Hyppää sisältöön

”Haluan saada rivit suoraksi”, sanoo pääministeri Petteri Orpo

Orpo ei kertonut viikonlopun neuvotteluista juuri mitään. Hallituspuolueiden puheenjohtajat kävivät sunnuntaina pelisääntökeskustelun viime viikon kuohunnan jälkeen.

Orpo selitti toistamiseen hallituksen nollatoleranssilinjaa maanantaina Brysselissä.
Elli Piirainen

– Me keskustelimme poliittisesta tilanteesta ja hallituksen työskentelystä. Sovimme, että jatkamme keskusteluja tällä viikolla.

Näin pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi tänään maanantaina Brysselissä hallituspuolueiden puheenjohtajien viikonloppuna käymää neuvottelua.

Hallituksen alkua on hankaloittanut perussuomalaisten ministereiden vanhat rasistiset puheet. Viimeksi on keskusteltu valtiovarainministeri Riikka Purran vanhoista kirjoituksista.

– Minusta on todella tärkeä kesätauosta huolimatta, että keskustellaan. Keskustelu on, mitä koko maa tarvitsee. Aidosti tarvittaisiin, että kuunnellaan, yritetään ymmärtää ja hakea ratkaisuja.

Orpon mukaan keskustelut jatkuvat tällä viikolla. Asiat pitää saada hänen mukaansa puhumalla selviksi.

Ilma on Orpon sanojen mukaan nyt ”sakeana erilaisia heittoja”.

Pyrimme rakentamaan Suomesta tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, jossa ei syrjitä, jossa ei ole rasismia ja irtisanoudutaan ääriliikkeistä, Orpo toisti.

– Haluan saada rivit suoraksi. Hyväksyn ja ymmärrän että menneet asiat käydään läpi, mutta jossain vaiheessa pitää siityä katsomaan eteenpäin. Nyt keskitytään siihen, miten ministerit ja hallitus toimii.

Sanoin jo viime viikolla, että Purra puolusti naisten asemaa sanoilla, joita en itse käyttäisi, Orpo lisäsi.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kävivät sunnuntaina pelisääntökeskustelun, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma kertoi Ylen aamussa maanantaina.

Orpo osallistuu Brysselissä järjestettävään kaksipäiväiseen huippukokoukseen, joka kokoaa yhteen EU-maiden sekä Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtioiden yhteisön johtajat.

Hallituksen myrskyisä kuukausi

Huomenna kuukauden koossa olleen hallituksen alkua on värittänyt eronneen elinkeinoministerin Vilhelm Junnilan (ps.) viittaukset natsismiin ja perussuomalaisten puheenjohtajan ja valtiovarainministerin Riikka Purran vanhat kirjoitukset Scripta-blogialustalla.

Törmäyskurssilla ovat olleet erityisesti RKP ja perussuomalaiset: RKP muun muassa äänesti ministeri Junnilan luottamusta vastaan, eikä myöhemmin tilanne on helpottunut. RKP:n eduskuntaryhmä kokoontui perjantaina pohtimaan hallituksen tilannetta ja kertoi sen jälkeen olevansa huolissaan hallituksen toimintakyvystä.

Suosittelemme