Hyppää sisältöön

Arvostettu Juha Vainio –sanoittajapalkinto M. A. Nummiselle

Kotkalaisen sanoittajalegendan Juha Vainion nimeä kantava palkinto on myönnetty M.A. Nummiselle. Palkinto luovutettiin tänään torstaina Kotkassa.

M. A. Numminen palkittiin kekseliäistä sanoituksistaan.
Minna Kaipainen,
Maria Mäkelä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kulttuurin moniosaaja M. A. Numminen on saanut tämän vuoden Juha Vainio -palkinnon.

Juha Vainion nimeä kantava sanoittajapalkinto myönnetään vuosittain ansioituneelle kotimaiselle sanoittajalle. Palkinto jaettiin Kotkassa tänään iltapäivällä.

Taiteilija itse on palkinnosta yllättynyt.

– En tiennyt, että raati kiinnittäisi minun sanoituksiini huomiota sen enempää kuin muukaan yleisö 60 vuoden aikana, mutta näköjään ovat kuunnelleet tarkasti tekstejä, sanoo M. A. Numminen palkinnonjaon jälkeen.

Raadin perusteluissa mainitaan, että Nummisen kaikessa tekemisessä, taidemusiikista lastenlauluihin ja jazziskelmistä undergroundiin, kuuluu hänen rakkautensa suomen kielen monimuotoisuuteen.

Lavalla kuusi ihmistä. M.A.Numminen puhuu mikrofoniin.
M. A. Numminen palkittiin Kotkassa Meripäivien yhteydessä. Kuva: Maria Mäkelä / Yle

83-vuotias Mauri Antero Numminen on raadin mukaan ehtinyt luoda 60 vuodessa kulttuuriperinnön, jonka keskiössä ovat laulut ja laululyriikka. Tunnistettavan lauluäänen lisäksi M. A. Numminen on luonut omaleimaisen tavan käyttää suomen kieltä kekseliäästi, humoristisesti, vapaasti ja svengaavasti. Nummisen elämänuralla suomen kielen vivahteet ovat olleet avainasemassa.

Numminen tunsi Juha Vainion 1960-luvun lopulta asti, ja he istuivat yhdessä toisinaan Vainion mieliravintolassa Mustassa Hevosessa Helsingissä.

– Keskustelimme usein populaarimusiikin merkityksestä yhteiskunnassa, muistelee Numminen.

Nummisen omiin sanoituksiin ei hänen mukaansa Juha Vainiolla ole ollut merkitystä, kuten ei juuri kenelläkään muullakaan sanoittajalla.

M.A. Nummisen ura sanoittajana muistuttaa myös sivistyksen merkityksestä. Lauluihin mahtuu sekä arkinen että filosofinen. Numminen on sanonut Ylen haatattelussa vuonna 2020, että parhaimmillaan sivistyksen oppii, kun opettelee hallitsemaan oman kielensä, oman maantieteensä ja oman historiansa. Lauluissaan hän on todistanut, että nämä työkalut ovat esimerkillisesti hallussa, todetaan palkintoraadin perusteluissa.

Neljä vuotta sitten saadun aivoinfaktin vuoksi Numminen ei enää esiinny. Hänen mukaansa sanankäyttö ei ole yhtä sujuvaa kuin ennen, mutta luovuus on säilynyt muistelmakirjoja kirjoittamalla.

Palkinnon pitkät perinteet

M.A. Nummisen saama Juha Vainio -palkinto on järjestyksessään 32.

Vuodesta 1991 lähtien jaetun palkinnon ovat aikaisemmin saaneet muun muassa Juice Leskinen, Gösta Sundqvist, Anni Sinnemäki, Maija Vilkkumaa, Mikko Kuustonen, Pelle Miljoona, Paula Vesala ja Toni Wirtanen.

Viime vuonna palkinnon sai muun muassa Peto on irti -kappaleen takana oleva Saara Törmä.

Palkintosumma on 6 000 euroa. Palkinnon myöntää kotkalaisen sanoittajan ja laulajan Juha Vainion nimeä kantava rahasto, jota hallinnoivat Kotkan kaupunki ja Suomen musiikintekijät ry. Myös Juha Vainion perikunta on edustettuna hallituksessa.

Kotkalaislähtöinen Juha Vainio aloitti uransa 1960-luvun alussa, ja se kesti hänen kuolemaansa vuoteen 1990 saakka. Vainio ehti kirjoittaa useamman tuhat sanoitusta tai sävellystä muille artisteille ja levytti itsekin lähes 250 laulua. Tunnetuimpia niistä ovat Albatrossi, Vanhoja poikia viiksekkäitä ja Käyn ahon laitaa.

Soittokieltoon joutuneista kappaleista lastenlauluihin

Mauri Antero Nummisen teoslista on pitkä. Tuotannosta löytyy musiikkia liedistä teknoon, filosofisista lauluista lastenlauluihin. Musiikin päälle tulevat vielä tv-sarjat, elokuvat ja kirjat.

Nuoruudessaan Numminen on tuulettaa käsitystä laulujen sanoittamisesta tieteellisiksi kutsumillaan lauluilla, joiden tekstit nuori lauluntekijä oli kopioinut muun muassa lakikirjasta ja sukupuolioppaista.

Näistä Jenkka ulkosynnyttimistä ja Mitä Nuoren Aviomiehen On Syytä Muistaa aiheuttivat skandaalin Jyväskylän kulttuurifestivaalilla vuonna 1966. Kyseiset kappaleet menivät skandaalin saattelemina saman tien soittokieltoon.

Musikern M.A. Numminen, 1974
Etenkin 1970-luvulla hän teki lauluja ja tuotti levyjä oikeuslaitoksesta, tulonjaosta, luonnonsuojelusta, kaupunkisuunnittelusta, kirjastolaitoksesta ja osuustoimintaliikkeestä. Kuva: Yle/Arja Lento

Saman kohtalon koki myös Nummisen sanoittama tango Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa, jota Yleisradion ohjelmaneuvosto piti eduskunnan vastaisena. Numminen pitää tiettävästi hallussaan ennätystä Ylen kieltämien laulujen määrässä.

Kohujen laannuttua M. A. Numminen sanoitti tiensä suuren yleisön suosioon uusrahvaanomaisella jatsillaan, kuten Olen nähnyt Helga-neidin kylvyssä, Kuinka saisin rikki kookospähkinän ja Tunnelmassa .

Nummisen käännöskynästä ovat peräisin puolestaan tutut kappaleet Minä soitan harmonikkaa jaYes sir, olen boogie.

Gommi ja Pommi -henkilöhahmot.
Gommi ja Pommi on M. A. Nummisen ja Pedro Hietasen muodostama lauluduo. Kuva: Ari-Pekka Keränen / Yle

Lastenlaulujen sanoittajana Numminen aloitti myös varhain. Hänen Iso mies ja keijukainen -lastenmusiikkialbuminsa julkaistiin vuonna 1970.

Tunnetuin osa tuotantoa on kuitenkin todennäköisesti Nummisen Gommi ja Pommi -duolle sanoittamat lastenlaulut. Numminen esitti niitä Gommi- jänishahmona yhdessä kissaksi pukeutuneen Pedro Hietasen kanssa.

Nämä lastenlaulut ovat 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa varttuneiden lasten varhaista äänimaisemaa ja äidinkielen kylvetystä.

Juttua täydennetty M. A. Nummisen kommenteilla 27.7. kello 16.10

Voit keskustella aiheesta 28.7.2023 kello 23.00 saakka.

Suosittelemme