Hyppää sisältöön

RKP:n eduskuntaryhmä edellyttää Orpolta vakavia keskusteluita, jotta puolue voi päättää jatkostaan hallituksessa

RKP:n eduskuntaryhmä kertoo antavansa pääministeri Petteri Orpolle (kok.) aikaa arvioida tilannetta. Eduskuntaryhmä edellyttää, että Orpo käy vakavia keskusteluita hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa.

Rkp:n edustajia kesustelemaassa lavalla, mm. ministeri Sandra Bergqvist ja Anna-Maja Henriksson.
RKP:n edustajia kuvattuna Suomi Areenassa. Vasemmalta opetusministeri Anna-Maja Henriksson, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson, liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist sekä kansanedustaja Joakim Strand. Kuva: Rinna Härkönen / Yle
Linda Tammela
Avaa Yle-sovelluksessa

RKP:n eduskuntaryhmä tiedottaa, että se on erittäin huolissaan hallituksen toimintakyvystä. Jatkoon se aikoo palata vielä myöhemmin.

Eduskuntaryhmä tapasi perjantai-iltana etäkokouksessa, jossa se usean tunnin ajan pui suhtautumista hallituksen kriiseihin ja eritoten valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) rasistisia kirjoituksia.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä toteaa, että valtiovarainministeri Purran torstai-iltana julkaisema Twitter-päivitys on heidän mielestään omiaan herättämään kysymyksiä anteeksipyynnöstä.

– Kyseinen anteeksipyyntö koski järkyttäviä kirjoituksia, jotka hän on tehnyt ennen hänen aikaansa kansanedustajana, eduskuntaryhmä kirjoittaa.

He edellyttävätkin, että jokainen ministeri puolueineen yksiselitteisesti irtisanoutuisi rasismista.

– Minkäänlaisille tulkinnanvaraisuuksille tai vihjailuille ei ole sijaa.

”Asia ei ole meidän osaltamme vielä loppuun käsitelty”

RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström luonnehti myöhään perjantai-iltana Ylelle vallitsevaa tilannetta ”erittäin vakavaksi”.

– Viime päivinä on muodostunut häilyvä kuva siitä, että ovatko kaikki yhteisen kannanoton ja linjauksen takana, jonka hallituspuolueiden puheenjohtajat hyväksyivät aiemmin kuluneen viikon aikana.

Wickström kertoo toivovansa, että puheenjohtajat hallituspuolueissa käyvät keskustelua tilanteesta, jonka jälkeen RKP:n eduskuntaryhmä jatkaa asioiden puimista.

– Voin todeta, että asia ei ole meidän osaltamme vielä loppuun käsitelty.

RKP:n eduskuntaryhmä kertoo antavansa pääministeri Petteri Orpolle (kok.) aikaa arvioida tilannetta. He toteavat, että laajempaan, vakavaan keskusteluun ei pääministeri Orpon ja valtiovarainministeri Purran ulkomaanmatkojen vuoksi ole ollut mahdollisuutta.

Yle on seurannut tässä artikkelissa tapahtumia.

Suosittelemme