Hyppää sisältöön

Mielenosoittajat tunkeutuivat Ruotsin lähetystöön Irakissa ja sytyttivät sen tuleen – Suomi pyytää tapahtuneesta selvityksen

Ruotsin poliisi antoi keskiviikkona luvan mielenilmaukselle, jossa on määrä polttaa Koraani.

Inka Haukka,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Irakissa sadat mielenosoittajat tunkeutuivat Ruotsin Bagdadin-suurlähetystöön ja sytyttivät rakennuksen tuleen.

Mielenosoittajat kokoontuivat rakennuksen edustalle pian puolen yön jälkeen paikallista aikaa torstaina ja aloittivat tunkeutumisen reilun tunnin päästä kokoontumisesta.

Silminnäkijä kertoi uutistoimisto Reutersille rakennuksen olevan ilmiliekeissä.

Kukaan lähetystön henkilökunnasta ei loukkaantunut hyökkäyksessä. Asian vahvisti varhain aamulla myös Ruotsin ulkoministeriö, jonka mukaan lähetystön työntekijät ovat turvassa.

Myös Suomen Bagdadin-suurlähetystön väki oli evakuoitu väistötiloihin, kerrotaan Suomen ulkoministeriöstä STT:lle kello seitsemän jälkeen torstaina. Edustuston väki on kunnossa.

Suurlähetystöjen henkilöstöt siirtyivät jo keskiviikkona ennakoivasti väistötiloihin, Suomen Irakin-suurlähettiläs Matti Lassila kertoo Ylelle. Lassila vahvistaa, että Ruotsin suurlähetystön tiloissa on sytetty tulipalo. Mielenosoittajat olivat hänen mukaansa päässeet suurlähetystön kansliaan.

– Minkälaisia materiaalisia vahinkoja on aiheutettu, sitä emme osaa vielä sanoa, ennen kuin siellä on käyty tutkimassa, Lassila sanoi puhelinhaastattelussa.

Suomi aikoo pyytää selvitystä turvallisuustoimista

Vielä kello 9 aikaan ei oltu saatu tietoa siitä, oliko myös Suomen lähetystön tiloihin tunkeuduttu vai ei, Lassila kertoo STT:lle.

Suomi pyytää joka tapauksessa selvitystä Irakilta diplomaattiteitse.

- Kyllä me aiomme reagoida. Tässä on rikottu myös Suomen suurlähetystön koskemattomuutta. Koko yhteinen lähetystöalue on vieraiden valtojen, Suomen ja Ruotsin, suurlähetystöjen aluetta.

Lassilan mukaan mielenosoitus rikkoi Wienin diplomaattisopimusta ja diplomaattisen edustuston koskemattomuutta.

- Se on tapahtunut täällä nyt jo kaksi kertaa. Pyydämme Irakin viranomaisilta selostusta siitä, miten näin on voinut käydä.

Ruotsin ulkoministeriö on tuominnut mielenosoittajien toiminnan.

- Tuomitsemme kaikki hyökkäykset diplomaatteja ja kansainvälisten järjestöjen henkilöstöä vastaan. Hyökkäykset suurlähetystöjä ja diplomaatteja vastaan ​​ovat vakava Wienin sopimuksen rikkomus. Irakin viranomaiset ovat vastuussa edustustojen ja diplomaattisen henkilöstön suojelemisesta, ministeriö ilmoitti sähköpostitse ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle.

Ruotsi kutsuu myös Irakin Tukholman-edustuston väliaikaisen asiainhoitajan puhutteluun, ilmoitti Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström AFP:n mukaan.

Satakunta ihmistä seisoo piikkilanka-aitojen rajaamalla aukiolla. Osa ihmisistä on mellakkapoliiseja.
Mellakkapoliiseja ja mielenosoittajia oli aamuyöllä Ruotsin suurlähetystön alueella. Kuva: Ammar Karim / AFP

MIelenosoitus vastaisku suunnitellulle Koraanin polttamiselle

Suurlähetystöjen rakennukset ovat yhteydessä toisiinsa muurien ympäröimällä yhtenäisellä alueella. Ulkoministeriöllä ei ole tietoa tulipalon laajuudesta.

Irakin mellakkapoliisi on käyttänyt vesitykkiä hajottaakseen mielenosoittajien joukkoa varhain aamulla Ruotsin suurlähetystön läheisyydestä Bagdadissa. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP:n valokuvaaja.

AFP:n valokuvaajan mukaan sähköpampuilla aseistautuneet turvallisuusjoukot karkottivat mielenosoittajia pois suurlähetystöltä.

Mielenosoituksen olivat kutsuneet koolle šiialaisen uskonnollisen johtajan Muqtada al-Sadrin kannattajat. Mielenosoitus oli vastaus sille, että Ruotsissa on määrä järjestää jälleen tänään mielenilmaus, jossa on tarkoitus polttaa muslimien pyhä kirja Koraani.

BNO News on julkaissut Twitterissä videon mielenosoittajista ja palavasta rakennuksesta, joka tiettävästi on lähetystörakennus.

Reutersin mukaan on epäselvää, oliko kukaan lähestystörakennuksessa hyökkäyksen aikana.

Kartalla Ruotsin suurlähetystö Bagdadissa Irakissa.
Ruotsin suurlähetystön sijainti Irakissa. Suomen suurlähetystö sijaitsee samassa yhteydessä. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Ruotsissa on määrä polttaa koraani tänään

Ruotsalainen TT-uutistoimisto kertoo, että Ruotsin poliisi hyväksyi eilen keskiviikkona hakemuksen mielenilmauksen järjestämisestä Irakin suurlähetystön edustalla Tukholmassa tänään torstaina. Hakemuksessa kerrotaan, että kahden ihmisen mielenilmauksessa on tarkoitus polttaa sekä Koraani että Irakin lippu.

TT:n mukaan toinen mielenilmaukseen osallistuvista on sama henkilö, joka poltti Koraanin moskeijan edessä Tukholmassa kesäkuun lopulla. Tämä johti siihen, että mielenosoittajat valtasivat seuraavana päivänä Ruotsin suurlähetystön Irakissa. Tuolloin mielenosoittajat olivat rakennuksessa noin 15 minuutin ajan, minkä jälkeen he poistuivat rauhanomaisesti rakennuksesta, kun turvallisuusviranomaiset saapuivat paikalle.

Mies poltti Koraanin Moskeijan edustalla Tukholmassa kesäkuun lopulla.

Uutinen päivittyy

Lue lisää:

Suomen Irakin-suurlähettiläs uskoo levottomuuksien jatkuvan, jos Koraani poltetaan tänään Tukholmassa

Tukholmassa poltettiin jälleen Koraani – protesti osui herkkään hetkeen Ruotsin Nato-prosessin kannalta (28.6)

Suosittelemme