Pohjanmaalla seurataan hallituksen tilannetta huolissaan, kertoo Pohjanmaan RKP:n piirijohtaja Samuel Broman.
– On erittäin huolestuttavaa, jos Suomen hallituksessa on sellaista ajattelua, mitä nämä Riikka Purran 15 vuoden takaiset tekstit antavat ymmärtää.
Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) rasistiset nettikirjoitukset saivat RKP:n pohtimaan vakavasti, voiko se enää jatkaa hallitusyhteistyötä. Bromanin kanta kirjoituksiin on tiukka.
– Jos Purra seisoo edelleen näiden ajatusten takana, niin silloin meidän ei tule olla hallituksessa. Piste.
Riikka Purra päätyi pahoittelemaan 15 vuotta vanhoja tekstejään, mutta kieltäytyi myöhemmin pyytämästä anteeksi tekstiään vuodelta 2019, missä hän puhuu musliminaisista ”mustina säkkeinä”. RKP:n puheenjohtajan, opetusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan puolue ei voi enää luottaa Purran aiemman anteeksipyynnön aitouteen.
Hallituksen jatko vaatii Bromanin mukaan aktiivisuutta Purralta.
– Nähdäkseni Purra ei ole riittävän selkeästi irtisanoutunut kommenteistaan. Hän pyytää ensin anteeksi mutta antaa samalla viitteitä siitä, ettei olekaan pahoillaan. Ihmisille pitää toki antaa mahdollisuus muuttua mutta haluan, että Purra oikeasti näyttää, ettei hän ajattele enää samalla tavalla.
Hallitusyhteistyötä Broman on valmis jatkamaan, mutta tiukoin ehdoin.
– Meidän täytyy varmistaa, että hallituksessa ei ole tällaisia henkilöitä ja ihmisarvojen vastaisia näkemyksiä.
Perussuomalaisten muutos tullut Pohjanmaalla yllätyksenä
RKP:n ja perussuomalaisten erimielisyyksistä on uutisoitu hallitusneuvotteluista asti. Pohjanmaalla on Bromanin mukaan totuttu suhtautumaan perussuomalaisiin käytännönläheisesti, ja hallitusyhteistyö on nähty mahdollisuutena puuttua esimerkiksi valtion velkaantumiseen.
Broman näkee hallitusohjelmassa potentiaalia, vaikka se on kaukana täydellisestä.
– Hallitusohjelmassa itsessään ei ole mitään syrjivää tai rasistista. Ohjelma on ihan hyvä, vaikka joissain kohdissa huomaa RKP:n joutuneen taipumaan. Esimerkiksi työperäiseen maahanmuuttoon tulevat kiristykset ovat täysin epäloogisia. Mehän nimenomaan tarvitsemme lisää työvoimaa.
Perussuomalaisten riveistä esiin noussut ääriajattelu on Bromanin mukaan yllättänyt myös RKP:n.
– Oli odotettavissa, että tällä hallituspohjalla tulee kritiikkiä niin sisältä kuin ulkopuoleltakin. En ollut kuitenkaan tietoinen esimerkiksi Purran kirjoituksista tai ministerin [entisen elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan] väitetyistä natsikytköksistä.
Broman pohtii, että pääosin ruotsinkielistä mediaa seuraavat pohjanmaalaiset eivät välttämättä ole huomanneet, millainen puolue perussuomalaisista on tullut.
– Ihmiset eivät ole ajatelleet perussuomalaisia ihan tällaisena puolueena, kuin mitä esimerkiksi Purran kirjoitukset antavat ymmärtää. Onhan se puolue muuttunut Soinin ajoista.
”Orpo on erilainen johtaja”
Hallitus on kohdannut paljon vaikeuksia ensimmäisten viikkojensa aikana. Esimerkiksi Iltalehti ja Helsingin Sanomat ovat kritisoineet pääministeri Petteri Orpoa (kok.) johtajuuden puutteesta.
Kysyttäessä, onko Orpo onnistunut tehtävässään, Broman pohtii suomalaista johtamiskulttuuria laajemmin.
– Sanotaanko näin, että me suomalaiset tykkäämme vahvoista johtajista. Management by perkele ja niin edelleen.
Bromanin mukaan Orpon johtamistapa on erilainen kuin mihin Suomessa on totuttu.
– Monet suomalaiset haluavat vahvan presidentin, ja viime hallituksessa oli todella karismaattinen johtaja [pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin]. Orpo on käsittääkseni erilainen johtaja, sellainen joka kuuntelee ja keskustelee.
Orpon johtamistyyliä voi Bromanin mielestä verrata ruotsalaiseen johtamiskulttuuriin.
– Orpon johtamistapa voi näyttäytyä ihmisille heikkoutena. Minä en näe sitä sellaisena. Vertaan tätä Ruotsiin, jossa diskuteerataan paljon ja käydään asioita yhdessä läpi. Kaikki osallistuvat päätöksentekoon ja vetävät samaan suuntaan. Suomeenkin on tullut kymmenen vuoden aikana kulttuuri, että osallistetaan ihmisiä. Se on modernia johtajuutta.
Purran tapauksessa Broman toivoo Orpolta jämäkkyyttä.
– Tällaisten Purra-keissin kaltaisten tilanteiden kohdalla tarvitaan vahvaa päättäväisyyttä ja johtajuutta. Pitää olla valmis myös niihin päätöksiin, joita ei lyhyellä tähtäimellä haluaisi tehdä.