Hyppää sisältöön

Pelastuspäällikkö antaa yksinkertaisen neuvon, joka jokaisen asukkaan tulee pitää mielessä: ”Ennen kaikkea kyse on siitä, että toimii turvallisesti”

Kaksi ikäihmistä menehtyi omakotitalon tulipalossa Imatralla reilu viikko sitten. Lisäksi lähistöllä sattui kaksi muuta omakotitalopaloa.

Omakotitalon katto, jota on keskeltä purettu.
Tulipalo tuhosi omakotitaloa Imatran Laurinkadulla reilu viikko sitten. Kuva: Tanja Hannus / Yle
Hanna Hottola

Etelä-Karjalassa on viime päivinä ihmetelty useaa rakennuspaloa. Maakunnassa on tapahtunut parin viikon sisään useampi rakennuspalo.

Viime viikonloppuna Imatralla paloi omakotitalo ja Lappeenrannassa autiotalo.

Kaksi ikäihmistä menehtyi Imatralla heinäkuun reilu viikko siten sattuneessa omakotitalon tulipalossa.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jani Kanervan mukaan ikääntyneiden ihmisten alentunut toimintakyky vaikuttaa siihen, etteivät he havaitse mahdollisia riskejä tai he eivät pysty poistumaan palavasta talosta. Siksi ikääntyneet ihmiset voivat olla alttiita palokuolemille.

Kanerva kuitenkin sanoo, että Imatralla ja Lappeenrannassa syttyneissä tulipaloissa tutkinta ja palonsyyn tutkinta on vielä kesken, eikä hän niitä voi sen tarkemmin kommentoida.

Kuvassa on talo, jonka katto on palanut.
Omakotitalon katto on Imatralla Laurinkadulla sattuneen tulipalon yhteydessä jouduttu purkamaan. Kuva: Tanja Hannus/Yle

Se, että lyhyellä aikavälillä on sattunut useita tulipaloja, johtuu hänen mukaansa kausivaihtelusta.

– Ennen kaikkea kyse on siitä miten sitä taloa käytetään ja siitä, että toimitaan turvallisesti.

Huolellisuutta toimintaan

Lähtökohtaisesti omakotitalon asukkaan tai kiinteistön omistajaan pitäisi olla itse selvillä ja tietoinen oman asuinympäristönsä turvallisuudesta.

Tulipalon sattuessa yksikerroksisesta talosta on helpompi pelastautua. Sen sijaan kaksikerroksisesta talosta poistuminen voi olla vaikeampaa. Tällöin voi joutua käyttämään varatietä, esimerkiksi kiipeämään tikkaita pitkin alas.

Jauhesammutin seinällä.
Käsisammutin olisi hyvä löytyä joka kodista. Arkistokuva. Kuva: Jouni Tanninen / Yle

Omalla toiminnalla voi vaikuttaa asuntonsa paloturvallisuuteen.

– Mutta ylipäätään näissä asunnoissa on tärkeätä, että toimivia ja riittävän uusia palovaroittimia on jokaisessa kerroksessa ja jokaista alkavaa 60 neliötä kohden.

Pelastuspäällikkö Jani Kanerva sanoo, että jos talossa talossa on tulisijoja, olisi tärkeää että siellä olisi myös häkävaroittimia. Palamisesta voi muodostua häkää, jolloin häkävaroitin varoittaa asiasta.

Kotona olisi hyvä olla myös sammutuspeite. Sitä voi käyttää sammuttamiseen, jos vaikka liedellä syttyy tulipalo tai sähkölaite syttyy palamaan.

– Jos ihmisen vaatteet syttyvät palamaan, sammutuspeitteellä voi sammuttaa myös ne, sanoo Kanerva.

Huolellisuutta arjessa

Tulisijojen käytössä tulee Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jani Kanervan mukaan olla varovainen, eikä tulta saa koskaan jättää valvomatta palamaan. Tulisijojen läheisyydessä ei tulisi säilyttää mitään helposti syttyvää.

Sähkölaitteita tulee käyttää asianmukaisesti, eikä viallisia sähkölaitteita tule käyttää ollenkaan.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jani Kanerva sanoo, että käsisammuttimet ovat nykyisin aika tehokkaita ja helppokäyttöisiä. Niillä pystyy merkittävästi rajaamaan tulipaloa.

Puutarhaletkua ja muita vesipisteitä pystyy myös käyttämään palon sammuttamiseen.

Erilaisia poistumisteitä kannattaa pohtia tulipalon varalta varmuudeksi, vaikkei paloa koskaan syttyisikään. Savun hengittäminen on vaarallista ja se voi tehdä ihmisestä nopeasti toimintakyvyttömän. Jos omassa kodissa syttyy palo, niin kannattaa pidättää hengitystä ja pyrkiä pelastautumaan asunnosta pois. Ovet kannattaa sulkea perässään, näin palon leviämistä pystyy rajoittamaan.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen palomestari Saku Tauriaisen keksintö mullisti tulipalojen sammutuksen. Katso tästä, miten Tauriainen keksintöään esittele Ylelle elokuussa 2021.

Suosittelemme