Hyppää sisältöön

Poistotekstiiliä kerätään nyt innokkaasti pohjalaisilla kierrätysasemilla – paljon kertyy kuitenkin materiaalia, joka ei kelpaa kierrätykseen

Vaasan seudulla kierrätettiin kesäkuussa ennätysmäärä tekstiilejä. Monet eivät silti tiedä, mitä lasketaan käytöstä poistetuiksi tekstiileiksi.

Två arbetare på en återvinningsstation tittar in i ett återvinningskärl för avlagda textilier
Kuva: Peter Lüttge / Yle
Merja Siirilä

Poistotekstiilien keräys tuli pakolliseksi vuoden alussa. Siksi myös Stormossenin kaltaisten jäteyhtiöiden on järjestettävä käytöstä poistettujen tekstiilien keräys.

Stormossen päätti aloittaa keräyksen jo viime syksynä. Yhtiö teki sen varmistaakseen, että kaikki toimisi uuden lain tullessa voimaan. Se kannatti.

– Tällä hetkellä meillä ei ole ekopisteillä keräysastioita. Testasimme paikkaa Vaasan Kivihaassa lokakuussa. Sinne tuli kaikenlaista roskaa: maitotölkkejä, lehtiä, oksia, joten poistimme keräysastian, palvelupäällikkö Timo Lehtola kertoo Yle Österbottenille.

Timo Lehtola katselee poistotekstiilejä Stormossenilla
Stormossenin palvelupäällikkö Timo Lehtola tarkastaa kierrätykseen luovutetun kankaan. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

– Siksi poistimme sen ja päätimme, että keräämme vain kierrätysasemilla. Silloin saamme laadukkaampia tekstiilejä, jotka voidaan kierrättää paremmin.

Stormossenin 13 kierrätysasemasta yksi on Sulvan ja Sundomin välillä. Heti sisäänkäynnin luona on keräysastia jätetekstiileille.

Tommi Talvitie on Stormossenin kierrätysasemien valvoja. Kurkistus kierrätyslaatikkoon osoittaa, että virheitä tapahtuu jopa asemilla.

Astian sisällä on tyyny, jota ei voi kierrättää, vaan on poltettava.

– Se ei ollut oikein, mutta henkilökuntamme lajittelee tämän niin, että se päätyy oikeaan roskakoriin.

En hög med avlagda textilier i ett återvinningskärl
Tyyny ei saisi olla hylättyjen tekstiilien kasassa. Kuva: Peter Lüttge / Yle

Ei vielä laajasti tunnettu

Talvitie ei usko kaikkien tietävän, että tekstiilit tulee kerätä erilleen muusta roskista.

– Monet asiakkaat heittävät vaatteita roskakoriin, koska ne ovat syttyviä. Vaatteet pakataan pussiin ja heitetään sinne.

En ung man i solglasögon och en gul arbetsväst står på en återvinningscentral
Stormossenin kierrätysasemien esimies Tommi Talvitie. Kuva: Peter Lüttge / Yle

Asema-alueella sulvalainen Lucas Esselström heittelee roskat eri kontteihin. Hän ei myöskään tiennyt uudesta mahdollisuudesta tuoda kierrätysasemille käyttökelvottomia tekstiilejä ja vaatteita.

– Yleensä jätän käytöstä poistetut tekstiilit Punaiselle Ristille. Mutta nyt kun tiedän tästä mahdollisuudesta, niin tuon varmasti myös tänne.

On monia asioita, joita ei kannata heittää käytöstä poistettujen tekstiilien mukana. Timo Lehtola luettelee:

– Emme kerää rikkinäisiä tekstiilejä, emmekä sadetakkeja, vöitä, alusvaatteita, sukkia, kenkiä tai vastaavaa.

Informationstavla om hur man sorterar avlagda textilier
Jäteastioissa on tarkat ohjeet siitä, mikä lasketaan käytöstä poistetuiksi tekstiileiksi ja mitkä eivät. Kuva: Peter Lüttge / Yle

Entä esimerkiksi urheiluvaatteista löytyvät tekniset tekstiilit?

– Otamme ne vastaan, mutta niitä ei valitettavasti voi kierrättää uutena kuituna. Jos ne ovat hyvässä kunnossa, ne voidaan käyttää uudelleen, muuten ne menevät palavaan jätteeseen.

Määrät kasvavat viikko viikolta

Vielä on siis matkaa siihen, että kaikki on niin kuin pitää. Luvut osoittavat, että asiat ovat menossa oikeaan suuntaan. Timo Lehtola esittelee tämänhetkiset luvut:

– Keräämme nykyään kolme-neljä kertaa enemmän tekstiilejä kuin aloitimme lokakuussa. Ihmisten tietoisuus keräämisestä on kasvanut. Se alkoi kasvaa tammikuussa, kun tiedotusvälineet uutisoivat uudesta jätelaista. Ja viime kuussa saimme tähän mennessä suurimman määrän, noin 3000 kiloa.

– Hieman yli puolet voimme käyttää uudelleen uutena kuituna.

En grå låda på hjul för insamling av textilier på en återvinningsstation
Mikäli kierrätysasemille vietävien tekstiilien määrä kasvaa, voi olla tarpeen vaihtaa astiat isompiin. Kuva: Peter Lüttge / Yle

Sulvan kierrätysasemalla jätetekstiilejä vastaanotetaan noin 100–150 kiloa kuukaudessa. Määrä kasvaa viikko viikolta, kuukausi kuukaudelta.

– Mutta se ei riitä, Tommi Talvitie sanoo. Meidän on lajiteltava enemmän. Ja lisää tulee varmasti.

Timo Lehtola on samaa mieltä.

– Teemme näin, koska se on lain mukaista, mutta säästämme myös luontoa, kun kierrätämme näitä materiaaleja.

Artikkeli on käännös Yle Österbottenin toimittaja Peter Lüttgen kirjoittamasta artikkelista: Nu vaknar österbottningarna – mängden avlagda textilier ökar kraftigt på återvinningsstationerna

Suosittelemme