Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö korostivat maiden historiallisen läheisiä suhteita Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain huippukokouksen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa torstaina.
Niinistö kiitti omassa puheenvuorossaan Bidenia tämän antamasta vahvasta tuesta Suomen Nato-jäsenyysprosessin aikana. Biden puolestaan halusi rakentaa luottamusta ja korosti useasti Yhdysvaltain sitoutumisen liittolaistensa puolustamiseen olevan ”kivenkova”.
– Puolustamme jokaista Naton kolkkaa, Suomea mukaan lukien, Biden takasi.
Yhdysvaltain ulkopolitiikka voi tehdä kuitenkin täyskäännöksen, jos esimerkiksi Nato-kriittinen Donald Trump voittaa presidentinvaalit ensi vuonna.
Presidenttien lehdistötilaisuudessa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka sanoi Bidenille, että Yhdysvaltain senaatti ei ole onnistunut viemään läpi lakia, joka estäisi presidenttiä vetämästä Yhdysvallat pois Natosta ilman kongressin tukea.
Tikka kysyi Bidenilta, miten hän varmistaa Yhdysvaltain pysymisen Natossa myös tulevaisuudessa.
Biden vastasi, että huoli on turha, sillä selvä valtaosa sekä Yhdysvaltain kansasta että kongressin jäsenistä kannattaa sitoutumista sotilasliiton puolustamiseen. Bidenin mukaan vain pieni ”äärijoukko” republikaanipuolueessa kritisoi maan Nato-jäsenyyttä.
– Kukaan ei voi taata tulevaisuutta, mutta tämä on paras mahdollinen veto, Biden muotoili.
Tikka jatkoi aiheesta kysymällä presidentti Niinistöltä, onko hän huolissaan Yhdysvaltain poliittisesta epävakaudesta ja siitä, että Yhdysvaltain takaaman turvan tulevaisuus ei ole taattu.
Biden otti kuitenkin puheenvuoron itselleen ennen Niinistöä.
– Anna kun olen selvä. En sanonut, ettemme voisi taata turvallisuuttanne, Biden sanoi.
Biden kierteli, että kukaan ei pysty ennustamaan tulevaisuutta, eikä kukaan tiedä varmaksi, pääseekö illalla turvallisesti kotiin. Hän kuitenkin vakuutti, että Yhdysvaltoihin voi luottaa.
– Niin varmasti kuin mitään voidaan sanoa Yhdysvaltain ulkopolitiikasta, me pysymme kytkeytyneenä Natoon, Biden sanoi.
Bidenin jälkeen Niinistö pääsi vastaamaan, että hän on tavannut yhteensä noin 50 edustajainhuoneen jäsentä ja senaattoria, ja heidän viestinsä Yhdysvaltain sitoutumisesta Natoon on ollut yhtenäistä.
– Minulla ei ole syytä epäillä Yhdysvaltain linjauksia tulevaisuudessa, Niinistö sanoi.
Vielä tämän jälkeen Biden jatkoi, että Yhdysvallat on oppinut historiansa aikana Euroopan turvallisuuden olevan olennaista Yhdysvaltain omalle turvallisuudelle.
Biden ei kuitenkaan vastannut, miten hän konkreettisesti estäisi Nato-kriittistä presidenttiä vetämästä Yhdysvaltoja pois Natosta pelkällä presidentin päätöksellä.
Niinistö: Neuvotteluja USA:n sotilastukikohdasta voidaan käydä
Talouslehti Wall Street Journalin toimittaja kysyi Niinistöltä, miten Suomi suhtautuu ajatukseen Yhdysvaltain pysyvästä sotilastukikohdasta Suomessa.
Niinistön mukaan Suomi ja Yhdysvallat keskustelevat puolustuspolitiikan asioista maiden välisen DCA-nimisen puolustusyhteistyösopimuksen puitteissa, ja yhteistyössä on vielä monia auki olevia asioita.
– Olemme avoinna neuvotteluille. Tiedän, että myös vastinparini on avoin neuvotteluille. Joten saamme nähdä, Niinistö vastasi.
Uutiskanava CNN:n toimittaja kysyi Niinistöltä puolestaan, onko Suomi havainnut viime aikoina itärajallaan mitään huolestuttavaa.
Niinistö vastasi tilanteen Suomen rajalla olevan ”aika rauhallinen”. Niinistö kuitenkin lisäsi, että Nato-jäsenyys on lisännyt suomalaisten turvallisuudentunnetta ja selvä enemmistö suomalaisista kannattaa jäsenyyttä Natossa.
Näin Bidenin päivä Helsingissä eteni
Biden nukkui yönsä Radisson Blu Royal -hotellissa Helsingin keskustassa.
Hotellilta Biden lähti autosaattueessa noin kello 13 matkaan kohti Presidentinlinnaa. Helsingin kaduille oli kerääntynyt ainakin satoja ihmisiä kärkkymään tilaisuutta nähdä presidentti vilaukselta.
Presidentinlinnalla Bidenin vastaanotti presidentti Sauli Niinistö. Suomen ja Yhdysvaltain presidenttien delegaatioille oli varattu noin tunnin pituinen aika kahdenvälisille keskusteluille ennen päivän huippukokousta.
Media sai seurata presidenttien alkupuheet. Niinistö toivotti Bidenin tervetulleeksi ja korosti suomalaisten kiinnostusta vierailua kohtaan.
– Helsingin kadut ovat täynnä suomalaisia, Niinistö sanoi.
– Ne selvästi ovat, vastasi Biden.
Biden jatkoi olevansa iloinen, kun saa vierailla toista kertaa Suomessa. Ensimmäistä kertaa hän oli Helsingissä varapresidenttinä vuonna 2011.
Tämän jälkeen Biden muisteli Niinistön puhelinsoittoa Valkoiseen taloon keväällä 2022. Biden sanoi muistavansa, kuinka Niinistö soitti ja kysyi, voisiko hän lentää Yhdysvaltoihin neuvottelemaan Nato-jäsenyydestä.
– Minulta kesti noin kolme sekuntia sanoa kyllä, Biden sanoi.
Media ohjattiin presidenttien avauspuheiden jälkeen huoneen ulkopuolelle. Suomi ja Yhdysvallat eivät julkaisseet keskustelun jatkosta tiedotetta.
Biden korosti yhteisiä arvoja USA:n ja Pohjoismaiden kokouksessa
Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisen tapaamisen jälkeen Presidentinlinnassa järjestettiin päivän päätapahtuma eli Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden välinen huippukokous.
Kokoukseen osallistuivat Bidenin ja Niinistön ryhmien lisäksi omien ryhmiensä kanssa Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir.
– Jos jättäisimme kaikki tärkeät päätökset Pohjoismaille, asiat olisivat hyvin, Biden vitsaili ennen avauspuheenvuoroaan.
Puheenvuorossaan Biden korosti, että Yhdysvallat ja Pohjoismaat jakavat yhteiset haasteet ja arvot. Erityisesti Biden korosti työtä ilmastokriisin pysäyttämisen eteen.
Tasavallan presidentin kanslian julkaiseman tiedotteen mukaan johtajien kokouksen pääaiheet liittyivät maiden tiivistyvään yhteistyöhön usealla eri osa-alueella. Maat myös vakuuttivat, että demokratia ja oikeusvaltioperiaate toimivat maiden välisen yhteistyön perustana.
Niinistö julkaisi kiitosviestin Bidenille
Presidentinlinnassa pidetyn lehdistötilaisuuden jälkeen Biden lähti autosaattueessa suoraan Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja sieltä Air Force One -lentokoneella matkaan kohti Yhdysvaltoja.
Niinistö julkaisi tämän jälkeen viestipalvelu Twitterissä viestin, jossa hän kiitti Bidenia tämän tekemästä vierailusta Suomeen.
– Kiitos vierailustanne ja kivenkovasta sitoutumisestanne suhteeseemme. Liittolaisina Suomi ja Yhdysvallat työskentelevät entistäkin tiiviimmin turvallisuuden, teknologian ja ympäristön saralla, Niinistö kirjoitti.