Hyppää sisältöön

EU tarjoaa Tunisialle yli miljardi euroa siirtolaisten tulon estämisestä – Kauppasuhdetta Välimeren yli tiivistetään myös

Eurooppalaiset johtajat sopivat Tunisian kanssa sunnuntaina kumppanuussopimuksen, jossa talous- ja kauppasuhteet linkitetään maahanmuuttoon.

Kaksi miestä ja kaksi naista seisovat lippujen edessä vakavina.
Hollannin pääministeri Mark Rutte, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Tunisian presidentti Kais Saied ja Italian pääministeri Giorgia Meloni poseerasivat sunnuntai-iltana Tunisian presidentinpalatsissa. Kuva: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press
Anna Karismo

Tunisia ja Euroopan unionin edustajat sopivat sunnuntai-iltana, että Tunisia alkaa hillitä siirtolaisten tuloa Välimeren yli. Tunisiasta on tullut siirtolaisten yleisin lähtöpiste Pohjois-Afrikassa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Italian pääministeri Giorgia Meloni ja Hollannin pääministeri Mark Rutte sopivat Tunisian presidentti Kais Saiedin kanssa myös tiiviimmistä talous- ja kauppasuhteista sekä yhteistyöstä vihreässä energiassa.

Eurooppalaisille tärkeintä oli kuitenkin estää ihmissalakuljetusta ja siirtolaisten tuloa Välimeren yli. Esikuvana oli Turkin kanssa vuonna 2016 tehty sopimus – vaikka sen toteutuksessa olikin ongelmia.

Idea on, että Tunisia joko estää Välimeren ylittämistä tai ottaa Euroopasta siirtolaisia takaisin. Vastineeksi Bryssel lupaa Tunisialle yli miljardia euroa monenlaista taloudellista apua. EU:n on käytännössä maksettava selvää rahaa, koska Pohjois-Afrikan maita ei voi velvoittaa vastaamaan siirtolaisuuden kuluista yksin.

EU ei anna suoraan rahaa Tunisian hallinnolle vaan investointihankkeisiin. Tunisia otetaan mukaan esimerkiksi Erasmus-opiskelijavaihtoon ja maan digi- ja vedenjakeluverkostoa parannetaan EU:n tuella. Ihmissalakuljetuksen estämiseen ja rajavalvontaan pannaan noin sata miljoonaa euroa.

Tunisian taloudellinen tilanne on hyvin epävakaa, ja se on jo pitkään neuvotellut Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tuesta. Maa hyötyy EU-sopimuksesta, koska sen pääsy IMF:n tukiohjelmaan helpottuu samalla.

Kymmeniä afrikkalaisia siirtolaisia laivan kannella saapumassa satamaan. Laivan kyljessä lukee "Garde Nationale".
Tunisian viranomaiset ottivat kesäkuun alussa Välimereltä kiinni kymmeniä luvatta Eurooppaan yrittäneitä siirtolaisia ja toi heidät rantaan Sfaxissa. Meren yli pyrkivät lähtevät usein matkaan juuri Sfaxista. Kuva: Yassine Mahjoub/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet siirtolaissopimusta jo etukäteen, koska Tunisian viranomaiset kohtelevat Saharan eteläpuolisista maista tulevia ihmisiä karusti. Tunisian oppositio taas arvostelee EU:ta maan nykyjohdon valkopesusta kumppanuussopimuksen avulla.

Maahanmuutto on jo vuosikymmeniä ollut yksi vaikeimpia aiheita EU-yhteistyössä. Viimeksi kesäkuussa valtioiden ja hallitusten johtajat ottivat asiasta yhteen huippukokouksessaan.

EU:n ulkorajoilla havaittiin viime vuonna noin 330 000 luvatonta rajanylitystä, mikä on 64 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna ja suurin luku sitten vuoden 2016.

Aiheesta lisää:

Siirtolaisveneen uppoaminen Kreikan edustalla kesäkuussa oli yksi Välimeren suurimmista tragedioista.

Perussuomalaiset haluaa kiristää työperäistä maahanmuuttoa – Italiassa oikeistohallitus toimii aivan toisin.

Siirtolaismäärät ovat nelinkertaistuneet Välimerellä – Katso Ylen videoraportti Lampedusasta.

Suosittelemme