Hyppää sisältöön

Mielenosoittajat vaativat Tenojoen alajuoksulle tehdyn padon purkamista – norjalaisten asiantuntijoiden mukaan pato saadaan toimimaan

Norjan Tanassa järjestettiin torstaina mielenosoitus Tenon lohen puolesta. Mielenosoittajat vaativat padon avaamista ja ovat valmistelemassa tutkintapyyntöä mahdollisesta ympäristörikoksesta.

Mielenosoitus keräsi paikalle Norjan Tanaan noin 30 osallistujaa.
Mira Rauhala,
Jari Peltoperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Tanan mielenosoituksessa oli paikan päällä noin 30 mielenosoittajaa. Tapahtuman järjestäjät kritisoivat viranomaisten toimintaa lohipadon suhteen ja he vaativat padon avaamista.

Norjalaiset asiantuntijoiden näkemys on, että pato saadaan toimimaan ajan kanssa. Mielenosoittajat kuitenkin sanovat, että pato ei yksinkertaisesti toimi.

Tutkija Panu Orell Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että alkukesästä lohta nousi hyvin Tenoon, mutta kesäkuun puolivälissä nousua kalamäärissä ei enää havaittu ja tilalle tuli suuri määrä kyttyrälohta.

– Tuntuu, että tällä hetkellä erityisesti kyttyrälohta menee padosta hieman paremmin läpi eli se on kyllä aika ongelmallinen tässä tilanteessa.

Orell selventää, että pato tietenkin hidastaa myös muiden kalalajien kuten meritaimenen nousua sekä alas vaeltavien smolttien liikkumista.

– Itse näen että tällä hetkellä se pato on enemmän lohikaloille haitallinen kuin mitä siitä on hyötyä kyttyrälohen poistamisessa, Orell toteaa.

Mielenosoittajat vaativat padon purkamista

Mielenosoittaja Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin mielestä pato on purettava.

– Minun mielestä on kuunneltava perinnetietäjiä ja otettava heidän näkemyksensä huomioon. Pato on avattava.

Näkkäläjärvi-Länsman on tutkija Panu Orellin kanssa samaa mieltä siitä, että pato ei toimi siinä tarkoituksessa, mitä varten se on pystytetty.

Mielenosoituksen järjestäjä Heidi Eriksen toivoo, että viranomaiset ottaisivat huomioon heidän huolensa.

– Tuli tunne, että olemme hyvin vahvasti eri mieltä ja siksi me aiommekin tehdä asiasta rikosilmoituksen poliisille, jotta toiset viranomaiset tutkivat, onko tässä tapahtumassa ympäristörikos, kuten me oletamme, Eriksen kertoo.

Myös paikallinen kalastaja Oskar Trosten kannattaa padon purkamista.

– Se pato on mennyt todella mönkään.

Trosten muistuttaa, että onnistuneen lohipadon tekemiseen liittyy paljon perinnetietoa, ja lisäksi joki sekä sen pohja on tunnettava, jotta pato toimisi oikein.

Paikan päällä mielenosoituksessa olivat myös Roar Sandodden Norjan Eläinlääkäri-instituutista sekä Sturla Brørs Norjan ympäristödirektoraatista.

Myös Suomen maa- metsätalousministeriössä ollaan huolissaan siitä, että Norjan lohipato estää Tenon lohikantojen lisääntymistä, vaikka pato toimii aiempaa paremmin kyttyrälohen pyynnissä.

Suosittelemme