Hyppää sisältöön

Finnairin Topi Manner: Pandemian aikainen kriisi on ohi – pula lentokoneista, henkilökunnasta ja varaosista voi pian hidastaa kasvua

Finnairin lentolippujen hinnat ovat nousseet rajusti alkuvuoden aikana, mutta matkustajat ovat valmiit maksamaan niistä uusien matkustuselämysten takia.

Topi Manner, Finnairin toimitusjohtaja.
Finnairin toimitusjohtajan Topi Mannerin mukaan Superlight-lipputyypin ansiosta yhtiö voi paremmin vastata halpalentoyhtiöiden tuomaan kilpailuun, mutta premium-matkustajille on edelleen tarjolla business-luokka. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle
Jari Tanskanen

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner sanoo, että yhtiö on päässyt yli Venäjän ylilentokiellon ja koronapandemian aiheuttamasta ahdingosta.

– Emme ole enää yhden ilmansuunnan varassa, vaan verkosto on tasapainotettu maantieteellisesti. Pohjois-Amerikan lisääntynyt liikenne ja Lähi-Idän liikenne ovat korvanneet niitä reittejä, mitä on jouduttu Aasiasta karsimaan, sanoo Topi Manner.

Alkuvuoden aikana lentoyhtiö on kuljettanut 5,4 miljoonaa matkustajaa, lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Matkustaminen elpyy nopeasti, vaikka lentolippujen hinnat ovat nousseet rajusti.

– Globaalisti lippujen hinnat ovat nousseet keskimäärin 25 prosenttia pandemiaan edeltävään aikaan verrattuna, ja Finnairin hinnat ovat nousseet käsi kädessä näiden hintojen kanssa.

Mannerin mukaan kesän lisäksi syksyn lentojen varaustilanne näyttää silti hyvältä.

– Inflaatiosta ja kohonneista korkokustannuksista huolimatta näyttäisi siltä, että matkustus on yksi viimeisistä asioista, mistä ihmiset tällä hetkellä haluavat säästää. Kyse on matkustuselämyksistä.

Finnair teki vuoden toisella neljänneksellä 749,2 miljoonan euron liikevaihdon, lähes 200 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin. Liiketulos oli 66,2 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten tappiota tuli 84,2 miljoonaa euroa.

Hyvä tulos tekee mahdolliseksi pandemian aikana otettujen lainojen takaisinmaksun. Yhtiö on jo lyhentänyt 100 miljoonalla eurolla TyEL-takaisinlainaa ja aikoo maksaa syyskuussa takaisin 200 miljoonan euron hybridilainan. Mutta Finnairilla on edelleen velkaa 850 miljoonaa euroa.

– Meidän tavoite on parantuneen kannattavuuden kautta vähitellen maksaa velkoja pois, vahvistaa meidän tasetta ja sitä kautta palauttaa investointikyky.

Pula lentokoneista, lentäjistä ja varaosista

Globaalissa lentoliikenteessä alkaa olla jo pula lentokoneista, varaosista, lentäjistä ja muusta henkilökunnasta. Mannerin mukaan vaikeudet varaosien saatavuudessa ovat ajoittain pitäneet myös Finnairin koneita huollossa suunniteltua pidempään.

Nopeimmin lisääntyy Euroopan sisäinen lentoliikenne. Uutta kapearunkokalustoa ei ole luvassa Finnairille vielä vuosiin, mutta lentojen määrää yhtiö aikoo lisätä nopeuttamalla koneiden kääntöjä kentillä. Tuolloin koneet ehtivät lentämään useamman lennon päivän aikana.

– Finnairin kapasiteetti on vielä pienemmällä tasolla kuin ennen pandemiaa, ja sitä kautta Finnairin hiilidioksipäästöt ovat pienemmät, mutta meidän täytyy tehdä toimia, jotta voimme vähentää nykyisen lentämisen hiilijalanjälkeä.

Joko pian lento- ja junamatkan saa samalle lipulle

Finnair ja VR ovat tehneet aiesopimuksen yhteistyöstä, jolloin matka voisi sisältää lennon lisäksi junamatkan kotimaassa. Tällöin Helsinki-Vantaan lentoasemalta voisi jatkaa samalla lipulla esimerkiksi Tampereelle, Turkuun tai vaikkapa Lappeenrantaan, joihin Finnair ei enää lennä.

– Haasteena on tietojärjestelmien integraatio, joka on pitkällisen työn takana.

Haasteet tietojärjestelmien yhteensovittamisessa lykkäävät yhteistyön aloittamista ainakin ensi vuoteen.

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner arvioi, että lentoliikenne elpyy nopeasti

Suosittelemme