Hyppää sisältöön

”Säkki on asia, jota voi heitellä ja kohdella kuin esinettä” – Tutkija: Naisiin kohdistuvalla rasismilla ei paranneta naisten oikeuksia

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) nimitti muutaman vuoden takaisessa kirjoituksessaan musliminaisia mustiksi säkeiksi. Tutkijan mukaan epäinhimillistävän puhetavan normalisointi on vaarallista.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) vastasivat median kysymyksiin Kesärannassa Helsingissä 12. heinäkuuta 2023.
Kesäkuussa nimitetyn hallituksen ensimmäistä kuukautta on värittänyt kiivas keskustelu perussuomalaisten ministerien vanhoista, rasistisista ulostuloista. Valtiovarainministeri Riikka Purra kuvattuna Kesärannassa 12. heinäkuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Marica Paukkeri

Asiantuntijan mukaan valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) kirjoitus, jossa hän viittasi huntuja käyttäviin naisiin ”mustina säkkeinä” on perustavasti naisvihamielinen.

Osa musliminaisista käyttää esimerkiksi vartalon ja kasvot peittävää burkaa tai niqab-huntua. Hijab-huivi peittää hiukset ja kaulan.

Purra on perustellut kirjoitustaan pyrkimyksellä puolustaa naisten länsimaista tasa-arvoa, oikeuksia ja vapautta.

Jyväskylän yliopiston sukupuolentutkimuksen tutkijatohtori Malin Grahn-Wilderin mukaan perustelu on puutteellinen. Hän huomauttaa, että minkäänlaista naisten aseman tai tasa-arvon puolustamista ei voi tehdä käyttämällä mitään ihmisryhmää esineellistävää puhetapaa.

– Kritisoidessaan Suomessa asuvia burkhaan pukeutuvia naisia Purra ei kutsu pelkästään burkaa tai hijabia vaatteena säkiksi vaan sitä ihmistä, joka vaatteeseen on pukeutunut.

Epäinhimillistävä puhe voi estää näkemästä ihmisiä yksilöinä ja asettumasta toisen asemaan. Grahn-Wilderin mukaan ihmisten rinnastaminen esineisiin edistää ajattelua, jossa ihmisiä ei enää nähdä ihmisinä.

– Säkki on asia, jota voi heitellä ja kohdella kuin esinettä. On äärimmäisen haitallista ja vaarallista, jos ihmisistä aletaan puhua tavoilla, joissa heidän ihmisyyttään ei tunnusteta.

Sukupuolentutkimuksen tutkijatohtori Malin Grahn-Wilder Jyväskylän yliopistosta istuu tietokoneensa ääressä ja katsoo suoraan kameraan.
Malin Grahn-Wilder työskentelee sukupuolentutkimuksen tutkijatohtorina Jyväskylän yliopistossa. Kuva: Houman Auriell

Purran kirjoitus on ristiriidassa niiden arvojen kanssa, joita hän väittää puolustavansa.

– Länsimaisen tasa-arvon keskeisiin periaatteisiin kuuluu sananvapaus, ajattelunvapaus ja uskonnonvapaus. Mutta siihen kuuluu myös vapaus päättää omasta pukeutumisestaan. Tämä puhetapa kieltää ihmisiltä toimijuuden, ja sitä ei voi mitenkään pitää yhteensopivana länsimaisen tasa-arvoajattelun kanssa.

Grahn-Wilder huomauttaa, että sanan- ja ilmaisunvapauden nimissä ihmisistä ei pidä voida puhua millä tavalla tahansa.

– Sanat ja puhe eivät ole erillään ihmisten asenteista tai ihmisten toiminnasta. Rasismin ja epäinhimmillistävän puheen normalisoinnilla voi olla vakavia seurauksia. Tästä on historiassa esimerkkejä.

Purran perusteluita ovat kritisoineet myös jotkut kansanedustajat. Kritiikkiä on esittänyt muun muassa Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja, vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra.

– Jos edistät naisten oikeuksia, edistät kaikkien naisten oikeuksia. Silloin et rasistisesti solvaa huiviin pukeutuvia etkä äänestä aborttioikeutta tai transnaisten oikeuksia vastaan eduskunnassa. Muun väittäminen on poliittista sumuttamista, Diarra toteaa Naisasialiitto Unionin tiedotteessa.

Samansuuntaista kritiikkiä on Twitterissä esittänyt myös RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet.

– Äärioikeistolainen viharetoriikka on tarkoituksellisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa käyttänyt ihmisoikeuskilpiä, naisten oikeuksia, sananvapautta, iskeäkseen juuri niitä vastaan ja kääntää oikeudet päälaelleen. Se hämmentää mutta ei huiputa meitä, Biaudet kirjoitti.

Tutkijatohtori Grahn-Wilderin mukaan johonkin ryhmään kohdistuvan vihamielisyyden naamioiminen laajasti hyväksytyn arvon puolustamiseksi on yleisesti käytetty retorinen keino.

– Pahimmillaan esimerkit voivat olla aika karmivia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa afrikanamerikkalaisten miesten toistuneita lynkkauksia perusteltiin valkoisten naisten väitetyllä turvallisuudella. Vetoamalla jonkun toisen ihmisryhmän suojelemiseen ja puolustamiseen on oltu valmiita oikeuttamaan äärimmäistä, rasistista väkivaltaa. Jopa tappamista, hän toteaa.

Ministerin puheilla on merkitystä

Ministerinä ja merkittävänä yhteiskunnallisena vallankäyttäjänä Purran sanoilla on erityistä painoarvoa. Korkea yhteiskunnallinen asema tuo mukanaan arvovaltaa ja vastuuta. Viittauksen mustiin säkkeihin sisältävä kirjoitus on julkaistu vuonna 2019.

Purra on ilmaissut seisovansa tekstissä esittämiensä ajatusten takana.

– Me emme voi lähteä pahoittelemaan meidän poliittista agendaa, meidän maahanmuuttokritiikkiä. En ala pahoitella sitä, että kritisoin islamin naista alistavia käytäntöjä, Purra sanoi 14. heinäkuuta.

Purra on aiemmin pahoitellut vanhoja, viitisentoista vuotta sitten Jussi Halla-ahon (ps.) Scripta-blogin vieraskirjaan kirjoittamiaan tekstejä.

Vaikka kyse on kirjoituksista, jotka on tehty ennen ministeripestiä, Purran kaikkia ulostuloja tarkastellaan nyt eri vinkkelistä.

– Pelkkä anteeksipyyntö vuosien takaisista kirjoituksista ei ole mielestäni riittävä tapa tehdä selväksi, mikä on oma kanta rasismiin, sen ilmauksiin ja tämän seurauksiin yhteiskunnassa. Paljon puhuttu nollatoleranssi rasismiin en näy näissä kannanotoissa.

Grahn-Wilderin mukaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) ei kannattaisi niellä Purran perustelua kirjoitukselle. Orpo toisti viimeksi maanantaina Purran puolustaneen kirjoituksessaan naisten oikeuksia sanoilla, joita Orpo ei itse käyttäisi.

Näin pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) kirjoituksia Ylen A-studiossa keskiviikkona 12. heinäkuuta

Grahn-Wilder uskoo, että perustelu tekstille on syntynyt sen jälkeen, kun kirjoitus nousi julkiseen keskusteluun.

– En pysty näkemään, että tässä olisi aidosti kyse naisten oikeuksien puolustamisesta vaan pyrkimyksestä häivyttää sitä arvopohjaa, jolla Suomea nyt johdetaan, hän toteaa.

Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Malin Grahn-Wilder kommentoi valtiovarainministeri Riikka Purran blogikirjoitusta vuodelta 2019. Toimittajana Marica Paukkeri.

Suosittelemme