Hyppää sisältöön

Onko tässä kaikkein fyysisin kesäleiri? Pauli Pääkkönen, 10, ja Niilo Saarimaa, 11, halusivat oppia tukkilaistaitoja

Tukkilaisleirillä etsitään lisää osaajia, koska nykyiset tukkijätkät alkavat olla jo iäkkäitä. Ensi vuonna Kuhmossa järjestetään Suomen mestaruuskisat ja kansainvälinen uittoperinneseminaari.

Katso videolta, millaisia asioita tukkilaisleirin ohjelmaan kuuluu. Video: Antti Tauriainen / Yle.
Antti Tauriainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tukkeja uitettiin vesistöjä pitkin laajasti Suomessa, kunnes 1960-luvun lopulla autokalusto ja tiestö kehittyi. Tukkeja uitetaan edelleen Pielisen, Kallaveden ja Saimaan alueella, mutta tukkilaisia ei samassa mielessä enää ole.

Lue lisää: Uitto lisääntyy Saimaalla tänä kesänä – uittopuuta arvioidaan kulkevan tehtaille jopa viidennes viimevuotista enemmän

Terho Turunen poraa tukkiin reikää käsivoimin.
Sulkua varten tukkien päihin pitää porata köydet ja tehdä närelenkit. Kuva: Antti Valtteri Tauriainen / Yle

Tukkilaisperinnetaitoja ihmisille kartuttavia kursseja järjestetään Suomessa hyvin vähän, toteaa Terho Turunen Pielisen-Karjalan tukkilaisperinneyhdistyksestä. Hän kertoo, että aika on valitettavasti ajanut tukkilaisperinteen ohi.

– Suomi on aikalailla seisonut puujalan varassa, ja näyttää seisovan edelleen. Jätkän selkänahastahan se on otettu irti. Yritämme tuoda esille, kuinka tiukassa se leipä on ollut.

Kuhmon kolmepäiväisen tukkilaisleirin tavoitteena onkin saada uusia osaajia ensi vuoden kansainvälistä uittoperinneseminaaria ja tukkilaisten Suomen mestaruuskisoja varten.

Uittoporukka koskessa. Neljä miestä seisoo ja kaksi istuu tukkien päällä kosken
Tukkeja uitettiin ennen vesiteitse ja miesvoimin. Riihijoen uittoporukka Ilomantsissa Pohjois-Karjalassa 1930-luvulla. Kuva: Heikki Hartikainen / Ilomantsin Museosäätiö

Tarkoituksena saada uusia perinneosaajia

11-vuotias Niilo Saarimaa haluaa oppia tukkilaistaitoja ja kävelemään tukilla. Tukilla kävelyä ja tasapainottelua hän on harjoitellut jo aikaisemmin. 10-vuotiaalla Pauli Pääkkösellä ei ole aikaisempaa kokemusta tukkilaistaidoista. Hän odottaa erityisesti tukkien uittoa.

Neljä lasta seisoo vedessä ja vetää tukkia vettä kohti. Kaksi heistä on vyötäröä myöten vedessä.
Pauli pääkkönen ja Niilo Saarimaa ovat vedessä vyötäröä myöten. Kuva: Antti Valtteri Tauriainen / Yle

Tukkilaisten SM-kisat järjestettiin Kuhmossa viimeksi edellisvuonna 2022. Tapahtumaa kohtaan herännyt kiinnostus ja paikalle tulleen yleisön määrä yllätti tukkilaisleirin ideoineen ja käynnistäneen Hotelli Kalevalan toimitusjohtaja Jari Virtasen.

– Ajatus leiristä tuli viime vuonna, kun ihmiset kävivät rannassa kokeilemassa tukkilaistaitoja.

Kuuntele, minkälaisia kokemuksia Jari Virtasella ja Ilmo Pulkkisella on tukkilaistaidoista:

Virtasen mukaan tukkilaisuus, uitot ja terva kiinnostavat ulkomaalaisia. Ensi vuoden kansainväliseen uittoperinneseminaariin odotetaan satakunta osallistujaa Euroopasta.

Ensimmäiset tukkilaisten mestaruuskisat järjestettiin Kuhmon Pajakkakoskessa vuonna 1949. Katso, mitä silloin tapahtui.

Suosittelemme