Hyppää sisältöön

Senni Salminen esitti, että kaikki on hyvin, vaikka halusi olla missä tahansa muualla kuin kisapaikalla – ”Kuin merirosvolaivan lankulla”

Senni Salminen avasi kolmiloikkakautensa kesäkuussa Turun Paavo Nurmen kisoissa. Sen jälkeen hän julkaisi rehellisen tilannepäivityksen Instagramissa ja vetäytyi kilpailutauolle.

Senni Salminen
Senni Salminen kertoo, ettei osannut myöntää itselleen, että kaikki ei ole ollut hyvin. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Anu Karttunen,
Laura Arffman

Yleisurheilun kotimainen GP-sarja jatkuu keskiviikkona Lappeenrannassa. Kilpailu nähdään Areenassa ja Yle-sovelluksessa kello 17.30 ja TV2:ssa kello 18.30 alkaen.

”Nyt on aika olla rehellinen, kaikille teille, mutta ennen kaikkea itselleni. Eilinen oli minulle murtumispiste, joka katkaisi kamelin selän.”

Senni Salminen oli hypännyt Paavo Nurmen kisoissa tuloksekseen 13,22 ja sijoittunut sillä kilpailussa kymmenenneksi. Tulos oli kaukana sen Senni Salmisen tuloksista, joka loikki kaksi kesää sitten Suomen ennätykseksi 14,63 ja tuulen avustuksella peräti 14,70.

Salminen ei ollut tuntenut oloaan hyväksi pitkään aikaan, etenkään kisapaikalla. Turussa tunteet lopulta pursuivat yli.

Salminen ei ollut kertonut totuutta tunteistaan tai olotilastaan kaikille tiimissään. Siitä, ettei hän ollut aidosti nauttinut kilpailemisesta sitten kesän 2021 jälkeen ja jokainen kilpailu oli tuntunut lähinnä eloonjäämistaistelulta.

Kun Salminen Paavo Nurmen kisan jälkeen hotellihuoneessaan asiasta kertoi, hän huomasi olonsa helpottavan. Silloin hän päätti, että kertoisi asiasta vielä isommalle yleisölle. Niinpä hän kirjoitti rehellisen tekstin Instagram-tililleen.

”Olen ollut täysin varjo siitä Sennistä, joka pari vuotta sitten nousi suurimman osan teistä tietoisuuteen. Tapahtui paljon kaikkea, niin hyvässä kuin pahassa, eikä pää kestänyt mukana.”

Salminen myönsi, että on ollut uuvuttavaa esittää, että kaikki on hyvin, ja sitä hän oli tehnyt jo parin vuoden ajan.

– En osannut – tai halunnut – itsellenikään oikein myöntää sitä. Ehkä vielä viime kaudella uskoin itsekin tiettyyn pisteeseen asti, mutta arvokisatkin olivat aika taistelua, Salminen sanoo nyt.

Salminen oli ajatellut Turun jälkeen osallistua Kuortaneen GP-kisaan, mutta kantapäävaiva esti kilpailemisen. Niinpä hän puhalsi lopulta pelin poikki ja keskittyi kuukauden verran vain harjoitteluun ja iloisen tekemisen löytämiseen.

Nyt reilun kuukauden tauon jälkeen Salminen on valmis jälleen kilpailemaan.

Liikaa kaikkea ympärillä

Senni Salminen nousi suuren yleisön tietoisuuteen kaksi vuotta sitten, jolloin hän teki läpimurron kansainvälisillä kentilläkin. Hän rikkoi 18 vuotta vanhan kolmiloikan Suomen ennätyksen ja paranteli lukemia vain vajaat pari viikkoa myöhemmin.

– Ennen kautta haaveenani oli, että pääsisin olympialaisiin ja sitten olin joku mitalitoivo. Siinä oli hirveästi pyöritystä, emmekä osanneet oikein filtteröidä sitä, Salminen muistelee.

– Siinä tuli vähän liikaa kaikkea, ja keräsin itse niitä paineita paljon. Kun sitten ei mennyt niin kuin olin suunnitellut, niin se oli kova isku.

Salmisen kisamatka kesällä 2021 Tokion olympialaisissa päättyi karsintaan. Samoin kävi myös seuraavana vuonna Eugenen MM-kisoissa. Münchenin EM-kisoissa hän pääsi finaaliin asti, mutta ei pystynyt taistelemaan mitaleista.

Senni Salminen kuvattuna Tokion olympialaisissa.
Senni Salminen haaveili paikasta Tokion olympialaisissa. Hän ei ollut ajatellut, että olisi siellä suomalaisten mitalitoivo. Kuva: EPA

Salminen myöntää, että hän on äärimmäisen ankara itseään kohtaan, eikä hän salli itselleen epäonnistumisia. Kun kilpailuista tuli epäonnistumisia toisensa perään, Salminen kadotti uskon tekemiseensä.

– Minulla oli sellainen olo, että olisin missä tahansa muualla kuin siinä kisapaikalla. Se oli vain todella paha paikka. Tuntui, että siinä ei ole mitään hauskaa. Aivan kuin olisi jossain merirosvolaivan lankulla, että nyt menet siitä, mutta samalla tuntee, että lopputulos ei ole hyvä.

Lempeyttä ja armollisuutta itselleen

Kun Salminen oli julkaissut tekstinsä Instagramissa, se keräsi nopeasti reaktioita ja tsemppaavia kommentteja yli lajirajojen. Salminen sanoi saaneensa viestiä myös ulkomaisilta kilpakumppaneiltaan, jotka olivat valmiita puhumaan ja kuuntelemaan.

– Monilla on samanlaisia kokemuksia. Se on kiva muistaa, ettei ole yksin, vaikka se pahimmilla hetkillä tuntuu siltä.

Senni Salminen: ”Kun olisi missä tahansa muualla kuin kisapaikalla”.

Salminen toivoo, että keskiviikkona hänellä on Lappeenrannan GP:ssä parempi olo niin kisan aikana kuin kisan jälkeenkin. Kuukausi sitten vaivannut kantapää on ollut oireeton, hän on pystynyt tekemään kaksi oikein hyvää hyppytreeniä ja saanut luottamusta hyppäämiseensä.

– Katsotaan huomenna, mitä tapahtuu. Lähdetään parantamaan kauden parasta, sen ei pitäisi olla mikään älyttömän kova vaatimus, hän naurahti ja viittasi Paavo Nurmen kisan tulokseen.

Vaikka Salmiselle hyvä tulos on tärkeä, vielä tärkeämpää hänelle on se, että hän pystyy kohtelemaan itseään uudenlaisella lempeydellä ja armollisuudella. Salminen haluaa muistaa, että tekee tätä vain itselleen.

– Haen sellaista rohkeaa, teknisesti hyvää hyppyä. Ylivoimaisesti tärkein asia on kuitenkin se, että huomaisin tuolla hyppypaikalla, että nyt on hauskaa, nautin ja olen läsnä. Silloin tulee hyvä tulos, Salminen sanoo ja tietää, ettei tuota tunnetta voi vain hakea.

– Sen pitää tulla jostain selkärangasta, mutta odotellaan. Kyllä se sieltä tulee.

Yleisurheilun kotimainen GP-sarja jatkuu keskiviikkona Lappeenrannassa. Kilpailu nähdään Areenassa ja Yle-sovelluksessa kello 17.30 ja TV2:ssa kello 18.30 alkaen.

Suosittelemme