Hyppää sisältöön

Päätön jalkapallonäytös Belfastissa! Ensin Larne tyrmäsi täysin sekaisin olleen HJK:n – lopulta Roope Riskistä sankari jatko-ottelussa

HJK eteni huimien vaiheiden jälkeen Mestarien liigan 2. karsintakierrokselle. Larne nousi ansaitusti kahden maalin takaa tasoihin. Lopulta Roope Riskin ohjaus jatko-ottelussa nousi otteluparin ratkaisuksi.

Roope Riski juhlii maaliaan Larnea vastaan jatko-ottelussa.
Roope Riski (oik.) hiljensi kotiyleisön hurmoksellisen illan jatko-ottelussa. Kuva: PA Images / Getty Images
Mika Halonen

HJK on edennyt jalkapallon Mestarien liigan 2. karsintakierrokselle käsittämättömän ja sekavan taistelun jälkeen yhteismaalein 3–2.

HJK:n ja Larne FC:n välinen 1. karsintakierroksen toinen osaottelu päättyi keskiviikkona varsinaisella peliajalla kotijoukkueen 2–1-voittoon. Näin ollen yhteismaalit olivat tasan 2–2, ja edettiin jatko-otteluun, jonka sankariksi nousi Roope Riski.

Mestarien liigan 1. kierroksen selvittäminen oli HJK:lle äärimmäisen merkittävää europelikesän jatkon kannalta. Seuraavaksi HJK kohtaa Mestarien liigan karsinnassa norjalaisen Molde FK:n.

Yksikin tulevan otteluparin voitto tarkoittaisi paikkaa vähintään Konfrenssiliigassa, johon HJK selvisi kesällä 2021. Viime kesänä HJK eteni Eurooppa-liigaan.

Näiden kertojen lisäksi HJK on edennyt europeleissä lohkovaiheeseen kahdesti: 1998 Mestarien liigaan ja 2014 Eurooppa-liigaan.

Ensin myllerrysten viikko

Viikko sitten HJK voitti Larnen nihkeällä esityksellä, kun Bojan Radulovic onnistui rangaistuspotkusta heti alussa.

Silloin HJK hallitsi tapahtumia, mutta ei päässyt maalipaikoille. Joukkuetta vaivasivat tutut ongelmat, hitaus ja vaikeudet murtautua maalintekoalueille. Esimerkiksi 20-vuotias laitapelaaja Topi Keskinen kuvaili fiiliksiä ”turhautuneiksi”.

Lisäksi toisella jaksolla altavastaaja Larne oli selvästi lähempänä tasoitusta kuin HJK lisämaaleja. Seuraavana päivänä nähtiinkin harvinainen tapaus, kun europelin juuri voittanut HJK antoi potkut päävalmentaja Toni Koskelalle. Tilalle palkattiin Toni Korkeakunnas.

Korkeakunnas totesi Yle Urheilulle suorasanaisesti, että nopeita muutoksia tarvitaan. Pelaamista pitää suoraviivaistaa ja yksinkertaistaa sekä löytää iloa tekemiseen, Korkeakunnas linjasi.

Toni Korkeakunnas.
Viime kaudella HJK:n valmennusryhmässä työskennellyt Toni Korkeakunnas palasi seuraan, nyt päävalmentajana. Kuva: Alex Nicodim / Lehtikuva

Valmentajanvaihdoksen jälkeen hyökkääjä Kai Meriluoto siirtyi lainalle puolalaiseen Stal Mieleciin ja laitapuolustaja Miska Ylitolva lainalle KTP:hen. Odotettavissa on liikettä toiseenkin suuntaan. Korkeakunnas sanoi, ettei käytettävissä oleva pelaajamäärä ”riitä alkuunkaan”.

Toisesta Larne-kohtaamisesta sivussa olivat tuoreiden vammojen takia vielä Matti Peltola ja Perparim Hetemaj sekä sairastunut Santeri Hostikka.

Larnen ja HJK:n ottelu pelattiin Belfastissa Cliftonvillen joukkueen tekonurmipintaisella stadionilla, sillä Larnen oma kotikenttä ei läpäissyt Uefan vaatimuksia.

Tuomas Ollila iski alkuun helpotuksen

HJK teki viisi vaihdosta edellisviikon Larne-kohtaamiseen. Nyt vaihtopenkillä tai sivussa olivat maalivahti Jesse Öst, Peltola, Hetemaj, Atomu Tanaka ja Hostikka. Heidän tilallaan avauskokoonpanossa aloittivat maalivahti Dejan Iliev, Tuomas Ollila, Joona Toivio, Georgios Kanellopoulos ja Anthony Olusanya.

Lisäksi esimerkiksi aiemmin laitapakkina nähty Pyry Soiri pelasi hyökkäävämmässä roolissa, kun puolustuslinjassa pelasi Ollila.

Toista osaottelua oli pelattu 25. minuuttia, kun Topi Keskinen voitti hyökkäyspäässä irtopallon, harhautti ja haki syötöllä Olusanyaa. Pallo meni boksiin nousseelle Ollilalle, joka sijoitti pallon verkkoon.

Pian tämän jälkeen maalivahti Rohan Ferguson venyi huipputorjuntaan alakulmasta, kun Radulovic pääsi puskemaan.

Toisaalta muutama todella vaarallinen paikka oli toisessakin päässä, esimerkiksi avausjakson loppuhetkillä Leroy Millar laukoi niukasti maalin ohi huipputontista.

Tällä kaudella nähtyyn HJK:hon verrattuna oli helppo uskoa, mitä asioita Korkeakunnas oli joukkueelleen painottanut. HJK hyökkäsi aggressiivisemmin ja peli aaltoili todella paljon päästä päähän.

Samaa ihmettelivät Larnen ottelulähetyksen selostajat, jotka totesivat HJK:lla olevan kentällä ”enemmän nopeutta ja enemmän etenemistä, kun taas viime viikolla oli staattista”.

Micheal Glynn harmittelee missattua maalipaikkaa HJK:ta vastaan.
Tässä Micheal Glynnin vuoro harmitella missattua maalipaikkaa HJK:ta vastaan. Kuva: PA Images / Getty Images

Kohti trilleriloppua – ja Klubin sulamista

Siinä mielessä ottelu noudatteli ensimmäistä kohtaamista, että mitä pidemmälle peli eteni, sitä selkeämmin HJK menetti otettaan.

Tunnin jälkeen maalintekoyritykset olivat kotijoukkueen eduksi jo tylysti 11–2, vaikka pallonhallinta oli tasan.

Ottelua oli pelattu 62 minuuttia, kun millintarkka keskitys löysi takatolpalta Larnen hyökkääjän Lee Bonisin. Pohjoisirlantilaisen puskun maalivahti Jesse Öst selvitti, mutta tilannetta mentiin tarkastelemaan VAR:lta. Hidastus osoitti, että Bonisin pusku oli osunut hölmösti tilanteeseen hypänneen Jukka Raitalan käteen.

Bonis ohitti rankkarista Östin, joka oli korvannut maalilla avausjaksolla kovan tärskyn saaneen Ilievin. Kavennusmaali sytytti liekin keväällä ensimmäistä Pohjois-Irlannin mestaruutta juhlineessa joukkueessa.

Dejan Iliev sai kovan tärskyn Larne-vieraspelissä.
Maalivahti Dejan Iliev sai kovan tärskyn törmäystilanteessa ja joutui tauolla vaihtoon. Kuva: PA Images / Getty Images
Lee Bonis juhlii maaliaan HJK:n verkkoon.
Lee Bonis (vas.) sytytti joukkuettaan iskemällä rangaistuspotkusta yhteismaaleissa 1–2-kavennuksen. Kuva: PA Images / Getty Images

Myllytys jatkui ja jatkui. Larne syyti pitkää palloa HJK:n boksiin, mutta 87. minuutille asti Klubi selvitti ne Östin johdolla. Kunnes Andy Ryanin keskitys löysi takatolpalta Joseph Thomsonin – toisinto Larnen saamaan rankkariin johtaneesta tilanteesta. Toppari Miro Tenho yritti pelastaa pallon vielä maaliviivalta, mutta Thomsonin volleyveto upposi vastustamattomasti verkkoon.

Tässä vaiheessa yhteismaalit olivat tasan, eikä vierasmaalisääntöä ole enää europeleissä käytössä. Tosin Larnen rynnistys oli niin kovaa, että vaikutti, ettei HJK pysty selviämään edes jatko-otteluun asti.

Larnen pelaajat ja yleisö juhlivat Joseph Thomsonin yhteismaalit tasoittanut osumaa HJK:ta vastaan.
Joseph Thomsonin osuma räjäytti kotiyleisön ja Larnen pelaajat jo hurmioon. Kuva: PA Images / Getty Images
Joseph Thomson juhlii maaliaan HJK:ta vastaan.
Thomsonin ilme kertoi oleellisen. Kuva: Getty Images

Klubi heräsi jatko-ottelun alkuun

Jatko-otteluun siirryttäessä peli rauhoittui hetkeksi ja HJK sai rakennettua ties kuinka pitkästä aikaa organisoidun hyökkäyksen.

Lucas Lingman ja Soiri pelasivat upean seinäsyötön rangaistusalueen rajalla. Sitten Soiri löysi etutolpalta vaihdosta kehiin päässeen Roope Riskin, jonka ohjaus upposi verkkoon. Tosin tilastoihin osuma on merkattu puolustaja Shaun Wantin omaksi maaliksi.

Tällä kertaa HJK pelasi riittävän hyvin aikaa ja kesti raivoisasti vielä uutta nousua hakeneen Larnen rynnistykset sekä erikoistilanteet.

– Miten valtaisa tunteiden vuoristorata, pohjoisirlantilaisten selostus niputti.

Suosittelemme