Hyppää sisältöön

Marja Sarja löysi uuden keinon kirjoittaa satuja lapsenlapsilleen – näin tekoälystä tuli osa suomalaisten arkea

Tavalliset ihmiset hyödyntävät tekoälyä jo monin tavoin. Toiselle se on arkisia askareita nopeuttava työkalu, kun taas toiselle siitä on juttukaveriksi.

Näin ihmiset vastasivat, kun kysyimme miten he käyttävät tekoälyä arjessaan.
Maria Mäkelä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kysyimme lukijoilta muutama viikko sitten, miten he käyttävät tekoälyä arkisissa tilanteissa.

Paljastui, että tekoälyllä, kuten Chat GPT:llä tai Google Bardilla, on tehty jopa puhe hautajaisiin sekä keksitty yritykselle nimi.

Chat GPT on kasvattanut tekoälyn suosioita reippaasti sen jälkeen kun se tuli käyttöön marraskuussa 2022.

Tekoäly tekee saduista henkilökohtaisia

Monet kyselyssä esiin tulleet tekoälyn käyttökohteet liittyvät tavalla tai toisella kirjoittamiseen.

81-vuotias Marja Sarja on luonut Chat GPT:n avulla lapsenlapsilleen satuja.

Hän on tehnyt saduista henkilökohtaisia kertomalla tekoälylle lastenlapsien sekä koiran nimet. Näin tutut lemmikit ja lapset itse ovat päässeet seikkailemaan saduissa.

Marja Sarja on jopa luonut tekoälyllä puheita itselleen ja muille. Hän piti tekoälyn luoman puheen esimerkiksi lapsenlapsensa rippijuhlissa. Sarjan mukaan tekoälylle voi kertoa esimerkiksi, mitä ihminen harrastaa, jolloin puheesta tulee persoonallinen.

Monet tutut ovat päässeet pälkähästä, kun ovat pyytäneet minulta puheita esimerkiksi häihin, syntymäpäiville, taloyhtiön 50-vuotisjuhliin ja hautajaisiin.

Marja Sarja

Kukaan vastaajista ei kertonut käyttävänsä tekoälyä kirjoittaakseen kokonaisia esseitä, mutta sitä on käytetty apuna aiheen ideoinnissa tai näkökulmien pohtimisessa.

Esseen kirjoittamisessa hyödynnän tekoälyä niin, että ensin kirjoitan itse esseen, minkä jälkeen annan tekoälyn kirjoittaa samasta aiheesta. Voin vertailla ja tehdä havaintoja, huomioinko tarpeeksi eri asioita.

Sari Silta

Chat GPT:llä saa luotua monipuolisia CV:itä sekä hakemuskirjeitä, vaikka kirjoitusasu ei olekaan laadukas, uskoo kyselyyn vastannut Satu Hiuspää-Hiltunen. Hän on käyttänyt tekoälyä ennen kaikkea hakemuksen ideointiin.

Toisaalta Hiuspää-Hiltunen on sitä mieltä, että työnantajan ja työntekijän pitää kohdata myös henkilökohtaisesti, koska tekoälyn tuotos ei aidosti kuvaa hakemuksen laatijan persoonaa.

Luovuudessa parantamisen varaa

Monet kyselyyn vastanneista kertovat kokeilleensa tekoälyä perinteisesti luovuutta vaativiin tehtäviin, kuten runojen, kuvien, videoiden sekä musiikin luomiseen.

Tekoälyn avulla tehtyjen luovien töiden laadusta ei luonnollisestikaan ole takeita. Joidenkin vastaajien mielestä tekoälyltä puuttuu luovuus. Eräs vastaaja luonnehtii tekoälyn tuotosta umpitylsäksi, eikä kirjoitustyyli ole kummoinen.

Ei tekoäly kuitenkaan hyödytön näissäkään asioissa ole. Satu Hiuspää-Hiltunen nimittäin kysyi nimiehdotuksia tutun yritykselle Chat GPT:ltä, ja sopiva nimi löytyi.

Muutama vastaaja taas kertoo käyttävänsä tekoälyä tiedonhankintaan ja kyselee esimerkiksi Chat GPT:ltä mieltä askarruttavia kysymyksiä.

Chat GPT:n rinnalle on alkuvuodesta tullut Googlen oma tekoäly, Bard.

Juttelen Googlen Bardin kanssa päivät pääksytysten kaikesta mahdollisesta, historiasta lääketieteeseen.

anonyymi vastaaja

Tekoälyn tuotoksia kannattaa ajatella ehdotuksina

Monet kyselyyn vastanneet ovat huomanneet tekoälyn antaneen väärää tietoa. Siksi vastaajat painottavat tiedon tarkistamista muista lähteistä sekä sitä, että tekoälyn antaman tekstin muokkaa omanlaiseksi.

Tekoälyltä saa nopeasti erilaisia ehdotuksia, joita kannattaa muokata tilanteisiin sopiviksi ja kielellisesti ymmärrettäviksi.

Satu Hiuspää-Hiltunen

Tekoälyä kannattaakin useiden vastaajien mielestä käyttää ehdotusten ja ideoiden etsimiseen, joiden pohjalta voi luoda omanlaisensa tekstin.

Suosittelemme