Hyppää sisältöön

Taideteokseksi muutettu kerrostalo kiinnostaa Tampereella – pian jäljellä on vain kasa tiiliä

Purkutaidetalo Pinni47 avautui kesäkuun alkupuolella, ja siellä on vieraillut yli 9 000 ihmistä.

Kaksi ihmisen kokoista mustaa rottahahmoa seisoo sinivihreässä huoneessa ja katsoo suoraan eteenpäin.
Kuvataiteilija Johanna Lonkan installaation Yöt toimistolla voi nähdä purkutaidetalossa vielä kahden viikon ajan. Kuva: Sanni Isomäki / Yle
Manu Saarela

Tampereen ensimmäinen purkutaidetalo Pinni47 avautui yleisölle 7. kesäkuuta. Pinninkadulla sijaitseva rakennus muutettiin kesän ajaksi yleisölle avoimeksi kokonaistaideteoksi. Niin rakennuksen seinät, rappukäytävät kuin huonetilatkin on täytetty monipuolisesti taiteella.

Kokonaisuus on kiinnostanut, sillä tähän mennessä Pinni47:ssä on vieraillut jo yli 9 000 kävijää.

Hankkeen tiedottaja Simo Ollila kertoi jo ennen ovien avautumista, että taideteos voi mahdollisesti herättää kiinnostusta.

– Ehkä se on juuri se katoavaisuus. On pari kuukautta aikaa rakennuksen joutsenlauluun ja siihen, että se on vain kasa tiiliä, Ollila kertoi syitä kiinnostuksen taustalla.

Ulkoa otetussa kuvassa näkyy tiilitalon ulkoseinää ja ovi.
Pinninkatu 47:ssä sijaitseva talo puretaan ja sen tilalle rakennetaan opiskelija-asuntoja. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Talon kolmannessa ja neljännessä kerroksessa on kuvataiteilija Teemu Mäenpään kuratoima näyttely, jossa on mukana 24 pirkanmaalaisen taiteilijan tai taiteilijaryhmän teoksia.

Mäenpään mukaan palaute taidekokonaisuudesta on ollut lähes poikkeuksetta positiivista.

– Yksittäiset teokset ja teosten keskinäinen vuorovaikutus herättävät voimakkaita tunteita ja nimenomaan tästä on tullut kiitosta, Mäenpää kertoo tiedotteessa.

Purkutaidetalossa on kaksi kokonaista kerrosta, jotka ovat maksuttomia yleisölle. Pinni47 on koettavissa vielä kahden viikon ajan, jonka jälkeen se puretaan. Vuonna 1951 rakennetun talon paikalle nousee myöhemmin opiskelija-asuntoja.

Suosittelemme sinulle