Hyppää sisältöön

Kantarellit ovat nousseet, herkkutateista ei ole tietoakaan – sienestäjien kannattaa suunnata metsiin jo nyt

Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sieniseuroista kerrotaan, että alkanut sienestyskausi vaikuttaa hyvin tavanomaiselta. Sienestäjät toivovat viime vuotta parempaa herkkutattisatoa.

Kantarellien lisäksi metsistä löytää jo muun muassa punikkitatteja ja jauhosieniä. Kuva: Yle/Monica Forssell
Emilia Saukkonen

Sienikausi on käynnistynyt Savo-Karjalassa. Kesäkuukausien sienet, kuten kantarellit nousevat jo esiin. Sieniseuroista kerrotaan, että tulevan syksyn sienikautta on vielä vaikeaa ennustaa.

– Normaalilta näyttää kaikki toistaiseksi, kertoo Pohjois-Karjalan sieniseuran sihteeri Topi Linjama.

Pohjois-Karjalassa esiin on noussut Linjaman havaintojen perusteella kantarellin lisäksi jo lehmäntatteja ja punikkitatteja. Myös koivunkantosieni tekee tuloaan.

– Omassa pihakannossani kasvaa koivunkantosientä, ensimmäinen sato näyttäisi olevan jo ohi. Myös palterohaperoa on jonkun verran jo, Linjama kertoo.

Pohjoiskarjalaisissa metsissä Linjama ei ole vielä törmännyt aikaisin ilmestyviin ruso-, ruoste- ja oranssikärpässieniin. Myöskään herkkutatteja ei vielä näy.

Savon sieniseuran puheenjohtaja Heidi Hämäläinen on tehnyt Pohjois-Savosta vastaavia havaintoja.

– Viime vuosi oli onneton herkkutattien suhteen, jospa tänä vuonna lykästäisi. Olen myös jauhosieniä kokkaillut jo jonkin verran tänä kesänä, Hämäläinen kertoo.

Hän arvelee, että seuraavien sienten joukossa ovat vaaleaorakas ja erilaiset haperot. Rouskut nousevat esiin vasta myöhemmin syksyllä.

Sää on hellinyt rihmastoja

Kesäkuun lopun lämpö ja heinäkuun sateet ovat Heidi Hämäläisen mielestä olleet suosiollisia sienille.

– Kesälomalaiset eivät ehkä ole samaa mieltä kanssani, mutta sää saisi pysyä tällaisena. Sopivasti vaihdellen aurinkoa, lämpöä ja sadetta, ei liian kuumaa, Hämäläinen tuumaa.

Topi Linjama toivoo etenkin herkkutateille pidempää hellejaksoa ja sen jälkeistä sateisempaa kautta. Kaikki sienet kaipaavat myös kosteutta menestyäkseen.

Sieniseuralaiset kannustavat innokkaita lähtemään jo metsiin sienikorien kanssa. Etenkin kantarellin kausi alkaa olla parhaimmillaan.

– Metsässä oleminen tekee hyvää mielelle ja keholle, eli sinne vaan ja silmä maahan. Nyt voi jo tulla yllätyksiä vastaan, Heidi Hämäläinen kannustaa.

– Vähän kun näkee vaivaa, saa jo hyvin satoa. Itsekin heräsin vasta kesän sienestykseen ja sen jännitykseen, Topi Linjama hehkuttaa.

Suosittelemme