Hyppää sisältöön

Tukala kuumuus korventaa Eurooppaa – Sisiliassa ja Sardiniassa voi pian olla yli 48 astetta

Lämpöaalto on nimetty Manalan portinvartijan Kerberoksen mukaan. Tuloillaan on myös uusi lämpöaalto, joka on saanut nimensä Manalan lautturilta Kharonilta.

Nainen viuhka kädessään kaupan edustalla esillä olevien hattujen luona.
Nainen vilvoitti itseään viuhkan avulla torstaina Ateenassa. Kuva: Orestis Panagiotou / EPA
Jussi Nurminen

Kreikan tarustossa Manalan porttia vartioiva kolmipäinen Kerberos-koira on antanut nimensä lämpöaallolle, joka korventaa suurta aluetta Euroopassa ja Luoteis-Afrikassa.

Välimeren rannikon maista esimerkiksi Kreikassa, Espanjassa, Ranskassa ja Turkissa on varoitettu kuumuudesta, kun lämpömittarin lukemat ovat kohonneet 40 asteen paikkeille.

Espanjassa mitattiin keskiviikkona jo aamukuuden aikaan monin paikoin 35 asteen lämpötiloja.

Kaksi apinaa syö jääkimpaleissa olevia hedelmiä.
Apinat saivat viilennystä jäädytetyistä hedelmistä keskiviikkona eläintarhassa Turkin Antalyassa. Kuva: Suleyman Elcin / AOP

Pahempaa on luvassa, sillä lämpötila noussee loppuviikon aikana paikoin jopa 45 asteeseen.

Italiassa tukahduttavinta on Sardiniassa ja Sisiliassa, joissa lämpötila voi nousta yli 48 asteeseen, mikä olisi ennätys. Kuumuusvaroituksia on Italiassa annettu myös muun muassa Roomassa ja Firenzessä.

Kuumuus korventaa Balkanin aluettakin. Esimerkiksi Kroatiassa, Slovakiassa, Montenegrossa, Bosnia-Hertsegovinassa ja Serbiassa lämpötila on kohonnut noin 40 asteeseen ja samanlaisen kuumuuden ennustetaan jatkuvan ensi viikolle asti.

Nainen suihkuttaa päälleen vettä suihkepullosta raunioiden keskellä.
Suihkepulloa käyttänyt nainen haki helpotusta kuumuuteen Ateenassa torstaina. Kuva: Orestis Panagiotou / EPA

Kreikan Ateenassa ambulanssi päivystää Akropoliksen arkeologisella alueella valmiina antamaan ensiapua helteestä kärsiville turisteille. Rooman Colosseumin liepeilläkin on elvytelty helteen uuvuttamia turisteja.

Korkeita lämpötiloja on myös muun muassa Saksassa ja Puolassa.

YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO sanoi maanantaina, että heinäkuun alku oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian kuumin.

Eikä helpotusta ole luvassa heinäkuun edetessäkään. Seuraava lämpöaalto on tulossa Eurooppaan Kerberoksen perässä. Se on nimetty Kharoniksi Manalan lautturin mukaan.

Aurinkovarjojen täyttämä hiekkaranta.
Aurinkovarjot täyttivät torstaina hiekkarannan Ranskan Juan-les-Pinsissa. Kuva: Sebastien Nogier / EPA

Lähteet: Reuters, AP

Suosittelemme