Hyppää sisältöön

Perhehoidon kysyntä kasvaa hiljalleen Keski-Pohjanmaalla, vaikka palvelu on vielä melko tuntematon

Perhehoitajille tarjotaan jatkossa laajempi valmennus, jolla voi kouluttautua ikääntyneiden lisäksi vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien auttajiksi.

Två händer som håller i varandra.
Kuvistuskuva. Perhehoitajaksi ryhtyvältä ei vaadita sosiaali- ja terveysalan tutkintoa Kuva: Mostphotos
Iina Kluukeri

Keski-Pohjanmaalla on kasvava tarve perhehoitajista.

Viime vuosina sekä perhehoitajien että asiakkaiden määrä on noussut hiljalleen: kysyntää olisi lisäpaikoille ja etenkin kiertäville perhehoitajille ikääntyneiden palveluissa.

– Perhehoitajat ovat täystyöllistettyjä tällä hetkellä. Lisäksi hyvinvointialueella on yksi pitkäaikaiseen asumiseen tarkoitettu perhehoitokoti, jossa on kuusi asiakaspaikkaa. Aina kun paikka vapautuu, tulee tilalle nopeasti uusi asiakas, kertoo Soiten vastuualuejohtaja Heidi Lindqvist.

Kiertävät perhehoitajat ovat tukena varsinkin omaishoitajille. He voivat perhehoitajien avulla pitää esimerkiksi lakisääteisiä vapaitaan.

Koko maassa perhehoitoa on tarjolla jo lähes kaikilla hyvinvointialueilla, kertoo THL.

Perhehoito on joko kodinomaista asumista hoitajan tykönä tai avun viemistä hoidettavan kotiin. Asiakkaina voivat olla kaikenikäiset apua tarvitsevat.

Lue lisää: Viiden lapsen äiti Vuokko Lahti perusti ikäihmisille perhekodin: ”Lapseni saavat viettää vuorokaudet läpeensä yhdeksänkymppisten kanssa”

Uusi laajempi koulutus tulossa

Tällä hetkellä perhehoitajilla on asiakkaita Keski-Pohjanmaalla nelisenkymmentä, mikä on vielä vähän.

Ikääntyneiden palveluissa on viisi kiertävää, kaksi pitkäaikaista ja yksi päiväaikaista perhehoitoa omassa kodissaan tarjoava perhehoitaja.

Uudella, syksyllä käynnistyvällä valmennuksella haetaankin nyt lisää innokkaita mukaan.

Jatkossa perhehoitajien on mahdollista valmentautua vammaisten, mielenterveyskuntoutujien ja ikääntyneiden hoitajaksi yhdellä koulutuksella.

Perhehoitajaksi ryhtyvältä ei vaadita sosiaali- ja terveysalan tutkintoa. Valmennuksessa käydään läpi työhön kuuluvia tehtäviä ja arvioidaan kouluttautuvan soveltuvuutta tehtävään.

– Ihminen, jolla on kyky huolehtia toisesta ihmisestä, pystyy tähän. Työ on esimerkiksi sosiaalisen, fyysinen ja psyykkinen hoivan ja huolenpidon tarjoamista, kertoo Lindqvist.

Suosittelemme