Hyppää sisältöön

Pyöräilijöille hyviä uutisia: Etelä-Savoon avattiin uusi pyöräilyreitti

86 kilometriä pitkän reitin erikoisuus on se, että matkan varrella kuljetaan losseilla. Reitti sijaitsee Puumalassa ja Sulkavalla.

Nainen esittelee pyöräilyreitin karttaa.
Puumalan kunnan markkinointipäällikkö Tuula Vainikka esittelee uuden reitin karttaa. Kuva: Sari Ursin / Yle
Ada Lassuri,
Sari Ursin

Etelä-Savoon avattiin uusi Sillat ja lossit -niminen pyöräilyreitti. Se sijaitsee kahdessa kunnassa, Puumalassa ja Sulkavalla, ja kulkee nimensä mukaisesti siltojen ja lossien kautta.

Sulkavassa reitin varrella ylitetään kuusi siltaa, kun taas Puumalassa kuljetaan kahdella lossilla. Reitille voi lähteä kummasta tahansa kunnasta.

Reitti on pääosin asvalttia, mutta matkalta löytyy myös reilun kymmenen kilometrin pituinen pätkä soratietä, kertoo Puumalan kunnan markkinointipäällikkö Tuula Vainikka.

86 kilometrin pituisen reitin varrella on luontokohteita, kulttuurinähtävyyksiä ja levähdyspaikkoja. Niistä seitsemän on Saimaa Geopark -kohteita.

Geopark tarkoittaa maantieteellistä aluetta, jolla on kansainvälisesti merkittävää geologista arvoa. Saimaan Geopark sai statuksen käyttöönsä vuonna 2021.

Rongonsalmi ylitetään lossikyydillä. Video: Sari Ursin / Yle

Teillä ei ole pyöräkaistoja, joten pyörillä ajetaan tien laidassa, kertoo Vainikka.

– Siinä mielessä toivomme autoilijoilta ja pyöräilijöiltä varovaisuutta. Tiet ovat sen verran mutkaisia, että ei kannata kauheasti rinnakkain ajella.

Pyöräilyreitti on tehty kuntien yhteistyönä, ja se otettiin käyttöön heinäkuun alussa. Lossikyydit eivät vaadi varausta, ja matkanteko on maksutonta.

Lisäys Etelä-Savon reitteihin

Sillat ja lossit -reitin taustalla on viime vuonna päättynyt Saimaa näkyvissä -hanke, jossa oli mukana yrityksiä Sulkavalta, Puumalasta ja Savonlinnasta. Yksi hankkeen kärjistä oli matkailusesongin jatkaminen.

Näin syntyi ajatus pyöräilyreitistä Puumalan ja Sulkavan välille.

Vainikan mukaan uusi reitti on hyvä lisäys jo olemassa oleviin. Etelä-Savossa sijaitsee esimerkiksi Puumalan saaristoreitti.

Sillat ja lossit -reitin karttoja on jaossa Sulkavalla matkailuinfossa, sekä Puumalassa matkailuneuvonnassa ja satamainfossa. Jos karttaa ei ole mukana, opastauluja löytyy myös reitin varrelta.

Voit katsoa pyöräilyreitin kartan myös täältä (pdf).

Sulkavan ja Puumalan uudella pyöräilyreitillä pääsee ihailemaan Saimaata losseilta ja silloilta
Sari Ursin haastatteli Puumalan markkinointipäällikkö Tuula Vainikkaa uudesta pyöräilyreitistä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida aihetta lauantaihin 15. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme