Hyppää sisältöön

Poliisi: ”Rotusotaan” valmistautuvat uusnatsit 3D-tulostivat konepistooleja ja suunnittelivat terrori-iskuja ihmisiä ja rautateitä vastaan

Poliisin mukaan Lahden terrorijutun epäillyillä oli nimettyjä, mahdollisen terrori-iskun kohteita. Yle on aiemmin kertonut, että yksi epäillyistä jakoi sisäministeri Maria Ohisalon ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen kotiosoitteita.

Vasemmalla kaksi uusnatsia kasvot peitettyinä palavan pride-lipun äärellä kädet Heil Hitler -tervehdyksessä. Oikealla aseita ja luoteja.
Poliisi epäilee neljän uusnatsin valmistaneen aseita 3D-tulostimella. Yksi epäillyistä (vasen kuva) on toisessa esitutkinnassa epäiltynä pridelippujen varastamisesta ja polttamisesta Oulussa. Kuva: poliisi
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskusrikospoliisi ja Hämeen poliisi ovat saamassa valmiiksi esitutkinnan asiassa, jossa neljää äärioikeistolaista miestä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Kolmea heistä epäillään lisäksi kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Poliisi epäilee miesten valmistaneen FGC-9-konepistooleja pääosin 3D-tulostimella.

Epäiltyjen motiivit pohjautuivat poliisin mukaan akselerationistiseen ideologiaan, jonka tavoitteena on demokraattisen yhteiskunnan romahduttamisen jouduttaminen väkivaltaisin keinoin.

Hämeen poliisin rikoskomisario Tuomas Kuure kertoo Ylelle, että epäillyt keskustelivat keskenään ”siegestä”, ”kiihdyttämisestä” ja ”rotusodasta”. Termit liittyvät akselerationistiseen ajatusmaailmaan.

Kuure kertoo, että epäillyt olivat todenneet jossakin keskustelussaan, että olisi myöhäistä aloittaa aseiden valmistus vasta rotusodan alkamisen jälkeen.

Epäillyillä yhteyksiä muuhun äärioikeistoon

Yle kertoi viime viikolla julkaistussa jutussaan, että poliisi epäilee Kankaanpään ryhmittymän innoittuneen satanistisesta uusnatsiaatteesta, joka ammentaa niin ikään akselerationistisesta ajatusmaailmasta.

Kuure kertoo Ylelle, että Lahden epäiltyjen havaittiin osallistuvan äärioikeiston musiikkitapahtumiin. Suoraa yhteyttä heidän ja Kankaanpään uusnatsiryhmän välillä ei paljastunut.

takavarikoituja konepistooleja
Poliisi takavarikoi konepistooleja, joita epäillyt olivat valmistaneet 3D-tulostimella. Kuva: Poliisi

Poliisin mukaan Lahden tapauksessa on selvinnyt, että ryhmän jäsenet osallistuivat kukin osaltaan eri tavoin 3D-aseiden rakentamiseen ja suunnitteluun.

Ryhmä aloitti poliisin mukaan aseiden valmistamisen yhden jäsenen kerrostaloasunnossa. Myöhemmin he vuokrasivat tarkoitusta varten autotallin.

Poliisi takavarikoi etsinnöissä neljä 3D-tulostettua ampuma-asetta, lukuisia tulostettuja aseen osia ja 1 500 kappaletta patruunoita, jotka sopivat valmistettuihin aseisiin. Lisäksi poliisi takavarikoi yhden kiväärin, omavalmisteisen kynäpistoolin ja ampuma-aseeksi muutetun kaasuaseen sekä 3D-tulostimia.

3D-tulostin sotkuisella pöydällä
Poliisi takavarikoima 3D-tulostin. Kuva: Poliisi

Etsinnöissä löytyi lisäksi kolme kannabiskasvattamoa.

Poliisin mukaan ryhmä valmistautui väkivaltaisiin tekoihin muun muassa varustamalla ryhmää aseellisesti ja suunnittelemalla iskuja.

– Poliisin käsityksen mukaan suunniteltujen väkivaltaisten iskujen kohteet olivat valikoituneet kohteeksi ihonvärinsä, poliittisten tai muiden ideologisten näkemystensä perusteella. Henkilökohteiden lisäksi epäillyt ovat keskusteluissaan suunnitelleet iskuja infrastruktuurin eri osiin, muun muassa sähköverkkoon ja raideliikenteeseen, Kuure kertoo.

– Henkilöiden epäillään kouluttautuneen erityisesti 3D-asetekniikkaan ja valmistautuneen tekemään aseilla terroristisen teon.

Kuure kertoo, että miehet olivat keskustelleet useasta nimeltä mainitusta poliittisista päättäjästä mahdollisen iskun kohteina. Yksi heistä on valtakunnantason poliitikko.

Sellaista näyttöä tutkinnassa ei saatu, että poliisilla olisi ollut syytä epäillä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua. Kuure kertoo, että iskun toteuttamiseen ei ollut valittu mitään tiettyä kohdetta tai ajankohtaa.

– Mielestäni suunnitelmat menivät aika konkreettisiksi. He kävivät keskusteluja monenlaisista erilaisista teoista. Heillä oli jopa kuva paineenkorotuspumppaamosta, johon he olivat käyneet tutustumassa, Kuure sanoo.

Poliisi epäilee myös, että miehet keräsivät muiden henkilöiden ja yhdistysten yhteystietoja.

Yle kertoi maanantaina, että yksi jutussa epäiltynä oleva mies on aiemmin jäänyt kiinni sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen kotisoitteiden jakamisesta.

Tuolloin ei saatu näyttöä siitä, että osoitteet olisivat liittyneet rikoksen valmisteluun.

Yhteyksiä muihin äärioikeiston rikoksiin

Kaksi uusnatsia tekee Hitler-tervehdyksen palavan pridelipun edessä.
Yksi epäillyistä on Oulussa syytteessä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kuvakaappaus videolta.

Vuonna 1994 syntynyt mies järjesti kesällä 2022 Helsingin keskuskirjasto Oodilla mielenosoituksen, jossa äärioikeisto pyrki häiritsemään kirjastossa järjestettyä drag-taiteilijan satuhetkeä.

Vuonna 1996 syntynyt mies on tuomittu rattijuopumuksista ja huumausainerikoksista. Hän on aatemaailmaltaan äärioikeistolainen mutta ei ole noussut julkisuuteen.

Vuonna 2001 syntynyt epäilty on Ylen tietojen mukaan oululaistaustainen uusnatsi. Miestä syytetään Oulussa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, koska hänen epäillään elokuussa 2021 varastaneen ja polttaneen pridelippuja.

Vuonna 1957 syntynyt epäilty on radikaalin äärioikeiston ja uusnatsien piireissä tunnettu mielipidevaikuttaja. Julkisuudessa häntä ei juuri tunneta. Mies jäi vuonna 2020 kiinni sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) ja valtkunnansyyttäjä Raija Toiviaisen kotisoitteiden haalimisesta ja jakamisesta häirintätarkoituksiin.

Vain yksi epäillyistä vangittuna

Kolme neljästä epäillystä on tällä hetkellä vapaalla jalalla.

– Poliisi tietenkin valvoo henkilöitä sen, mitä on tarpeen valvoa. Kysymys on ennaltaehkäisevästä poliisitoiminnasta, mutta siihen en voi tarkemmin mennä, sanoo rikoskomisario Sanna Springare.

Yhä vangittuna on enää vuonna 1994 syntynyt mies, joka keskusrikospoliisin mukaan jatkoi rikosten tekemistä vielä kiinnijäämisensä jälkeen.

Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon on lisätty tietoa ensijulkaisun jälkeen. Aktiivinen päivittäminen lopetettu klo 11.30.

Päivitys 20.7.2023 klo 15.53: Lisätty tietoa epäiltyjen mahdollisista kohteista ja valmistelun asteesta sekä Springaren sitaatti.

Suosittelemme