Hyppää sisältöön

RKP:n Adlercreutz kommentoi hallitusyhteistyötä: ”Halusimme uskoa, että hallitusvastuu toisi mukanaan maltillisuutta”

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri sanoo, että puolueella on edelleen luottamus pääministeri Petteri Orpoon (kok.)

Anders Adlercreutz.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (r.) kommentoi hallituksen tilannetta blogissaan. Kuva: Silja Viitala / Yle
Salla Jantunen

RKP:n kansanedustaja ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz kirjoittaa pitkässä blogitekstissään, että perussuomalaisten ministerien ja kansanedustajien ajatukset, tapa tehdä politiikkaa tai arvopohja eivät tulleet yllätyksenä RKP:lle.

– Tästä huolimatta halusimme uskoa, että hallitusvastuu toisi mukanaan maltillisuutta ja halua keskittyä asiakysymyksiin identiteettipolitiikan sijaan.

Perussuomalaisten ja RKP:n välit hallituksessa ovat olleet koetuksella viime viikkoina. RKP:n eduskuntaryhmä kokoontui perjantaina pohtimaan hallituksen tilannetta.

Ensin enemmistö RKP:n edustajista äänesti perussuomalaisten entisen elinkeinoministerin Vilhelm Junnilan luottamusta vastaan yhdessä opposition kanssa kesäkuun lopulla. Tästä ei perussuomalaisissa ilahduttu.

Nyt välejä hiertää etenkin valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) rasistiset nettikirjoitukset vuosien takaa. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi HBL:lle, että eduskuntaryhmässä erityisen epämiellyttävinä on koettu Purran viittaukset burkaan pukeutuneista naisista ”mustina säkkeinä”.

Purra pyysi osaa kirjoituksistaan anteeksi, mutta RKP:ssa koetaan, että Purra vesitti anteeksipyyntönsä myöhemmin Twitterissä. ”Mustista säkeistä” puhumista Purra ei ole pahoitellut erikseen.

RKP haluaa jatkaa vuoropuhelua

Adlercreutz näkee, että perussuomalaisten kenttäväen, puoluesihteerin ja puhemiehen lausunnot ovat mitätöineet Purran anteeksipyyntöä entisestään.

– Olisimme toivoneet, että ministeri Purra olisi kertonut, miten hänen ajattelunsa on vuosien saatossa muuttunut ja mikä on muutoksen saanut aikaan. Olisimme myös toivoneet hänen selkeästi ilmaisseen aiempien sanomistensa olleen rasistisia ja irtisanoutuvansa jatkoa ajatellen kaikesta rasistisesta puheesta sekä vaativansa tällaista sitoumusta koko eduskuntaryhmältä.

– Meille kysymys ei ole niinkään 15 vuotta vanhoista kirjoituksista, vaan Purran ja perussuomalaisten reaktioista näihin teksteihin nyt tartuttaessa, Adlercreutz kirjoittaa.

Ministerin mukaan tämänhetkinen ”tilanne, jossa hallitusjäsenten lausunnot herättävät kysymyksiä hallituksen arvopohjasta ja on jyrkästi ristiriidassa hallitusohjelmassa lueteltujen periaatteiden kanssa on kestämätön.”

Perjantaisen kokoontumisen jälkeen RKP:n eduskuntaryhmä ilmoitti haluavansa jatkaa vuoropuhelua hallituskumppaneiden kesken.

RKP on yhä huolissaan hallituksen toimintakyvystä, mutta Adlercreutzin mukaan pääministeri Petteri Orpolla (kok.) on edelleen RKP:n eduskuntaryhmän luottamus.

Suosittelemme