Hyppää sisältöön

MM-pronssia saavuttanut Olli Ojanaho peilasi vaikeuksiinsa: ”Nautin vielä enemmän”

Olli Ojanaho suunnisti tasapainoisesti ja ylsi pronssille pitkällä matkalla Sveitsissä. Suomen edellisestä suunnistuksen miesten MM-mitalista ehti kulua kymmenen vuotta.

Olli Ojanaho saavutti pronssia suunnistuksen MM-kisoissa.
Simo Arkko,
Nina Vanhatalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Olli Ojanaho saavutti pronssia suunnistuksen miesten pitkällä matkalla Sveitsin Laaxissa.

Tasapainoisesti suunnistanut Ojanaho pinkoi 13,9 kilometrin matkan aikaan 1.37,37. Mitali on 26-vuotiaalle Ojanaholle ensimmäinen aikuisten arvokisoissa.

– Kyllä se hyvältä kuulostaa. Aika monta vuotta sitä on jahdattu, niin hyvältä tuntuu, Ojanaho kuvailee ääni väristen Yle Urheilulle.

Ojanaho saavutti nuorissa kuusi maailmanmestaruutta ja yhteensä kymmenen mitalia. Aikuisten tasolla mitali on kuitenkin karttanut suunnistajaa.

– Tämä tuntuu hyvältä, mutta kyllä vastoinkäymiset ja vaikeimmat vuodet ovat myös opettaneet todella paljon, Ojanaho sanoo.

Ojanaho sanoo, että hän on jossain määrin joutunut etsimään iloa urheilusta muista asioista kuin onnistumisista. Esimerkiksi treenaamisesta, ihmisten tapaamisesta ja erilaisten paikkojen näkemisestä.

– Tuntuu, että vuodet ovat kasvattaneet ihmisenä ja urheilijana. Nykyisin nautin vielä enemmän tästä hommasta kuin parikymppisenä, vaikka silloin jo nautin todella paljon. Olen todella onnellinen, että vaikka olen tehnyt tätä näin pitkään, saan tästä niin paljon.

Ojanaho jäi maailmanmestaruuden voittaneesta Norjan Kasper Harlem Fosserista neljä ja puoli minuuttia. Hopeaa nappasi Sveitsin Matthias Kyburz, joka jäi voittajasta 51 sekuntia.

Olli Ojanaho suunnistaa.
Ojanaho saavutti uransa ensimmäisen arvokisamitalin MM-kisoissa. Kuva: SSL / Petteri Kähäri

Takana kovia nimiä

Mitali ratkesi lopulta 14 sekunnin erolla ennen Tšekin Tomas Krivdaa ja Ruotsin Emil Svenskiä. Svensk muistetaan muun muassa Jukolan viestistä, jossa hän on ankkuroinut Stora Tunaa voittoihin.

– Aika paljon kovia nimiä jäi taakse. Moni joutui pahasti pettymään ja itsekin olen monta kertaa ollut niiden joukossa, joille on tullut liikaa vääriä reitinvalintoja tai virheitä.

– Olen tiennyt koko ajan, että kun jaksan yrittää, niin ehkä se joskus kääntyy vielä omalle puolelle. Tänään kävi niin.

-
Olli Ojanaho ei ole tyypillisesti paras aloittaja pitkillä matkoilla. Hän kuitenkin aloitti riittävän hyvin yltääkseen pronssille. Kuva: Remy Steinegger / WOC 2023

Mudassa tarpomista

Ojanahon mukaan hän ei saanut huippualkua, mutta ei toisaalta tehnyt suuria virheitäkään. Hän tiesi, että aloitti riittävän hyvin ollakseen mukana kamppailussa.

– Välillä oli vaikeampia hetkiä ja epävarmuuksia, mutta sain ne selvitettyä ihan hyvin. Kisa oli rankka, sillä vettä oli satanut todella paljon ja oli mutaista. Aikamoista kompurointia rinteissä ja se tyhjensi lihakset aika pahasti.

– Se oli fyysisesti tiukkaa tsemppaamista. Laskeskelin, että lopun pitkällä välillä ei tule paljon enempää nousua, joten pitää jotenkin yrittää selvittää alkunousu. Ilmeisesti sillä onnistuin nousemaan pronssille. Oli kova taistelu, mutta kyllä se kannatti.

Suomen edellisestä henkilökohtaisesta suunnistuksen miesten MM-mitalista ehti kulua kymmenen vuotta. Vuonna 2013 Mårten Boström otti sprintissä kultaa ja Jani Lakanen pitkällä matkalla hopeaa.

Suomen Miika Kirmula suunnisti kilpailussa yhdeksänneksi. Hän jäi voittajasta lopulta vajaa kahdeksan minuuttia.

Suosittelemme