Pohjanmerellä Hollannin edustalla syttyi keskiviikkona raju tulipalo autoja kuljettaneessa rahtilaivassa.
Palon syy ei ollut keskiviikkoiltana tiedossa, mutta Hollannin rannikkovartiosto kertoi aiemmin päivällä epäilevänsä, että palo olisi voinut saada alkunsa sähköautosta.
Aluksella oli yhteensä 3 000 autoa, joista uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan sähköautoja on noin parikymmentä.
Kysyimme sähköautoihin erikoistuneelta pelastustyöntekijältä, autoliikkeestä ja Liikenne- ja viestintävirastosta sähköautojen paloturvallisuusriskeistä.
Kuinka yleistä sähköautojen akkupalot ovat?
Pirkanmaan pelastuslaitoksen paloesimies Iiro Wennbergin mukaan akkujen syttymisen riski sähköautoissa on pienempi kuin ehkä kuvitellaan.
– Muistuttaisin, että autoja palaa pelkästään Suomessa joka ikinen päivä ja useimmiten ne ovat polttomoottoriautoja, Wennberg kertoo Svenska Ylelle.
– Kyllä akut voivat palaa ja ne voivat olla myös agressiivisia tapauksia. Useimmiten jos palokunta törmää akkuongelmiin, ne liittyvät kuluttajatekniikkaan, kuten kännyköihin ja vastaaviin.
Svenska Yle kysyi asiaa myös sähköautoja maahantuovan K-Auton viestinnästä.
– Sähköautojen syttyminen on muun muassa Ruotsissa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa tehtyjen tutkimusten valossa epätodennäköisempää verrattuna perinteisiin polttomoottoriautoihin, K-Auton viestinnästä vastaava johtaja Aarne Töllinen vastasi sähköpostitse.
– Suomessa ja maailmalla sähköautojen paloja tapahtuukin siis vähemmän kuin perinteiseen polttomoottoriautojen tulipaloja myös autojen lukumäärään suhteutettuna, Töllinen sanoo.
Mitä riskejä laivoilla liittyy sähköautojen akkupaloihin?
Paloesimies Iiro Wennberg kertoo, että akkupaloille ominaista voi olla runsas savunmuodostuminen ja kuumuus.
– Yleensä suurimmaksi ongelmaksi tulee nimenomaan savun leviäminen, joka sokaisee ja aiheuttaa henkilöriskejä ja tietysti itse palon leviäminen.
– Jos näihin asioihin ei ole varauduttu, niin aivan varmasti tulipalosta tulee iso ongelma.
Sama sääntö koskee Wennbergin mukaan kaikkea palavaa materiaalia, varsinkin autokannella.
Alusten paloturvallisuutta on selvitetty jonkin verran, kertoo alustekniikan johtava asiantuntija Toni Karppinen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
Tänä syksynä päättyneessä EU-projektissa tutkittiin muun muassa alusten sammutusjärjestelmien toimivuutta vaihtoehtoisia polttoaineita käyttävien autojen suhteen.
– Simuloidulla autokannella tehdyssä sammutuksessa todettiin, että kun perinteisen polttomoottoriauton tankki lähtee palamaan, niin siitä vapautuu isosti energiaa kerralla. Sähköautopalo oli pidempi ja tasaisempi. Sinällään vesisammutus toimi molempiin samalla tavalla, Karppinen kertoo tutkimustuloksista.
– Myös uudelleensyttymisriski on sähköautoissa isompi kuin polttomoottoriautoissa.
Miten laivoilla on varauduttu paloihin?
Yleisesti peruslauttojen autokansilla on Traficomin Karppisen mukaan sekä kiinteitä sammutusjärjestelmiä, kuten vesijäähdytys että manuaalisia sammutusjärjestelmiä, kuten paloletkuja ja sammuttimia.
– Suomalaisissakin aluksissa on koekäytetty altaita, jotka voidaan kasata ajoneuvon ympärille ja täyttää vedellä.
Euroopan meriturvallisuusvirasto (EMSA) julkaisi viime vuonna ohjeen vaihtoehtoisia polttoaineita käyttävien autojen kuljettamisesta. Siinä annetaan tietoja ajoneuvojen erilaisista riskeistä.
– Esimerkiksi latauksia ei suositella ja jos siihen päädytään, niin pitää tehdä riittävät riskiarviot, Karppinen sanoo.
Wennbergin mukaan Suomessa liikennöivillä matkustaja-aluksilla on yleensä käytössä automaattisia sammutusjärjestelmiä autokannella ja jatkuva valvonta.
– Laivoilla on omaa sammutushenkilöstöä, joka pystyy tekemään samoja toimenpiteitä kuin palokunta maissa, hän sanoo.
Pitääkö sähköautojen turvallisuudesta olla huolissaan?
Wennbergin mukaan matkustajalaivoilla saattaa syttyä paloja mistä tahansa syystä, mutta kyllä ne on aina hyvin saatu hoidettua henkilökunnan toimesta. Sähköauto tuo siihen hänen mukaansa vain omantyyppisiään riskejä, eli sammutus saattaa olla pidempikestoinen tehtävä.
– Sähköautoissa valvonta- ja hallintajärjestelmät ovat monta kertaa kehittyneempiä kuin missään kännyköissä on koskaan ollutkaan.
Laivoilla on kuitenkin Wennbergin mukaan ilmennyt sähköajoneuvoihin liittyviä riskejä. Laivojen henkilökunnalta saadun palautteen mukaan esimerkiksi sähköpyöriä tai -potkulautoja on voitu jättää lataukseen valvomatta.
– Se ei ole missään tapauksessa sallittua.
Hollannin laivapalossa olennainen kysymys on Wennbergin mielestä se, miten palo päässyt leviämään, eikä se, mistä se on saanut alkunsa. Olosuhteet ovat tietojen perusteella haastavia.
– 3 000 autoa on aika paljon palavaa materiaa suljetussa tilassa, se on minkä tahansa palokunnan tai pelastajan painajainen.
Lue lisää:
Elbil som fattade eld på fartygsdäck skapar oro – brandman påpekar att risken är liten
Lapsiperhe pelastui hybridiauton palosta täpärästi: “Oli todelliset katastrofin ainekset ilmassa”