Hyppää sisältöön

Tällä viikolla tulvinut Kemi varautuu sään ääri-ilmiöiden kasvuun, mutta sekään ei välttämättä riitä

Ihan rankimpiin vesisateisiin ei voida kuitenkaan varautua ennakkoon.

Jari Peltoperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Tämän viikon keskiviikkona rankka vesisade sai Kemin keskustan kadut tulvimaan paikoitellen pohjekorkeuteen. Rankkasateiden aiheuttamiin tulviin kaupunkien keskustoissa on vaikea varautua ennakkoon.

Esimerkiksi Kemissä hulevesiviemärit on kaupungin vastuulla. Vanhat hulevesiviemärit on mitoitettu pienemmille sademäärille ja ne on rakennettu suurimmaksi osaksi 30–50 vuotta sitten.

Uusien viemäreiden rakentamisessa kasvavat sademäärät huomioidaan, mutta sekään ei aina auta, kertoo vesihuoltojohtaja Juha Hiltula, Kemin energia ja vedestä.

– Tämän päivän mitoitukset tehdään suuremmille mitoitussateille. Sitä myöten kun niitä uusitaan, niin putket tehdään suuremmiksi ja ne vetää isompia sateita.

Juha Hiltula muistuttaa, että kaikkein harvinaisimmille sateille esimerkiksi kerran sadassa vuodessa tapahtuville sateille putkia ei mitoiteta.

– Se johtaisi niin valtaviin putkikokoihin ja niin koviin kustannuksiin, että harvinaisten sateiden mukaan putkia ei mitoiteta. Tarkoitus on että vesi pääsee katupintoja pitkin kiinteistöille vahinkoja aiheuttamatta jonnekin vesistöön tai puistoalueelle.

Ilmastonmuutoksen on ennustettu lisäävän sään ääri-ilmiöitä, kuten rankkasateita tulevaisuudessa.

Suosittelemme