Hyppää sisältöön

Nuorten leijonien kultasankari palaa NHL:stä Eurooppaan – saa Sveitsissä suomalaisen päävalmentajan

Keskushyökkääjä Aleksi Heponiemi jäi Floridan sopimuspelaajana vähäiselle vastuulle. Nyt hän hakee vauhtia Sveitsin huippuseurasta yksivuotisella sopimuksella, tavoite on palata NHL:ään.

I förra säsongens junior-VM gjorde Aleksi Heponiemi två mål.
Aleksi Heponiemi (edessä) oli Suomen tähtisentteri alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa vuodenvaihteessa 2018-2019 muun muassa Kaapo Kakon ja Anton Lundellin kanssa. Turnaus päättyi kultamitaleihin. Kuva: Anders Marshall / AOP
Pekka Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Aleksi Heponiemi, 24, oli joukkueen tähtisentteri ja pistekuningas vuodenvaihteessa 2018–2019, kun Suomi voitti kultaa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Muita profiilipelaajia olivat muun muassa Kaapo Kakko, Anton Lundell, Eeli Tolvanen ja Henri Jokiharju.

Florida Panthersin kesällä 2017 numerolla 40 varaaman Ilves-kasvatin NHL-tulevaisuus näytti erittäin valoisalta, kun Heponiemi keväällä 2019 allekirjoitti Floridan kanssa kolmen vuoden tulokassopimuksen.

Alla oli kaksi loistavaa kautta Kanadassa WHL-liigan pistelinkona ja erittäin onnistunut kausi kivikovan Kärppien kärkiketjuissa liigahopeaan päättyneellä kaudella. Heponiemi valittiin WHL:ssä kaikkien aikojen ensimmäisenä eurooppalaisena Vuoden tulokkaaksi, ja Kärpissä hän oli tulokaspistepörssin ykkönen.

Ensimmäinen yritys NHL-valloitukseen on nyt kuitenkin päättynyt, sillä Heponiemi on Yle Urheilun tietojen mukaan tehnyt kahden vuoden sopimuksen Sveitsin pääsarjassa pelaavaan EHC Bieliin. Viime kaudella Harri Säterin, Toni Rajalan ja Jere Sallisen edustama seura taipui finaalisarjassa vasta seitsemännessä ottelussa Geneve-Servettelle.

Aleksi Heponiemi.
Neljän vuoden aikana Aleksi Heponiemi sai Florida Panthersilta tilaisuuden näyttää osaamistaan NHL-tasolla vain 25 ottelussa. Kuva: NHLI / Getty Images

Neljänä kautenaan Floridan sopimuspelaajana Heponiemi esiintyi pääasiassa AHL-tasolla. NHL:ssä hän sai mahdollisuuden yhteensä 25 ottelussa. Suomalaisen suuri ongelma oli se, ettei hän profiililtaan erittäin vahvasti keskushyökkääjänä saanut kunnon tilaisuutta paraatipelipaikallaan. Heponiemeä peluutettiin lähes koko ajan laitahyökkääjänä.

Kaudella 2020–2021 Panthers vuokrasi Heponiemen Ruotsin toiseksi korkeimman tason eli Allsvenskanin MoDoon 16 pelin ajaksi.

Aiemmin Antti Törmäsen valmentaman Bielin uusi päävalmentaja on Petri Matikainen, joka tietää Heponiemen vahvuudet läpikotaisin. Hän odottaa tästä profiilipelaajaa kärkiosastolleen.

Heponiemi sai useita sopimustarjouksia myös muista sveitsiläisseuroista sekä Suomesta ja Ruotsista. NHL:stäkin oli tiskissä mahdollisuus jatkaa yksisuuntaisella sopimuksella, jossa palkka on sama riippumatta siitä, pelaako ylhäällä vai farmissa.

Heponiemen tavoite on palata Pohjois-Amerikkaan Sveitsin-sopimuksensa umpeuduttua ja vakiinnuttaa pelipaikka NHL-tason keskushyökkääjänä.

Juttua korjattu klo 8.30: Heponiemen sopimus on yksi- eikä kaksivuotinen.

Suosittelemme