Hyppää sisältöön

Oppositio syyttää puhemies Halla-ahoa ministeri Purran suojelusta – PS:n Mäkelä: ”Vaadin asianomaisia perumaan puheensa julkisesti”

Eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon (ps.) lauantainen päätös jättää eduskunta koollekutsumatta on tuohduttanut oppositiopuolueita. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä pitää kommentteja hyökkäävinä.

Kuvakokoelma, jossa vasemmalla Antti Lindtman (Sdp), keskellä Atte Harjanne (vihr.) ja oikealla Jani Mäkelä (ps.).
Antti Lindtman (vasemmalla, sdp.) ja Atte Harjanne (keskellä, vihr.) ovat ottaneet jyrkästi kantaa puhemiehen päätökseen olla kutsumatta koolle eduskuntaa kesken sen istuntotauon. Jani Mäkelä (ps.) pyytää Lindtmania perumaan puheensa. Kuva: Benjamin Suomela, Sasha Silvala, Mikko Savolainen / Yle
Linda Tammela
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) kertoi lauantaina päivällä, ettei hän näe harkintansa perusteella välttämättömäksi kutsua eduskuntaa koolle istuntotauoltaan. Puhemies kertoi myös, että hän koki painostusta eduskunnan koollekutsumiseksi.

Halla-aho toi esiin päätöksessään sen, että istuntokauden keskeyttäminen on tehty vain harvoin ja erittäin painavasta syystä. Muun muassa sen vuoksi hän päätti, ettei koollekutsuminen ole välttämätöntä.

Keskustelu ei suinkaan päätöksen myötä tyrehtynyt, vaan sanasota jatkuu yhä.

Oppositiopuolueet toimittivat perjantaiaamuna puhemies Halla-aholle pyynnön eduskunnan istuntotauon keskeyttämisestä.

Nyt oppositio kritisoi Halla-ahon päätöstä olla kutsumatta eduskuntaa koolle.

Oppositiossa pidetään ajanpeluuna

Suurimman oppositiopuolueen, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kuvailee päätöstä surullisena hetkenä suomalaisen parlamentarismin historiassa. Lindtmanin mielestä päätös estää eduskuntaa arvioimasta tilannetta.

Lindtman sanoo, että puhemies yritti aiemmin estää eronneen elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps.) toimintaa koskeneen keskustelun. Nyt hän taas Lindtmanin mukaan suojelee perussuomalaisten puheenjohtajaa, valtiovarainministeri Riikka Purraa.

– Nyt hän estää eduskunnan kokoontumisen selvästi suojellakseen oman puolueensa puheenjohtajaa ja estääkseen eduskuntaa arvioimasta häneen kohdistuvaa luottamusta, Lindtman sanoo.

Puhemies Halla-aho totesi päätöstään koskevassa tiedotteessa, etteivät oppositioryhmät alkuun pyrkineet edistämään asiaa lähestymällä häntä puhemiehenä suoraan, vaan esittivät puhemiehen toimintaa koskevia vaatimuksia perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa.

Vihreiden varapuheenjohtaja Atte Harjanne kuitenkin pitää Halla-ahon näkemystä erikoisena. Harjanteen mukaan vihreä eduskuntaryhmä ei hänen tietääkseen esittänyt asiassa vaatimuksia julkisuuden kautta.

– Kerroimme ensin olevamme valmiita kokoontumaan ja sitten teimme virallisesti asiasta esityksen eilen yhdessä koko opposition kanssa, tviittaa Harjanne.

Harjanne pitää puhemiehen tulkintaa julkisesta paineesta ja arvovaltakonfliktin hakemiessta erikoisena. Hän kirjoittaakin Twitter-ketjussaan, että aiheesta on hänen mielestään käyty aivan normaalisti julkista keskustelua, jonka myötä oppositioryhmät päätyivät tekemään julkisen esityksen.

PS:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja pyytää perumaan puheet

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä ei pidä Lindtmanin ulostulosta. Hänen mukaansa sellaisia ei edes kannattaisi tehdä. Mäkelä viittaa Lindtmanin edellä mainittuun kommenttiin puhemiehen päätöksestä.

Mäkelän mukaan SDP:n useat kärkipoliitikot ovat hyökänneet koko Suomen eduskunnan ja sen puhemiesinstituution arvovaltaa vastaan.

– Vaadin asianomaisia perumaan puheensa julkisesti, kirjoittaa Mäkelä.

Oppositio vaati istuntotauon keskeyttämistä Purran kirjoitusten vuoksi

Oppositiopuolueet toimittivat perjantaiaamuna puhemies Jussi Halla-aholle pyynnön eduskunnan istuntotauon keskeyttämisestä. Halla-aho kertoi tuolloin harkitsevansa asiaa, mutta julkaisi lauantaina tiedotteen, jonka mukaan ei nähnyt koollekutsumista välttämättömänä.

Oppositio perusteli vaatimustaan muun muassa kansainvälisellä mainehaitalla. Kirjeessä mainittiin muun muassa, että hallituksen ohjelmaa koskeneen tiedonantokeskustelun jälkeen on tullut runsaasti uutta tietoa, jota ei ollut käytettävissä kesäkuussa, kun hallituksen luottamuksesta äänestettiin.

Viimeisimpänä keskustelua on herättänyt valtiovarainministeri Purran rasistiset nettikirjoitukset.

Purra pyysi kirjoituksiaan anteeksi tiistaina Twitterissä ja myöhemmin tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Hallituspuolueet julkaisivat myös yhteisen rasisminvastaisen julkilausuman.

Suosittelemme