Hyppää sisältöön

Video Ranskan jalkapallotähdistä löi katsojat täysin ällikällä – suomalaistutkija: ”Kyseenalaistaa arvomaailmamme”

Ranskalaisyrityksen julkaisemalla videolla supertähdet Kylian Mbappe ja Antoine Griezmann häikäisivät taidokkailla suorituksillaan. Tai siltä se ainakin näytti.

Antoine Griezmann ja Sakina Karchaoui
Antoine Griezmann ja Sakina Karchaoui näkyivät samalla videolla. Jälkikäteen kävi ilmi, että Griezmann todellisuudessa muokattiin naispelaajan tilalle. Kuva: All Over Press
Simo Arkko

Kylian Mbappe ja Antoine Griezmann pelaavat näyttävästi yhteen.

Videolla näkyy maagisia jalkapallosuorituksia puskuista ja harhautuksista upeisiin vapaapotkuihin. Taustalla pauhaa selostajien innokasta hehkutusta ja dramaattinen teemamusiikki.

Maalit ovat upeita.

Sitten tapahtuu hätkähdyttävä käänne.

– Ainoastaan Les Bleus voi antaa meille näitä tunteita. Mutta et kuitenkaan nähnyt heitä, videolla lukee.

Materiaalia kelataan taaksepäin ja katsojille paljastetaan, että video on täysin muokattu.

Todellisuudessa Ranskan naisten jalkapallomaajoukkue on vastuussa taidokkaista suorituksista ja upeista maaleista.

Griezmannilta näyttänyt pelaaja oli oikeasti Sakina Karchaoui ja Mbappelta näyttänyt Estelle Cascarino.

Antoine Griezmann ja Kylian Mbappe iloitsemassa onnistumisesta.
Antoine Griezmann ja Kylian Mbappe eivät todellisuudessa tehneet videolla nähtyjä suorituksia. Kuva: Getty Images
Sakina Karchaoui pallon kanssa.
Sakina Karchaoui pallossa. Kuva: Corbis via Getty Images

Harvinainen esimerkki

Viraaliksi noussut video on saanut runsaasti ylistystä. Fanit ovat äimistelleet visuaalisia efektejä ja videon sisältämää viestiä.

– Menin ehdottomasti lankaan, yksi katsojista kirjoitti Redditissä.

– Älykäs tapa haastaa ihmisten ennakkoluuloja, toinen tiivisti.

– Harvinainen esimerkki loistavasta jalkapallomainoksesta, AFP:n kirjeenvaihtaja Simon Evans puolestaan hehkutti Twitterissä.

Estelle Cascarino pallon kanssa.
Puolustaja Estelle Cascarino pelaa Ranskan maajoukkueen lisäksi PSG:ssä. Kuva: Sportsfile via Getty Images

Tutkimus kumoaa oletuksen

Naisten palloilua kritisoidaan usein taidon tai kovuuden puutteesta. Se nähdään vähemmän jännittävänä ja laadukkaana.

Vaikka naisten urheilun kuvailu tylsäksi ja hitaaksi on vähentynyt, kommentteihin törmää silti aika jaoin. Monet jalkapallon katsojat eivät arvota naisten urheilua yhtä korkealle.

Zürichin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan katsojat arvioivat kuitenkin pelaajien suorituksia eri tavalla, kun he eivät voineet tunnistaa sukupuolta.

Tutkimuksesta selvisi, että miesten ja naisten jalkapallosuorituksia arvioitiin yhtä laadukkaiksi silloin, kun pelaajien sukupuoli oli hämärrytetty videota muokkaamalla.

Osallistujat arvioivat miesten suorituksia laadukkaimmiksi vain silloin, kun tiesivät katsovansa miehiä. Tutkimukseen osallistui 613 henkilöä.

– Tuloksemme kumoaa oletuksen, että naisten jalkapallon alhainen kysyntä perustuu naispelaajien suorituksien laatuun, tutkimusta kirjoittanut Carlos Gomez totesi lehdistötiedotteessa.

Finland släpper in ett mål mot Tyskland.
Suomen naisten jalkapallomaajoukkue aloittaa syksyllä ottelunsa Kansojen liigassa. Kuva: Michael Zemanek/Shutterstock/All Over Press

Nerokas video

Digitaalisen kulttuurin tutkija Riikka Turtiainen kuvailee videota nerokkaaksi. Turtiainen näkee, että video tekee aseettomaksi ne, jotka ovat parjanneet naisten jalkapalloa.

– Kuuluisat argumentit ovat ehkä olleet näitä, että on niin huonotasoista ja naiset ovat luonnostaan niin paljon hitaampia, taidottomampia ja heikompia, mikä tavallaan on biologinen fakta.

– Mutta usein näitä argumentteja käytetään ilman, että oikeasti tiedetään mitään lajin nykytilanteesta. Tämä oli sinänsä nerokas video.

Yhdysvaltojen naisten joukkue juhlii jalkapallon maailmanmestaruutta 2019.
Yhdysvaltojen naisten joukkue juhlii jalkapallon maailmanmestaruutta 2019. Kuva: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Kyseenalaistaa arvomaailman

Monen katsojan silmissä video näyttää herättäneen vahvan tunnereaktion. Turtiainen näkee tämän johtuvan siitä, että video näyttää urheilumaailmassa vallinneet ennakkoasenteet.

– Aikoinaan se on ollut normi, että olemme seuranneet miesten joukkueurheilua. Ehkä tämä video näyttää meille asian, jota emme ole osanneet ajatella ja kyseenalaistaa. Se video kyseenalaistaa meidän arvomaailmamme, Turtiainen sanoo.

Turtiainen muistuttaa, että jalkapallo on mielletty pitkään maskuliiniseksi ja miesvaltaiseksi lajiksi. Tutkijan mukaan viimeisen viiden vuoden ajan on kuitenkin aktiivisemmin kyseenalaistettu sitä, miksi jalkapallosta tai jääkiekosta puhuttaessa puhutaan aina miesten urheilusta.

– Ei sitä faktaa ole kauheasti kyseenlaistettu, miksi naisten urheilu on toissijaista ja miksi sitä ei ole pidetty minään. Se on otettu annettuna faktana ja naisetkin ovat tottuneet katsomaan miesten joukkueurheilua. Hekään eivät ole kyseenalaistaneet, miksi aina katsomme miesten pelejä.

Englanti juhlii Euroopan mestaruutta. Chloe Kelly teki voittomaalin.
Chloe Kelly tuuletti antaumuksella viime kesän EM-kisoissa. Kuva: Getty Images

Turtiaisen mukaan video kuitenkin osoittaa, että kyse on samasta lajista, pelasipa sitä naiset tai miehet. Hän myös näkee, että viihtyvyyteen vaikuttaa niin ikään, miten ottelu on tuotettu ja televisioitu.

– Kyse on myös siitä, miten sitä näytetään, miten sitä on kuvattu ja miten me näemme hidastuksia ja uusintoja. Paljon on myös kyse mediaspektaakkelista, mitä olemme tottuneet katsomaan. Jos naisten peli on yhtä tasokkaasti tehty ja tuotettu, se on myös viihdyttävämpää. Se tällä on haluttu osoittaa.

Jalkapallon MM-kisat pelataan 20.7.–20.8. Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Yle näyttää kaikki ottelut suorina lähetyksinä. Kaiken MM-futiksestä löydät Ylen kisasivustolta.

Suosittelemme