Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus tuomitsi Lehtisaaren taposta lähes 11 vuotta vankeutta

32-vuotias mies tuomittiin kymmeneksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen taposta. Nainen tuomittiin törkeästä avunannosta.

Syytettyjen takaraivot oikeussalissa.
Kuvassa syytetyt takaapäin oikeussalissa aiemmin kesäkuussa. Kuva: Lehtikuva
Eero Lassila

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 32-vuotiaan Sakari Julius Kausteen kymmeneksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen taposta ja ”eräistä muista rikoksista”.

Tapauksessa syytettynä ollut nainen tuomittiin avunannosta törkeään pahoinpitelyyn sekä eräistä muista rikoksista yhden vuoden, kahden kuukauden ja 15 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja oheissakkoon.

Kauste tuomittiin suorittamaan henkirikoksen uhrin läheisille korvauksia muun muassa kärsimyksestä.

Lisäksi syytteessä ollut Anssi Paavo Robert Penttala tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä ja eräistä muista rikoksista kahden vuoden ja kahden kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen.

Tuomio liittyi huhtikuussa Helsingin Lehtisaaressa tapahtuneeseen tapaukseen, jossa 27-vuotiasta miestä ammuttiin epäiltyjen kotona ampuma-aseella päähän. Syyttäjä syytti miestä ja naista pelastustoimen laiminlyönnistä ja ampuma-aserikoksesta.

Syyttäjän mukaan nainen istui uhrin vieressä sohvalla ampumisen aikana. Uhrin tilasta tehtiin ilmoitus hätäkeskukseen vasta kaksi päivää tapahtuman jälkeen.

Uhri oli löydettäessä eloton. Poliisin mukaan epäillyt tunsivat uhrin entuudestaan.

Mies ja nainen olivat syytteessä myös tammikuussa tapahtuneesta törkeästä ryöstöstä, vapaudenriistosta ja seksuaalisesta kajoamisesta. Teot kohdistuivat syyttäjien mukaan kyseiseen uhriin.

Syytteessä oli myös 31-vuotias mies, joka ei ollut osallinen henkirikostapaukseen ja kiisti kaikki syytteet. Mies sanoi viettäneensä usein aikaa kahden muun syytetyn kotona sekä kouluttaneensa ja ulkoiluttaneensa pariskunnan koiraa.

Tuomitut kiistivät lähes kaiken

Tuomion saanut mies kiisti syyllistyneensä tappoon, mutta myönsi kuolemantuottamuksen. Miehen kirjallisen vastauksen mukaan uhri piti kädessään teräasetta ja uhkasi naista, jolloin hänen aseensa vahingossa osui uhriin.

Nainen kiisti häneen kohdistuneet syytteet. Naisen mukaan uhri omisti avaimet asuntoon ja tällä oli siellä oma huone.

Tuomarin täytyi oikeuskäsittelyn aikana puuttua syytettyjen käytökseen. Mies kääntyi juttelemaan takanaan istuvalle naiselle kesken oikeudenkäynnin. Mies myös kääntyi katsomaan häntä, kun syyttäjä esitti näkemyksen miehen pitämisestä erittäin vaarallisena henkilönä.

Suosittelemme