Hyppää sisältöön

”Ollaan tosi lähellä sitä, että ei ole muita vaihtoehtoja kuin jättää hallitus” – RKP-vaikuttajat kertovat hallituksen olevan vaikeassa paikassa

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan hallituksen luottamuspula on vakava. Ylen haastattelemat puoluevaikuttajat toivovat konkreettisempia ja ripeämpiä toimia hallituksen ongelmiin.

RKP:stä on eronnut henkilöitä hallitusohjelman julkistamisen jälkeen. RKP-nuorten Julia Ståhle ei ole toistaiseksi liittymässä heihin.
Tekijät

Ylen haastattelemat RKP-vaikuttajat toivovat, että puoluejohto toimisi rivakammin hallituksen ongelmien ratkaisussa. Puolueaktiivien mukaan RKP:n on linjattava selkeämmin, mitä konkreettista hallituksen pitää tehdä rasismin vastustamiseksi.

Myös RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson pitää hallituksen tilannetta vakavana. Henrikssonin mukaan valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ei ole uskottavasti osoittanut katuvansa rasistisia nettikirjoituksiaan.

Yle tavoitti haastatteluun kaksi RKP:n viidestä piirijohtajasta sekä nuorisojärjestön puheenjohtajan.

Nainen seisoo Porvoon vanhassakaupungissa.
Uudenmaan piirin Hanna Lönnforsin mukaan perussuomalaiset eivät ole irtisanoutuneet rasismista tarpeeksi selkeästi. Kuva: Hanna Lönnfors / Privat

”Ollaan tosi lähellä sitä, että ei ole muita vaihtoehtoja kuin jättää hallitus”

Uudenmaan piirin puheenjohtaja Hanna Lönnfors sanoo, että tilanne on erittäin haastava. Hän peräänkuuluttaa äänestystä Purran luottamuksesta.

– Olisin toivonut, että [eduskunnan puhemies Jussi] Halla-aho olisi keskeyttänyt istuntotauon ja olisi äänestetty nyt. Mutta mielestäni asiat eivät muutu siinä mielessä, etteikö äänestystä tarvittaisi. Se on vaan asian eteenpäin työntämistä.

Lönnforsin mukaan päätös RKP:n jatkosta hallituksessa täytyy joka tapauksessa tehdä melko pian. Hän näkee yhteistyön jatkumisen edellytyksenä sen, että hallituksessa irtisanoudutaan selkeästi rasismista.

– Pahoitella voi niitä asioita, mitkä ovat tapahtuneet aikaisemmin, mutta täytyy selkeästi viestittää, että ne ovat menneisyyttä ja että irtisanoudutaan kaikenlaisesta rasismista.

– Mielestäni tällaista viestiä ei ole tällä hetkellä vielä tullut tarpeeksi vahvasti.

Uudenmaan piirissä on Lönnforsin mukaan erilaisia näkemyksiä siitä, pitäisikö RKP:n jatkaa hallituksessa vai ei.

Lönnforsin oma näkemys on selkeä.

– Mielestäni me ollaan tosi lähellä sitä, että ei ole muita vaihtoehtoja kuin jättää hallitus.

Vihreapaitainen nainen katsoo kameraan taustallaan vihreää kasvillisuutta.
Julia Ståhlen mielestä eduskunnan istuntotauko pitäisi keskeyttää, jotta kansanedustajat voivat äänestää Riikka Purran luottamuksesta. Kuva: Sara Aaltio / Yle

RKP-nuorten puheenjohtaja: Mitä ”nollatoleranssi rasismille” tarkoittaa?

Hallitusneuvotteluihin osallistunut RKP-nuorten puheenjohtaja Julia Ståhle käveli ulos neuvotteluista RKP:n tehtyä perussuomalaisten kanssa kompromissin maahanmuuttopolitiikasta.

Ståhle seisoo edelleen päätöksensä takana. Hänen mukaansa hallituksen tulevaisuus näyttää epävakaalta ja ennenaikainen kaatuminen on ”todella todennäköistä”.

– Juuri nyt en näe hallituksen olevan toimintakykyinen.

Ståhle ei luota siihen, että perussuomalaiset sanoutuvat tosissaan irti rasismista.

– Nythän olemme nähneet, että Purra ei ota takaisin sitä ajoittain todella aggressiivista puhetyyliään. En näe, että tämä tulee toteutumaan ainakaan siten, miten minä näen [rasismista] irtisanoutumisen.

Ståhlen mukaan istuntotauko olisi pitänyt keskeyttää, jotta eduskunta pääsisi äänestämään Riikka Purran luottamuksesta.

– Luottamusäänestys tulee oletettavasti syksyn alussa, nyt kun Halla-aho ei halunnut keskeyttää istuntotaukoa. Se on tietenkin puhemiehen harkinnan varassa, mutta kun koko oppositio sitä toivoi, olisi heidän viestinsä pitänyt ottaa vakavasti. Toivon puolueeni toimivan kuten [Vilhelm] Junnilan tapauksessa ja äänestävän [Purran] luottamusta vastaan.

Ministerit ovat toistelleet mediassa, että hallituksella on ”nollatoleranssi rasismiin”. Ståhle vaatii puolueensa johdolta konkreettisempia toimia rasismia vastaan.

– Kun koko ajan puhutaan nollatoleranssista, niin on vaikea nähdä, mitä tapahtuu kun sen rajan yli mennään taas?

Ståhle vaatii myös kokoomusta ottamaan vastuuta.

– Tämä on myös kokoomukselle näytön paikka, eikä koko painolastia tulisi vierittää RKP:lle. Olemme tietysti puhuneet paljon asiasta, mutta tarvitsemme vetoapua myös pääministeripuolueelta.

Hallitusohjelma on saanut joitakin RKP:n aktiiveja eroamaan puolueesta. Vaikka Ståhle luonnehtii tilannetta rankaksi, hän itse ei ole lähtemässä.

– Kyllä sitä ajoittain oman mielenterveydenkin kannalta miettii, kauanko jaksaa tätä hirveetä sirkusta. Olen kuitenkin vielä vakaasti kiinni puolueessa. Mielestäni on tärkeää jaksaa vaikuttaa ja nostaa ylös näitä vaikeitakin asioita.

Tomas Björkroth i blå jacka och glasögon utanför Axxell Brusaby.
Hallitusohjelmassa on paljon hyvää, mutta luottamuspula estää sen toteuttamisen, sanoo Varsinais-Suomen piirin Tomas Björkroth. Kuva: Linus Hoffman / Yle

Varsinais-Suomen piirissä toivotaan RKP:lta nopeampaa toimintaa

Varsinais-Suomen piirijohtajan Tomas Björkrothin mukaan hallitus on edennyt Purran suhteen liian hitaasti.

– Olisi hyvä ehkä vähän nopeammin ja rivakammin toimia kuin mitä tässä nyt on toimittu. Ihan samalla tavalla kuin Junnilan tapauksessa järjestettiin luottamusäänestys, niin pitäisi Purrasta mielestäni järjestää luottamusäänestys tässä kysymyksessä.

Björkrothin mielestä nimenomaan RKP:n pitäisi toimia asiassa nopeammin. Hän on saanut vastaavia kommentteja myös muilta Varsinais-Suomen piirissä.

– Toisaalta taas ymmärrän hyvin sen, että RKP puolueena haluaa antaa kokoomukselle ja pääministerille mahdollisuuden olla aloitteellinen tässä asiassa.

Björkroth toivoo, että hallitusyhteistyö voisi jatkua.

– Jos puhutaan talouden tasapainottamisesta, koulutuksesta, ympäristöstä, Itämerestä, niin siellä [hallitusohjelmassa] on paljon hyviä asioita, joita pitäisi mahdollisimman pian lähteä toteuttamaan.

Yhteistyön tekeminen vaatii kuitenkin hänen mukaansa luottamusta.

– Ja mitä kauemmin tässä luottamuksen hakemisessa odotetaan, niin sen vaikeammaksi yhteistyön tekeminen tulee.

Suosittelemme