Hyppää sisältöön

HJK:n tuore päävalmentaja harmittelee yhtä asiaa ennen tärkeää karsintaottelua: ”Nykytilanne ei ole riittävä sen suhteen”

HJK yrittää kaataa Mestarien liigan toisella karsintakierroksella Norjan parhaiten organisoidun jalkapalloseuran.

Toni Korkeakunnas.
Toni Korkeakunnas on ollut HJK:n pääkäskijänä reilun viikon. Kuva: Alex Nicodim / Lehtikuva
Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Jalkapalloklubi kohtaa tiistaina Mestarien liigan toisen karsintakierroksen ensimmäisessä osaottelussaan kotonaan norjalaisen Molden. HJK:n konkaripuolustaja Joona Toivio pelasi seurassa vuosina 2013–2018.

Hallitsevan Norjan mestarin kuntopuntari on hyvällä mallilla. Maansa pääsarjassa se on voittanut edellisestä viidestä ottelustaan neljä ja raapinut yhden tasapelin.

Molde on ollut viime aikoina vahvassa maalivireessä. Viime viikon kahdessa ottelussaan se teki yhdeksän maalia.

Toivio nostaa vastustajajoukkueen pelaajista esiin muun muassa 25-vuotiaan keskikenttäpelaaja Eric Kitolanon, joka iski viikonloppuna hattutempun.

– Hänet pitää ottaa hyvin pihteihin kiinni. Keskikentällä Sivert Mannsverk on tosi hyvä pelaaja, jolle ei saa antaa aikaa ja tilaa.

– Heidän hyökkäyspelaamisensa on vahvaa. 5–6 jätkää on joka kerta laatikossa. Meidän pitää pitää miesylivoima ja ottaa äijät kiinni, Toivio ennakoi huomista ottelua.

Joona Toivio kantoi kapteeninnauhaa HIFK:ta vastaan.
Joona Toiviolle Molde on ennestään tuttu. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Tuttuja pelaajia

35-vuotias Toivio pelasi seurassa siis viisi vuotta sitten. Joukkueen kokoonpano on muuttunut noista ajoista paljon, mutta jotain vanhoja tuttuja silti löytyy.

– Kapteeni Magnus Wolff Eikrem palasi muutama vuosi sitten Moldeen. Varakapteenina taisi olla Martin Linnes, joka pelasi kauan Turkissa, Toivio kertoo.

Toiviolla on hyvät muistot yhdestä Norjan parhaimmasta jalkapalloseurasta.

– Kaikki toimi tosi hyvin ja fasiliteetit ovat kunnossa. Ehdottomasti yksi Norjan parhaimpia ellei parhaiten organisoitu seura.

Sivert Mannsverk.
Sivert Mannsverk (vas.) on yksi Molden ydinpelaajista. Kuva: EPA-EFE

Hektisiä aikoja

HJK:ssä tapahtui kaksi viikkoa sitten merkittävä muutos, kun helsinkiläisjoukkue vapautti päävalmentaja Toni Koskelan ja pestasi tilalle kokeneen Toni Korkeakunnaksen.

Hän oli HJK:n ruorissa ensimmäistä kertaa viime viikolla Mestarien liigan ensimmäisen karsintakierroksen toisessa osaottelussa. HJK pudotti pohjoisirlantilaisen Larnen jatkosta yhteismaalein 3–2.

Viime kauden päätösottelussa saamansa punaisen kortin takia Korkeakunnas katsoi lauantaina pelattua Veikkausliigaottelua Ilvestä vastaan katsomosta. HJK voitti ottelun 1–0.

Korkeakunnas kertoo viime aikojen olleen hektisiä.

– Ensin piti kasata oma valmennusjohto ja tehdä muutoksia pelaamiseen. Meillä on tällä hetkellä todella kapea rinki, ja tässä on ollut uusien pelaajien kartoittamista. Oli paha lähteä heti reissuun, jonka jälkeen oli kotipeli. Uskon, että nyt tulee vähän parempi rytmi.

Toivion mukaan Korkeakunnas on ennen kaikkea vapauttanut joukkueen ilmapiiriä.

– Meillä on paljon laatua, mutta tuntuu, että moni on ollut hukassa. Nyt vapautetaan fiiliksiä eikä mietitä niin paljon kentällä. Se on ehkä se isoin juttu.

HJK:n pelaajat tuulettavat voittomaalia Larnesta.
HJK eteni toiselle kierrokselle pudottamalla Larnen. Kuva: PA Images via Getty Images

”Nykytilanne ei riittävä”

HJK on kärsinyt viime aikoina paljon loukkaantumisista. Se kohtaa seuraavan kahdeksan päivään sisään Molden siis kahdesti ja Veikkausliigassa sarjakärki SJK:n lauantaina.

– Kun tuli tänne, perin 13–14 kunnossa olevaa edustusjoukkueen pelaajaa. Olemme pikku hiljaa saamassa pelaajia takaisin. On toiveita siitä, että saisimme uusiakin. Ihan kohtuullinen tilanne.

– On tässä jouduttu tekemään pienen pientä kierrätystä. On selvää, että tarvitsemme uusia pelaajia. Ohkaisella mennään. Olen joutunut lähestymään tätä niin, että mennään päivä kerrallaan. Tässä ei voi katsoa hirveästi yli, Korkeakunnas sanoo.

Onko lisävahvistuksia siis lähiakoina tulossa?

– Sen eteen on tehty yötä päivää töitä. Silmäilen WhattsApp-ryhmää, että milloin saisimme uusia sopimuksia maaliin asti.

– Tavoite on pelata Suomen mestaruudesta ja pärjätä Euroopassa, joten nykytilanne ei ole riittävä sen suhteen. Emme pysty pelaamaan laadukkaasti joka kolmas päivä, Korkeakunnas viittaa nykyiseen tilanteeseen.

Suosittelemme