Tunisia ja Euroopan unionin edustajat sopivat sunnuntai-iltana, että Tunisia alkaa hillitä siirtolaisten tuloa Välimeren yli. Tunisiasta on tullut siirtolaisten yleisin lähtöpiste Pohjois-Afrikassa.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Italian pääministeri Giorgia Meloni ja Hollannin pääministeri Mark Rutte sopivat Tunisian presidentti Kais Saiedin kanssa myös tiiviimmistä talous- ja kauppasuhteista sekä yhteistyöstä vihreässä energiassa.
Eurooppalaisille tärkeintä oli kuitenkin estää ihmissalakuljetusta ja siirtolaisten tuloa Välimeren yli. Esikuvana oli Turkin kanssa vuonna 2016 tehty sopimus – vaikka sen toteutuksessa olikin ongelmia.
Idea on, että Tunisia joko estää Välimeren ylittämistä tai ottaa Euroopasta siirtolaisia takaisin. Vastineeksi Bryssel lupaa Tunisialle yli miljardia euroa monenlaista taloudellista apua. EU:n on käytännössä maksettava selvää rahaa, koska Pohjois-Afrikan maita ei voi velvoittaa vastaamaan siirtolaisuuden kuluista yksin.
EU ei anna suoraan rahaa Tunisian hallinnolle vaan investointihankkeisiin. Tunisia otetaan mukaan esimerkiksi Erasmus-opiskelijavaihtoon ja maan digi- ja vedenjakeluverkostoa parannetaan EU:n tuella. Ihmissalakuljetuksen estämiseen ja rajavalvontaan pannaan noin sata miljoonaa euroa.
Tunisian taloudellinen tilanne on hyvin epävakaa, ja se on jo pitkään neuvotellut Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tuesta. Maa hyötyy EU-sopimuksesta, koska sen pääsy IMF:n tukiohjelmaan helpottuu samalla.
Kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet siirtolaissopimusta jo etukäteen, koska Tunisian viranomaiset kohtelevat Saharan eteläpuolisista maista tulevia ihmisiä karusti. Tunisian oppositio taas arvostelee EU:ta maan nykyjohdon valkopesusta kumppanuussopimuksen avulla.
Maahanmuutto on jo vuosikymmeniä ollut yksi vaikeimpia aiheita EU-yhteistyössä. Viimeksi kesäkuussa valtioiden ja hallitusten johtajat ottivat asiasta yhteen huippukokouksessaan.
EU:n ulkorajoilla havaittiin viime vuonna noin 330 000 luvatonta rajanylitystä, mikä on 64 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna ja suurin luku sitten vuoden 2016.
Aiheesta lisää:
Siirtolaismäärät ovat nelinkertaistuneet Välimerellä – Katso Ylen videoraportti Lampedusasta.