Hyppää sisältöön

Electronic Arts kyllästyi maksamaan Fifalle ja vaihtoi videopelisarjansa nimeä – toimitusjohtaja: ”Neljä kirjainta pelikotelon kannessa”

Kansainvälisen jalkapalloliiton ja Electronic Arts -peliyhtiön yhteistyön loppuminen voi johtaa tilanteeseen, jossa klassikkovideopelisarjan tekijät sekoittuvat.

FIFA 23
Viime vuonna julkaistu FIFA 23 jää toistaiseksi viimeiseksi kansainvälisen jalkapalloliiton nimellä julkaistuksi videopeliksi. Kuva: Electronic Arts
Topias Peltonen

Videopelimaailman lähes 30 vuoden perinne rikkoutuu, kun Electronic Arts -yhtiö ei julkaise syksyllä uutta versiota jalkapallopelistään nimellä Fifa 24. Uusi peli tulee kyllä, mutta sen nimi on EA Sports FC 24.

Jo viime vuonna tehdyn päätöksen taustalla on Fifa-nimen lisenssioikeuden loppuminen. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa pyysi mediatietojen mukaan nimen käyttöoikeuden jatkosta yli miljardia dollaria neljän vuoden jaksolta.

Erimielisyyksiä on ollut myös käytännön asioista. Peliyhtiön toimitusjohtaja Andrew Wilson on kutsunut Fifan lopulta olevan ”neljä kirjainta pelikotelon kannessa”.

Tuttu määrä pelaajia ja joukkueita

EA Sports FC 24 julkaistaan syyskuun lopulla, ja yhtiö toivottaa pelaajat ”koko maailman pelin uudelle aikakaudelle”.

Amsterdamissa torstaina pidetyssä julkaisutilaisuudessa Electronic Arts ilmoitti tehneensä yhteistyösopimuksia eri liigoihin, joiden pokaaleja kantoivat lavalle muun muassa jalkapallolegendat Ronaldinho ja Didier Drogba. Tilaisuudessa nähtiin myös pelin kanteen tuleva maalitykki Erling Haaland.

Näyttää siltä, että peliin on saatu sovittua yhtä paljon lisenssejä kuin yhteistyössä Fifan kanssa: mukana on yli 19 000 jalkapalloilijaa, 700 joukkuetta, sata stadionia ja 30 liigaa.

Pelissä käytetään uutta Hypermotion V -animaatioteknologiaa, ja Ultimate Team -pelimuodossa on ensimmäistä kertaa mukana myös naispelaajia.

Tiedot eivät ole vakuuttaneet kaikkia pelisarjan faneja ”uudesta aikakaudesta”.

Gameplay-julkaisutrailerissa kuvaa varsinaisesta pelistä nähdään vain kahden sekunnin ajan. Pelin Ultimate Edition -kansikuvan animaatiohahmot ovat myös saaneet pilkkaa osakseen.

Fifa-nimi voi palata toisen peliyhtiön toimesta

Kansainvälinen jalkapalloliitto ei aio jäädä seuraamaan Electronic Artsin peliliikettä sivusta. Liitto sanoi jo viime vuonna neuvottelevansa eri peliyhtiöiden kanssa uuden Fifa-pelin lanseerauksesta vuodelle 2024.

– Uusi Fifa-peli, Fifa 25, 26, 27 ja niin edelleen tulee aina olemaan paras videopeli kenellä tahansa tytölle ja pojalle, liiton puheenjohtaja Gianni Infantino sanoi maaliskuussa.

Uudesta Fifa-pelin tekijästä ja julkaisuajankohdasta ei kuitenkaan ole tietoa.

Saattaa olla, että Fifa-nimestä luopuminen tarkoittaa Electronic Artsille lopulta vain kahta asiaa: peleissä ei enää nähdä kansainvälisen jalkapalloliiton lisenssin MM-kilpailuja, ja uuden brändin iskostaminen yleisölle vie aikaa.

Suosittelemme