Hyppää sisältöön

Lääkärivuokraus Lapin keskussairaalassa paisui ainakin 750 000 euroon – “Varmaan on jossain mielessä rikottu hankintalakia”

Sairaalaan on ostettu vuoden ajan yhdeltä yritykseltä lääkäripalveluita kilpailuttamatta. Ostolääkäripalvelut tulevat kalliiksi, mutta niillä on paikattu lääkäripulaa.

Lääkäripulaa paikataan ostopalveluilla. Jukka Mattilan mukaan Lapin keskussairaalassa ei ole koskaan aiemmin ollut tilannetta, jossa erikoistuvia lääkäreitä ei saataisi riittävästi.
Eelis Rytkönen

Lapin hyvinvointialueen (Lapha) lääkärivajetta paikataan kyseenalaisin keinoin. Lapin keskussairaalaan on hankittu vuokralääkäreitä vuoden ajan ilman lain vaatimaa kilpailutusta.

Sijaisia on vuokrattu ostolääkäripalveluita tarjoavalta Laatupäivystys -nimiseltä yritykseltä viime vuoden kesästä lähtien. Laphan somaattisen erikoissairaanhoidon johtaja Jukka Mattila arvioi, että yhteensä vuokrausta on tehty tähän mennessä 750 000 eurolla, mutta tarkkaa hintaa hän ei osaa sanoa.

– Talousjärjestelmästämme ei saada suoraan noita tietoja, Mattila sanoo.

Laatupäivystykseltä myös vuokrataan yhä lääkäreitä sairaalalle, joten hintalappu voi suurentua. Joka tapauksessa hankinta on ylittänyt reilusti 400 000 euron kynnysarvon, jota suuremmat hankinnat on kilpailutettava.

Mahdollisesti rikkoo hankintalakia

Laatupäivystykseltä palvelujen ostaminen aloitettiin keskussairaalassa viime kesänä, koska lääkäreitä ei ollut tarpeeksi ympärivuorokautista päivystystä varten.

– Hankinta oli alunpitäen tarkoitus olla vain lyhytaikainen ylimeno omien erikoistuvien lääkäreiden määrän korjaamisen ajalle, Mattila kertoo.

Onko hankinnassa rikottu lakia, joka määrää julkisista hankinnoista?

– Varmaan on jossain mielessä rikottu hankintalakia, Mattila sanoo.

Hän vetoaa siihen, että sairaalan täytyy toimia useiden velvoitteiden mukaisesti, ja erikoistuvista lääkäreistä on pulaa.

– Väestön palveluiden saatavuuden turvaaminen on ykkösprioriteettimme, Mattila sanoo.

Mattila arvioi, että erikoistuvat vuokralääkärit tulevat noin kolme kertaa kalliimmaksi työnantajalle kuin sairaalan omat erikoistuvat lääkärit.

Mitä rahalla on saatu?

Laatupäivystyksen vuokralääkärit sijaistavat pääasiassa keskussairaalassa medisiinisessä päivystyksessä. Siellä tutkitaan ja hoidetaan useita erilaisia sairauksia, kuten akuutteja sydänsairauksia, neurologisia häiriöitä, infektioita sekä ruuansulatuskanavan häiriöitä.

Laphan Jukka Mattila arvioi, että Laatupäivystyksen lääkäreiden päivystysvuoroja on hankittu keskimäärin 15 kuukaudessa. Päivystysvuorojen pituus vaihtelee, mutta viikonloppuna yksi vuoro kestää vuorokauden verran ja arkena joitain tunteja vähemmän.

– Päivystysajan päivystävien lääkäreiden palvelut on niitä juttuja, joista ei voida mitenkään tinkiä, Mattila toteaa.

Laatupäivystyksen lääkärit ovat tosin päivystysaikojen lisäksi työskennelleet myös arkisin virka-aikana. Lisäksi heitä on aiemmin työskennellyt myös vuodeosastolla, eikä vain päivystyksessä.

– Olemme aiemmin resursoineet lääkäreitä viikonlopputuurauksiin lomakausille sekä lyhytaikaisiin (1-3 kuukauden pituisiin) sijaisuuksiin sisätautien vuodeosastolle hyvinvointialueen tarpeiden ja toiveiden mukaisesti, Laatupäivystyksen toimitusjohtaja Hunderra Assefa kertoi kesäkuun alussa.

Nyt ostolääkäripalvelujen kilpailutusta valmistellaan, ja se aiotaan toteuttaa syksyn aikana.

– Kolmannelle kvartaalille on aikataulutettu se (kilpailutus), Mattila sanoo.

Palvelujen hankitaan eri lähteistä

Lapin keskussairaala hankkii lääkäripalveluita useasta eri lähteestä. Yksityiseltä puolelta ostetaan Laatupäivystyksen lisäksi ainakin Oulun sydänkeskukselta kardiologeja. Oulun sydänkeskuksen palvelut ovat olleet sairaalalla käytössä pitkään.

– Siellä on varmaankin joku vanha kilpailutussopimus olemassa, mutta sitä en muista tarkalleen. Se on joka tapauksessa sairaanhoitopiirin vanhoja sopimuksia, Mattila sanoo.

Lisäksi lääkäreitä hankitaan Pohjois-Suomen hyvinvointialueiden yhteisen osuuskunnan tytäryhtiön Tervian kautta. Kyseessä on kuitenkin niin kutsuttu inhouse-yhtiö, jota ei tarvitse kilpailuttaa eikä se ole yksityinen yritys.

Hyvinvointialueella ongelmia ja lääkäreistä pula

Lappia on riivannut vuosien ajan lääkäripula.

Esimerkiksi vuonna 2019 Rovaniemen kaupunki sai aluehallintovirastolta huomautuksen, kun potilaat eivät päässeet kiireettömissä asioissa lääkärin vastaanotolle. Asiaan vaikutti lääkärivaje.

Tänä vuonna aloittivat hyvinvointialueet, minkä myötä suuri määrä kuntien ja sairaanhoitopiirien hankintasopimuksia siirtyi alueille.

Mattila perusteleekin kilpailutuksen puutetta myös sillä, että hyvinvointialueen palveluita kilpailuttavassa hankintayksikössä on ollut vaikeuksia muutoksen aikana, kun tuhansia sopimuksia on siirtynyt alueelle.

Palveluiden ostaminen Laatupäivystykseltä on aloitettu jo noin puoli vuotta ennen hyvinvointialuejärjestelmään siirtymistä, mutta Mattilan mukaan viime vuoden puolella Laatupäivystyksen hankinta ei ylittänyt kilpailutusta määräävää kynnysarvoa.

Hyvinvointialueella on ollut ongelmia myös esimerkiksi palkanlaskennassa sekä laskutuksessa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida 18.7. klo 23 saakka.

Suosittelemme