivotti Bidenin tervetulleeksi ja korosti suomalaisten kiinnostusta vierailua kohtaan.

– Helsingin kadut ovat täynnä suomalaisia, Niinistö sanoi.

– Ne selvästi ovat, vastasi Biden.

Presidentit Joe Biden ja Sauli Niinistö valtuuskuntineen Presidentilinnassa.
Yhdysvaltain delegaatio vasemmalta oikealle: Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre, kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan, presidentti Joe Biden, Helsingin-suurlähettiläs Douglas Hickey, Valkoisen talon Euroopan asioiden neuvonantaja Amanda Sloat. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Biden jatkoi olevansa iloinen, kun saa vierailla toista kertaa Suomessa. Ensimmäistä kertaa hän oli Helsingissä varapresidenttinä vuonna 2011.

Tämän jälkeen Biden muisteli Niinistön puhelinsoittoa Valkoiseen taloon keväällä 2022. Biden sanoi muistavansa, kuinka Niinistö soitti ja kysyi, voisiko hän lentää Yhdysvaltoihin neuvottelemaan Nato-jäsenyydestä.

– Minulta kesti noin kolme sekuntia sanoa kyllä, Biden sanoi.

Media ohjattiin presidenttien avauspuheiden jälkeen huoneen ulkopuolelle. Suomi ja Yhdysvallat eivät julkaisseet keskustelun jatkosta tiedotetta.

Biden korosti yhteisiä arvoja USA:n ja Pohjoismaiden kokouksessa

Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisen tapaamisen jälkeen Presidentinlinnassa järjestettiin päivän päätapahtuma eli Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden välinen huippukokous.

Kokoukseen osallistuivat Bidenin ja Niinistön ryhmien lisäksi omien ryhmiensä kanssa Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir.

Presidentti Biden ja Pohjoismaiden johtajat yhteiskuvassa Presidentinlinnassa.

– Jos jättäisimme kaikki tärkeät päätökset Pohjoismaille, asiat olisivat hyvin, Biden vitsaili ennen avauspuheenvuoroaan.

Puheenvuorossaan Biden korosti, että Yhdysvallat ja Pohjoismaat jakavat yhteiset haasteet ja arvot. Erityisesti Biden korosti työtä ilmastokriisin pysäyttämisen eteen.

Tasavallan presidentin kanslian julkaiseman tiedotteen mukaan johtajien kokouksen pääaiheet liittyivät maiden tiivistyvään yhteistyöhön usealla eri osa-alueella. Maat myös vakuuttivat, että demokratia ja oikeusvaltioperiaate toimivat maiden välisen yhteistyön perustana.

Niinistö julkaisi kiitosviestin Bidenille

Presidentinlinnassa pidetyn lehdistötilaisuuden jälkeen Biden lähti autosaattueessa suoraan Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja sieltä Air Force One -lentokoneella matkaan kohti Yhdysvaltoja.

Joe Biden kävelee lentokentällä. Taustalla lentokone.
Joe Biden vieraili Euroopan-matkansa aikana Lontoossa. Vilnassa ja Helsingissä. Kuva: Andrew Cabarello-Reynolds / AFP

Niinistö julkaisi tämän jälkeen viestipalvelu Twitterissä viestin, jossa hän kiitti Bidenia tämän tekemästä vierailusta Suomeen.

– Kiitos vierailustanne ja kivenkovasta sitoutumisestanne suhteeseemme. Liittolaisina Suomi ja Yhdysvallat työskentelevät entistäkin tiiviimmin turvallisuuden, teknologian ja ympäristön saralla, Niinistö kirjoitti.

Suosittelemme