Hyppää sisältöön

Suomi palasi suunnistuksen MM-mitaleille – Minna Kauppi odottaa tulevista MM-kotikisoista jatkoa menestykselle

Suomi saavutti kaksi mitalia suunnistuksen MM-kisoissa Sveitsissä. Seuraavan kerran maailmanmestaruuksista näillä matkoilla kisataan Kuopiossa 2025.

Olli Ojanaho orienterar.
Olli Ojanaho oli Suomen joukkueen kirkkain tähti Sveitsin MM-kisoissa. Hän sai pitkällä matkalla pronssia. Kuva: SSL / Petteri Kähäri
Anu Karttunen,
Nina Vanhatalo

Suomen suunnistusjoukkue saavutti Flims Laaxin MM-kisoista kaksi mitalia: miesten viestihopean sekä Olli Ojanahon pronssin pitkältä matkalta. Kun kaksi vuotta sitten Tšekissä jaettiin samoilta matkoilta MM-mitaleita, oli Suomen paras sijoitus miesten viestin nelossija.

Yle Urheilun asiantuntija Minna Kauppi piti syystäkin Suomen joukkueen tulosta Sveitsin kisoista hyvänä ja hehkutti Ojanahoa joukkueen kirkkaimpana tähtenä.

– Se pitkän matkan pronssi oli Ollilta mieletön suoritus ja mitali keskimatkaltakin oli lähellä. Miesten hopeamitali viestissä oli vielä kirsikka kakun päälle, Kauppi sanoi.

Suomen viestikolmikko Topi Syrjäläinen, Olli Ojanaho ja Miika Kirmula onnistui loistavasti Sveitsin rankoissa maastoissa heti avausosuudelta lähtien. Ojanahon mukaan edelliset matkat painoivat jaloissa, mutta viesti sytyttää aina. Hän oli tyytyväinen sekä joukkueena saavutettuun että henkilökohtaiseen mitaliin, sillä niitä ei suomalaismiehiltä ole viime vuosina tullut.

– On se mitali hyvä juttu koko suomalaiselle suunnistukselle. Norjassa tuli viestistä hopeaa, mutta muuten vähän hiljaisempaa miesten puolella. Toivottavasti tämä antaa uskoa niin minulle kuin muille meidän miehille, joita on tulossa myös kisajoukkueen ulkopuolelta, ettei tämä niin ihmeitä vaadi, Ojanaho vakuutti.

Neljä vuotta sitten Kirmula ankkuroi MM-kisoissa Suomen miehet hopealle ja toisti tämän tempun nyt Sveitsissä.

– Tiesin, että kunto on hyvä ja sain sitä kautta skarpattua, kun viestissä ei juokse vain sitä omaa kisaa. Tähän on ihan hyvä lopettaa, vaikka henkilökohtaiset kisat olivat pettymys, Kirmula sanoi.

Olli Ojanahon ratkaisu miesten viestin toisella osuudella.

Suomen naisilla epäonneakin

Naiset joutuivat tyytymään viestissä neljänteen sijaan, ja henkilökohtaisissa kisoissa Venla Harjun kuudes sija keskimatkalla oli suomalaisnaisten paras sijoitus. Harju urakoi kisoissa kaikki matkat ja oli viestissä ankkuriosuuden jälkeen hyvin väsynyt.

– Saattoi olla kolme elämäni kovinta kisaa tällä tavalla peräkkäin, vähän hapottaa. Mutta minusta oli hienoa, että olimme mukana mitalitaistelussa ainakin ankkuriosuuden alkuun asti, Harju sanoi.

Venla Harju suunnistaa pitkän matkan finaalissa suunnistuksen MM-kilpailuissa Norjassa 2019
Venla Harjun kuudes sija oli Suomen naisten joukkueen paras henkilökohtainen sijoitus. Kuva: Pirjo Valjanen, Suomen Suunnistusliitto

Minna Kaupin mielestä odotukset Suomen naisia kohtaan olivat astetta kovemmat, mutta mukana oli hieman epäonneakin. Esimerkiksi Marika Teinillä oli terveysongelmia, ja hän joutui keskeyttämään keskimatkan ja jättäytymään viestistä pois.

– Naiset olivat pikkuisen takamatkalla tällä kertaa fyysisesti, Kauppi sanoi.

Valmistautuminen kotikisoihin alkaa

Ensi vuonna MM-kisojen ohjelmassa on sprinttikilpailut, mutta kahden vuoden kuluttua metsämatkojen MM-mitaleista kisataan Kuopiossa. Minna Kaupin mukaan Suomi pääsee kotikisoihin hyvistä asetelmista.

– Kotikisat ovat aina siinä mielin helpommat, että siellä on se tuttu maastotyyppi. Toki näihin Sveitsin kisoihin on valmistauduttu paljon, mutta kotimaassa ollaan vähän etumatkalla muihin verrattuna. Uskon, että siellä tullaan jatkamaan menestystarinaa, Kauppi sanoi.

Kotikisat antavat urheilijoille lisää motivaatiota. Ojanahon mukaan Suomen maajoukkueessa on uuden päävalmentajan Thierry Gueorgioun johdolla oikea suunta, jota on nyt hyvä jatkaa eteenpäin.

– Jatketaan samaan malliin ja paiskitaan töitä kotikisoja kohti, hän totesi.

Maajoukkueella on elokuun lopussa tämän vuoden ensimmäinen leiri Kuopion maastoissa, mutta tämän jälkeen panostus on ensi kesän sprinttikisoihin.

– Oli jo lupaavaa, että nyt pystyimme olemaan näin lähellä mitaleita monen hengen voimin. Ja kun tiedetään, että suunnistuksessa kotimaastoilla on vähän vaikutusta, tiedämme täsmälleen, minkälaiset kartat ja metsät meillä on. Voimme varmasti valmistautua kotikisoihin hyvillä mielin ja odottaa vähän parempaa menestystä, Venla Harju vakuutti.

Suosittelemme