Hyppää sisältöön

Uteliaisuus houkuttelee tutustumaan historiaan ja kokemaan uutta – heinäkuu on kesän vilkkainta aikaa Pohjois-Karjalan museoille

Outokummun kaivosmuseossa on ollut tänä kesänä vilkkaampaa kuin edellisenä. Myllyn vanhat autot kiinnostavat autoharrastajien lisäksi myös satunnaisia kulkijoita.

Outokummun Vanhan Kaivoksen kaivosmuseon sisäänkäynti. Kuvassa keskellä suuri kivinen etuseinä, jossa on puolipyöreä ikkuna. Taustalla kaivostorni ja puita.
Outokummun kaivosmuseossa on ollut tähän mennessä kesän aikana tuhat kävijää enemmän kuin viime vuonna. Kuva: Emilia Saukkonen / Yle
Karina Huttunen

Heinäkuu on tyypillisesti museoille vilkkain kesäkuukausista. Näin näyttää olevan tänäkin vuonna.

Outokummun kaivosmuseossa Pohjois-Karjalassa on ollut tänä kesänä vilkkaampaa kuin edellisenä vuonna.

Museon amanuenssi Klas Swanljung arvelee, että viime vuonna matkailuintoa kotimaassa vähensi polttoaineen korkea hinta sekä mahdollisuus matkustaa ulkomaille.

Tänä kesänä kaivosmuseossa on ollut jo tuhat kävijää enemmän kuin edellisenä.

– Vaikuttaa siltä, että into kotimaanmatkailuun on palannut jossain määrin. Uskon, että tästä tulee ainakin parempi kuin pandemiaa edeltävä kesä, Swanljung pohtii.

Liperin Ylämyllyllä sijaitsevassa Myllyn vanhat autot -museossa kesäkuu oli hiljaisempi, mutta nyt kävijöitä on alkanut tulla jo kiitettävästi.

– Ehkä vähän hiljaisempaa on ollut kuin viimeiset pari tai kolme vuotta, museon omistaja Keijo Hirvonen pohtii.

Tyypillisesti vanhoja autoja Ylämyllyllä on käynyt katselemassa noin 3 000 ihmistä koko kesän aikana. Museossa käy autoista kiinnostuneiden lisäksi myös satunnaisia kulkijoita.

Kävijät pääsevät osaksi museon näyttelyä

Outokummun kaivosmuseossa merkittävin kävijäryhmä ovat lapsiperheet. Ihmisiä houkuttelee museoihin uteliaisuus historiaa kohtaan ja mahdollisuus kokea jotain uutta.

Kaivosmuseon amanuenssi Klas Swanljung sanoo, että kaikkia ihmisiä pohjimmiltaan kiinnostaa nähdä, mistä he tulevat ja miksi he elävät kuin he elävät. Museot tallentavat tämän tiedon.

– Myös tietenkin se, että nykyaikaisissa museoissa satsataan paljon siihen, että yleisö tuodaan mukaan näyttelyihin eri tavoin, Swanljung kertoo.

Käynti museossa ei siis välttämättä ole pelkästään vitriinissä olevien esineiden katselua, vaan lisänä voi olla jokin tehtävä tai voi päästä tutkimaan itse jotakin.

Suosittelemme