Hyppää sisältöön

”Kaikki vilja menee oman tilan karjan rehuksi eikä se riitäkään”, toteaa nuori tilallinen – viljan jättihinta on pudonnut viime vuodesta

Ukrainan sota ja kuivuushuolet ovat pitäneet viljamarkkinaa heilahtelevana, mutta viime viikkoina viljan hintataso on ollut melko tasainen.

Liedakkalaisen maitotilan lehmät saavat ravinnokseen muun muassa tilan omilla pelloilla kasvatettua ohraa ja kauraa.
Taina Nuutinen-Kallio

Viljan markkinahinta on viime vuodesta laskenut siedettävämmälle tasolle. Viime vuonna maailmanmarkkinahinnat kohosivat jopa 450 euroon tonnilta. Nyt hinnat ovat pyörineet parinsadan euron molemmilla puolilla.

Kohonneiden hintojen vuoksi myös keminmaalaiset kolmannen polven yrittäjäveljekset, kolmikymppiset Anssi ja Arttu Kanto ovat lisänneet viljan viljelyä maatilallaan Liedakkalassa.

– Kaikki vilja menee oman karjan rehuksi eikä se riitäkään, Anssi Kanto kertoo.

Karjan rehu on maitotilan yrittäjille suuri kuluerä, joten oma viljantuotanto on järkevää.

Ilmakuva vihreästä viljapellosta.
A&A Kanto Oy:n maatilalla tulee hyvä viljasato. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Miten Ukrainan tilanne vaikuttaa nyt?

Fazer Myllyn viljanhankintajohtaja Tero Hirvi kertoo, että viljan hintataso Suomessa on riippuvainen kansainvälisen viljamarkkinan kehityksestä. Ukrainan sota ja kuivuushuolet ovat pitäneet viljamarkkinaa heilahtelevana, mutta viime viikkoina viljan hintataso on kuitenkin ollut melko tasainen.

– Tämän hetken näkymä on, että hintataso jatkuu vakaana. Koska sääolosuhteista johtuvat sato-odotukset ovat nyt hieman parantuneet, hintatasoon on tullut hienoista laskua.

Ukrainan Mustanmeren viljan vientikäytäväsopimus päättyi maanantaina. Hirven mukaan se aiheuttaa hieman nousupainetta viljamarkkinaan.

Kansainvälisen markkinahintatason lisäksi Suomessa hintaan vaikuttaa paikallinen satonäkymä.

– Kylvöjen jälkeinen kuivuus aiheutti kevätviljojen osalta satonäkymien alenemista erityisesti Etelä- ja Länsi-Suomessa. Tämän hetken näkymä kuitenkin on, että sadon määrä on kotimaan tarpeisiin riittävä, mutta se selviää lopullisesti vasta puintien myötä elo-syyskuussa, Hirvi sanoo.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n Max Schulman kommentoi Mustanmeren ”viljakäytävän” sulkeutumista Ylen Aamussa keskiviikkona. Hänen arvionsa mukaan maailmanmarkkinahinnat reagoivat alussa muutoksen vain vähän. Mustanmeren kautta viljaa on viety muun muassa Afrikkaan.

– Pitää seurata, miten Mustanmeren sopimuksen päättyminen vaikuttaa esimerkiksi rahtien hintaan. Jos ne nousevat, vaikuttaa se myös viljan hintaan, Schulman sanoi.

Suuret tuotantopanostukset

Kasvintuotannon kehityspäällikkö Sari Peltonen Pro Agrialta kertoo, että nyt takana on hyvä satovuosi, jolloin viljavarastot täyttyivät. Maailmanmarkkinat tuntuvat hänen mukaansa hieman rauhoittuneen.

– Näkymä on, että maailmanmarkkinahinnat eivät ole nousemassa, hän kertoo.

Peltosen mukaan viime vuoden viljasato tehtiin vielä edullisemmilla tuotantokuluilla, mutta tämän vuoden sadon tuotantopanostukset ovat hänen mukaansa vuosikymmenen kalleimmat.

Polttoaineen kalleuden lisäksi kuluja nostavat muun muassa lannoitteiden korkeat hinnat. Kaikkea peltoalaa ei saada ravittua karjanlannalla.

– Osalla tiloista on aika kriittinen tilanne korkeiden tuotantopanostusten vuoksi, Peltonen pelkää.

Kaikki sade ennen juhannusta sataa laariin, sanotaan. Alkukesän kuivuus vaaransi satokautta suuressa osassa Suomea.

– Sateet myöhästyivät, mutta onneksi vettä vihdoin saatiin, Peltonen sanoo.

Viljan kannalta optimaalisin kesä olisi sellainen, että kylvöjen jälkeen sataisi maltillisesti ja elokuussa sadonkorjuun aikoihin olisi kuivaa.

–Jos kuivan alkukesän jälkeen alkaa sataa, voivat kasvit alkaa kasvattaa sivuversoja, jotka heikentävät korjattavan viljan laatua, Peltonen toteaa.

Pohjoisessa on ollut tarpeeksi kostea kevät

Pohjois-Suomessa kuivuus ei ole koetellut viljelijöitä niin pahasti kuin etelässä. Anssi Kanto kertoo, että Keminmaan Liedakkalassa vettä on tullut tarpeeksi, joten viljan sato-odotukset ovat hyvät.

Mies seisoo kädet puuskassa viljapeltonsa edessä.
Anssi Kanto kertoo, että karjan rehu on maitotilan yrittäjille suuri kuluerä, joten oma viljantuotanto on järkevää. Kuva: Juuso Stoor / Yle

ProAgrian Sari Peltonen vahvistaa, että Pohjois-Pohjanmaasta ylöspäin kosteutta on riittänyt.

Vaikka satonäkymät eivät ole Suomessa parhaat mahdolliset, ruokaa kyllä riittää kaupan hyllyille, lohduttaa Peltonen. Ruuan hintoihin ei hänen mukaansa ole korotuspaineita.

Keski-Euroopassa syyskylvöt yleisiä

Suomen pelloilla kasvaa tänä kesänä reilu miljoona hehtaaria viljaa, kuten muinakin vuosina. Eniten viljelty vilja on rehuohra.

– Rehuohra-ala on noin kuusi prosenttia pienempi kuin viime vuonna. Myös kaura-alat laskivat viime vuodesta, kertoo Luonnonvarakeskuksen yliaktuaari Anneli Partala.

Vehnäalassa syysviljelyn määrät ovat olleet kasvussa, vaikka kevätvehnä on Suomessa yleisempää.

– Keski-Euroopassa syyskylvöt ovat yleisiä, mutta ei vielä Suomessa, Partala toteaa.

Mikäli ilmasto muuttuu sellaiseksi, että keväät ovat hyvin kuivia, voi syysviljaan siirtyminen olla ihan järkevääkin.

– Pellot ovat talven jäljiltä kosteampia. Toki talvituhojakin voi esiintyä, Partala sanoo.

Suosittelemme